ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ στο μνημόνιο, ΝΑΙ στην καταστολή

Ένα σχόλιο, τέσσερις φωτογραφίες και δύο βίντεο για την ημέρα ψήφισης του τρίτου μνημονίου

| 16/07/2015

Ημέρα απεργίας η χθεσινή από την ΑΔΕΔΥ και τους ΠΟΕ-ΟΤΑ και ημέρα συγκέντρωσης συλλογικοτήτων και οργανώσεων ενάντια στο τρίτο μνημόνιο. Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκε κόσμος από σωματεία που είχαν κηρύξει απεργία, αλλά και από το ΠΑΜΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και αναρχικές συλλογικότητες. Όλος αυτός ο κόσμος -δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς η πορεία χτυπήθηκε πριν καν προλάβουν να φτάσουν όλα τα μπλοκ στο Σύνταγμα- συγκεντρώθηκε για να δηλώσει την αντίθεσή του με αυτό που λάμβανε χώρα μέσα στη Βουλή: την προετοιμασία για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Η κυβέρνηση φρόντισε να μας θυμίσει γρήγορα ότι μνημόνιο και καταστολή πάνε χέρι-χέρι. Λίγο πριν τα εκκωφαντικά ΝΑΙ, η “αριστερή” αστυνομία είχε ψεκάσει τους διαδηλωτές, είχε συλλάβει μέλη σωματείων και οργανώσεων και είχε χτυπήσει κόσμο που έτρεχε να σωθεί. Σήμερα, οι συλληφθέντες περνούσαν από το δικαστήριο και ο εισαγγελέας πρότεινε τη 48ωρη κράτηση των συλληφθέντων (!)

Δεν ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν για όσους και όσες –εξ «αριστερών»- ψήφισαν το νέο μνημόνιο το να προχωρήσουν σε αυτό το «απονενοημένο» βήμα, όμως ο κόσμος που βρέθηκε στο Σύνταγμα δεν μπορεί να συμπάσχει στη θλίψη τους. Έχουμε τη δική μας θλίψη που μετατρέπεται σε οργή και πραγματική ελπίδα στους δρόμους απέναντι στη χυδαιότητα που υπάρχει «στη βουλή και τους διαδρόμους». Και, η αλήθεια είναι, δεν ξέρουμε τι ήταν πιο χυδαίο: η επίθεση της αστυνομίας στα μπλοκ των διαδηλωτών ή τα ατελείωτα Ναι αργότερα στη Βουλή… (γιατί ατελείωτα μας φάνηκαν…)

[Δείτε εδώ κι εδώ τι υπογράφτηκε χθες]

Και ειπώθηκε αρκετές φορές στο χθεσινό Κοινοβούλιο, ότι αυτό που υπογράφεται είναι η αρχή, δεν είναι καν το τέλος. Και, επειδή δεν θεωρούμε ηλίθιους ή αφελείς ή ανεπαρκείς τους πολιτικούς, θεωρούμε ότι το γνωρίζουν. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει· δεν είναι δυνατόν μετά από τα όσα έχουν συμβεί και γραφτεί από τους εκπροσώπους της Τρόικα (τρόικα λέγεται, όχι Θεσμοί, έλεος πια….) να προσπαθούν εναγωνίως να μας πείσουν ότι το τρίτο μνημόνιο υπογράφτηκε γιατί μας υποσχέθηκαν αναδιάρθρωση του χρέους!

Και καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, ένας φίλος ανεβάζει το κάτωθι στον τοίχο του στο fb:

Αντιγράφω από Alexandros Papaspyridis:

«Πριν καν περάσουν μερικές ώρες από τη ψήφιση σε καθεστώς πανικού και κατάλυσης κάθε έννοιας αστικής δημοκρατίας του τρίτου μνημονίου, οι θεσμοί ξαναχτυπούν (όπως όλοι οι μανιακοί δολοφόνοι στα θρίλερ)

Στο τρισέλιδο πόρισμά (με ημερομηνία 10/07) τους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα έθεσαν και πάλι νέες απαιτήσεις, είτε να απαιτηθεί μεγαλύτερο πακέτο λιτότητας, είτε μία πιο απλόχερη χρηματοδοτική στήριξη/παρεμβάσεις, λόγω μίας βασικής διαπίστωσης που έκαναν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σημαντικά και έτσι τα μέτρα 2,5% του ΑΕΠ δεν φτάνουν για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αυτό είναι το μνημόνιο και η νέα συμφωνία, αυτόματο σύστημα καθοδικού σπιράλ κρίσης, με αλλεπάλληλους άπιαστους στόχους και νέα αλλεπάλληλα μέτρα, και όποιος αντέξει…»

[Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες, να δείτε το κείμενο στα αγγλικά]

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δεν υπάρχει κανένα θετικό βήμα σε αυτό που έγινε χθες. Και ένα-ένα καταλύονται όλα τα επιχειρήματα. Και –ακόμα ελπίζουμε(;)- όσο καταλύονται τα επιχειρήματα, να μην αναδύεται η καταστολή… Αν και με αυτή την κυβέρνηση, η ελπίδα πεθαίνει πρόωρα… Βρείτε από πού είναι το παρακάτω απόσπασμα:

«Έπιασε τόπο» η δραστηριότητα της αστυνομίας κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου το βράδυ της Τετάρτης… Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 25 από τις 38 προσαγωγές. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

Θα το πάρει το…ποτάμι (έτσι κι αλλιώς, προς τα εκεί πάει). Είναι από την ιστοσελίδα stokokkino.gr, την ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού τού ΣΥΡΙΖΑ. “Έπιασε τόπο” η καταστολή,”σύντροφοι και συντρόφισσες”;

παμε

Τέλος, επειδή το τελευταίο διάστημα το κυρίαρχο επιχείρημα είναι ο φασισμός του Σόιμπλε, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να μιλάμε με μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης για την κατάσταση. Η πολιτική δεν είναι video game ή αμερικανική ταινία με καλούς και κακούς, είναι ζήτημα κοινωνικών, πολιτικών, ταξικών συσχετισμών και ΕΠΙΛΟΓΩΝ/ΘΕΣΕΩΝ. Δεν υπάρχει ο κακός Σόιμπλε, ο κακός Ντάισελμπλουμ, ο κακός Πανούσης, ο κακός Δραγασάκης, ο κακός εαυτός μας, η “κακούργα ύπαρξις”… Δεν υπάρχουν οι καλοί που πιέζονται σκεφτόμενοι το “εθνικό” συμφέρον. Έχουν απαντήσει με ποιων το “εθνικό συμφέρον” είναι. Γιατί, τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, αν μη τι άλλο, ξέρουν καλά τι σημαίνει εθνικό συμφέρον. Αυτό που συμβαίνει τούτες τις μέρες δεν είναι πραξικόπημα ή εκβιασμός. Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ/ΘΕΣΗ.  Από παλιά, ας πούμε από τότε που σημερινοί υπουργοί ψήφιζαν ως βουλευτές μια επαίσχυντη Συνθήκη: τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. “Η Συνθήκη του Μάαστριχτ που καθιέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, οικοδομήθηκε πάνω σε μια θανάσιμη αυταπάτη: την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα ήταν η μοναδική ενιαία οικονομική διακυβέρνηση την οποία απαιτούσε η νομισματική ένωση…” (δείτε ενδιαφέρον άρθρο εδώ). Ούτε τότε ήταν πραξικόπημα, ήταν επιλογή και θέση. Η ίδια θέση που συνεχίζει να έχει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα -δέκα ημέρες πριν- που μιλούσε για κατάργηση του “φαύλου κύκλου της λιτότητας”.  Ενός λεπτού σιγή, “σύντροφοι”, για τα επόμενα θύματα της καινούργιας λιτότητας. Και για να σκεφτούμε ποιος είναι ο φαύλος κύκλος…

*Ευχαριστούμε την Γεύη Δημητρακοπούλου για την παραχώρηση του βίντεο.