Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρώτο βήμα η ψήφιση των "μέτρων αποκατάστασης εμπιστοσύνης". Τι δήλωσαν οι επικεφαλής.

| 13/07/2015

Μετά από 17 ώρες κατέληξε σε συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής. Τα τέσσερα σημεία που είχε θέσει η ελληνική πλευρά δεν έχουν γίνει ακριβώς αποδεκτά. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης συνεχίζεται. Το Ταμείο υποθήκευσης 50 δις της δημόσιας περιουσίας δεν θα είναι αυτό που πρότεινε ο Σόιμπλε, αλλά θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο με έδρα την Ελλάδα και ευρωπαϊκή επιτήρηση. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα συζητηθεί, αλλά ένα κούρεμα είναι εκτός συζήτησης. Επίσης, η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει άμεσα 3 δις στην ΕΚΤ.

Αυτές ήταν οι καταληκτικές προτάσεις στο τελευταίο μέρος της Συνόδου Κορυφής, αφού ήδη είχαν συμφωνηθεί στα πλαίσια του Eurogroup τα «μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης», όπως ονομάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η ελληνική βουλή προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου, ο Τουσκ δήλωσε πως φτάσαμε σε greekment και μίλησε για τη λεγόμενη χρηματοδότηση-γέφυρα για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ ο Γιουνκέρ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε στην επιθυμητή συμφωνία που δεν περιλαμβάνει το grexit. Η πρότασή του αφορά σε πακέτο 35 δις που θα ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη.

Ο Ντάισελμπλουμ θεωρεί ως κομβικό σημείο το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ESM και για το τι σημαίνει το καινούργιο Ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Πιο συγκεκριμένα, στο Ταμείο αυτό θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία (από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση δημόσιου πλούτου) με σκοπό την αποπληρωμή μέρους του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 25 δις είναι το ποσό που θεωρείται ότι θα δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα του Ταμείου θα δοθούν κατά 50% για το χρέος και 50% για επενδύσεις.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας, είπε ο Ντάισελμπλουμ, θα ολοκληρωθεί μέσα από τα επόμενα βήματα:

α. ψήφιση των μέτρων αποκατάστασης εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο, β. Σύγκληση Eurogroup, γ. διαδικασίες ψήφισης της συμφωνίας στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δ. Επίσημη απόφαση από ΔΣ ESM και Eurogroup.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας και εκείνη το ζήτημα της χαμένης εμπιστοσύνης. Είπε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει νέο αίτημα χρηματοδότησης μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος το 2016. Επεσήμανε ότι πέρα των 86 δις που θα δοθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα υπάρξει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια εφόσον ανακληθούν όσα ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2015. Αυτό φαίνεται να εντάσσεται μέσα στα «μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης», στα οποία η Καγκελάριος αναφέρθηκε με επιμονή: πέρα από τη συνεργασία και επιστροφή των Θεσμών στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους μέσω του Ταμείου της ελληνικής περιουσίας, μίλησε και για τα υπόλοιπα μέτρα που άμεσα πρέπει να ψηφιστούν, όπως η αλλαγή στη φορολόγηση, η αλλαγή του πλαισίου ιδιωτικοποιήσεων, αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, διαφορετική διαχείριση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αναμόρφωση του Κώδικα Δημόσιας Διοίκησης, δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικού ελέγχου για τη μη απόκλιση από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ερώτηση που της έγινε για το αν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι το Σχέδιο Β, περί προσωρινού grexit, απάντησε ότι επαληθεύεται το Σχέδιο Α, άρα το Β δεν χρειάζεται. Το σχέδιο αυτό θα γινόταν κατόπιν αίτησης της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί. Η Ελλάδα κατ’ επανάληψη τόνισε ότι θέλει να παραμείνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις εξήλθε της Συνόδου δήλωσε ότι η κυβέρνηση πάλεψε μέχρι τέλους για να διεκδικήσει μία συμφωνία με την οποία η χώρα θα σταθεί στα πόδια της, αναγνωρίζοντας ότι πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις για να αποφευχθούν οι ακραίες επιδιώξεις εταίρων της Ε.Ε. Κατέληξε λέγοντας ότι όλο αυτό που συνέβη ήταν μια παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Θα παλεύουμε, είπε, για να ξανακερδίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, έχοντας ως παρακαταθήκη τη λαϊκή κυριαρχία που ήδη έχουμε κερδίσει.

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πόσο δυσμενέστερα είναι τα μέτρα που πρόκειται να περάσουν από αυτά που ο ελληνικός λαός καταψήφισε στο δημοψήφισμα. Ο Marc Ostwald των ADM Investors (πηγή: Guardian) επισημαίνει ότι η ευρωζώνη πεθαίνει, ενώ η συμφωνία για την Ελλάδα είναι ακόμα χειρότερη και από τη Συμφωνία των Βερσαλλιών το 1919. Το χρονοδιάγραμμα που θέτει έχει ως εξής:

α) Ο Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας

β) Μέχρι και την Τετάρη 15 Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να περάσει νόμους για τη διεύρυνση του ΦΠΑ, το κόψιμο των συντάξεων κτλ (σ.σ. βλ.  πιο πάνω: “μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης”)

γ) Μόλις περάσουν τα μέτρα θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χρηματοδότηση από το ESM και αυτό σημαίνει ότι τα κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας πρέπει να αποδεχθούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο ESM.

δ) Η ελληνική βουλή θα πρέπει τότε να βιαστεί να περάσει κι άλλους νόμους για να επιτύχει τη γέφυρα χρηματοδότησης ώστε να πληρωθεί η ΕΚΤ την 20η Ιουλίου

Σε λίγες ώρες θα ξανασυναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να ξανασυναντηθεί και το 62% των Ελλήνων στους δρόμους διεκδικώντας από κυβέρνηση και Ε.Ε. να σεβαστεί πραγματικά τη λαϊκή κυριαρχία…