Συνέντευξη τύπου για τον Ζακ | Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων | 21.01

Δημοσιοποίηση υπογραφών της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας

| 21/01/2020

Η Διεθνής Αμνηστία, έχοντας εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου καλεί  σε συνέντευξη τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

.


.

“Πλέον, έχουν περάσει 16 μήνες από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, και όμως η υπόθεσή του δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης. Η δικαστική διαδικασία καταγράφει πολύ σοβαρή καθυστέρηση: δεν έχει δοθεί το βούλευμα, ούτε έχει οριστεί η ημερομηνία της δίκης, 16 μήνες μετά τον θάνατό του. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ζήτημα αυτό. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με εκείνες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό, καλούμε σε συνέντευξη τύπου, ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, στην οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουμε έναν πρώτο όγκο υπογραφών που έχουν συλλεχθεί σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας. Στη συνέντευξη τύπου θα ενημερώσουμε για την υπόθεση και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα, με τη συμβολή των δικηγόρων και της οικογένειας του Ζακ, της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, καθώς και του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που έχει διεξάγει έρευνα και έχει καταθέσει έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού για τον θάνατο του Ζακ. Θα παρασταθούν επίσης οι γονείς του Ζακ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, έχουμε αιτηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, πριν τη συνέντευξη τύπου, ώστε να του κοινοποιήσουμε τις υπογραφές από όλο τον κόσμο, και να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για τη σοβαρή καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ και ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, καθώς και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης.”

 Θα μιλήσουν:

  • Ειρήνη ΓαϊτάνουΥπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας,
  • Νίκος ΚωστόπουλοςΑδερφός του Ζακ Κωστόπουλου,
  • Κλειώ ΠαπαπαντολέωνΔικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου,
  • Τέλης Ράπτης, Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie,
  • Στέφανος Λεβίδηςδιεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση.

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος στη Lifo.

#Justice4ZakZackie

 

Info:

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 – Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης)

21.01.2020

Ώρα: 13.00