Σωκράτης Σινόπουλος Quartet στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Πίσω από καθετί μαγικό στη μουσική κρύβεται μια διανοητική αναζήτηση...

| 15/10/2015

Έχετε ακούσει σίγουρα τη λύρα του στο σάουντρακ της Ελένης Καραΐνδρου για  «το Λιβάδι που δακρύζει».  Όσοι έχετε παρακολουθήσει το Ross Daily πιθανό να τον έχετε δει μαζί του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αμούστακο παιδί ακόμη, ή αργότερα σε κάποια συναυλία της Δόμνας Σαμίου. Ο Σωκράτης Σινόπουλος, φτάνοντας σήμερα στην πιο ώριμη και δημιουργική φάση του, μέχρι τώρα τουλάχιστον, θα μας παρουσιάσει, με το κουαρτέτο του, το νέο του άλμπουμ, Eight Wings, στη κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.     

Καλλιτέχνης που κοσμεί πραγματικά την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ο Σινόπουλος έχει σαν βάση αναφοράς την ελληνική μουσική παράδοση: «Παίζω ένα όργανο που συνδέεται με μια συγκεκριμένη παράδοση και ζω σε έναν τόπο όπου η παράδοση είναι πραγματικά ισχυρή. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία σε μια ισχυρή παράδοση. Είναι σα να έχεις μια μηχανή του χρόνου που μπορεί να σε ταξιδέψει στο μεσαίωνα ή στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, πηγαίνοντάς σε πολλές χώρες. Μου άρεσε που όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξα την παράδοση της πατρίδας μου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως, πρόσφατα, κάτι νέο γεννήθηκε κάτι πιο οικουμενικό ας πούμε, που γεφυρώνει και συνδυάζει όλες τις προηγούμενες μουσικές μου εμπειρίες» δηλώνει.

12108296_523106067856469_8457249409499002669_n

O Σινόπουλος οδηγεί τη μουσική του σε μια οικουμενικότητα, όχι «δανειζόμενος» μουσικά στοιχεία άλλων λαϊκών μουσικών ή ενώνοντας διαφορετικούς ήχους μεταξύ τους, αλλά αντιμετωπίζοντας τα, σαν διαφορετικά συνθετικά στοιχεία ενός ζωντανού οργανισμού που αναπτύσσεται. Με αφορμή την κυκλοφορία του Eight Wings διευκρινίζει: Δεν κάνουμε μουσική fusion. Καθένας από εμάς έχει αποκτήσει και αφομοιώσει μεγάλη εμπειρία και γνώση διαφορετικών μουσικών στυλ, πριν προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον” . Την παραμονή των ηχογραφήσεων του Eight Wings, η σύσταση που έκανε στους μουσικούς του κουαρτέτο ήταν: «Ιδιαίτερα στα σόλο, αν αντιληφθείτε πως παίζετε κάτι που θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τζαζ, φολκ, κλασικό ή οτιδήποτε άλλο προσπαθήστε να το αποφύγετε. Χωρίς αυτολογοκρισία, ας προσπαθήσουμε να βρούμε τις κοινές ρίζες του αυτοσχεδιασμού μας. Ένας παράγοντας που μας ενώνει είναι οι κοινοί μουσικοί τρόποι που ακολουθούμε λόγω του μουσικού μας υπόβαθρου». Κάπως έτσι καταλαβαίνεις για μια ακόμη φορά, ότι πίσω από καθετί μαγικό στη μουσική κρύβεται μια διανοητική αναζήτηση, μια ξεχωριστή φιλοσοφία…Ακούς το ομώνυμο κομμάτι ή το 21st March και χάνεσαι….με την καλή έννοια του όρου.

Το Eight Wings κυκλοφορεί από την ECM. Όσοι γνωρίζουν την συγκεκριμένη δισκογραφική και τα στάνταρντ της, προφανώς, κατανοούν την καλλιτεχνική ισχύ και αρτιότητα που πρέπει να έχει ένα άλμπουμ για να ενταχθεί στη λίστα της. Πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος ο Manfred Eicher επέλεξε να κάνει τη παραγωγή του. Ακούς ένα δίσκο όπου η παράδοση, το λόγιο, ο αυτοσχεδιασμός και η τζαζ χάνουν τα σύνορα τους προς όφελος μιας υπέρβασης. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι το Eight Wings “σκορπιέται” μουσικά στους 8 ανέμους. Αντίθετα, η βάση του είναι ισχυρή. Έχει μέσα του την παράδοση, χωρίς εξιδανικεύσεις και μουσειοποίηση, αλλά σαν οικειότητα και γνώση. Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι σε αποστροφές των κομματιών αναγνωρίζεις, όχι μόνο τη νησιώτικη μουσική, όπως στο Aegean Sea λόγου χάρη, αλλά στοιχεία του ευρύτερου πλούτου της λαϊκής μας μουσικής.

Όλα συνηγορούν σε μια ιδιαίτερη μουσική εμπειρία που επιφυλάσσει το “Σωκράτης Σινόπουλος Quartet” στην επικείμενη εμφάνιση του στις 24 Οκτώβρη. Συν τοις άλλοις, πέρα από τον ίδιο το Σινόπουλο, οι συνδαιτυμόνες του μόνο τυχαίοι δεν είναι. Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης παίζει πιάνο από τεσσάρων ετών. Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ταινίες και παραγωγές. Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί με τζαζ και «world music» καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Ara Dinkjian, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και ο Haig Yazdjian. Ο Δημήτρης Τσεκούρας έπαιζε πιάνο, βιολί, κιθάρα και ντραμς πριν ξεκινήσει το μπάσο. Ο Δημήτρης Εμμανουήλ έχει ασχοληθεί με τα ελληνικά κρουστά, καθώς και τα κρουστά της Λατινικής Αμερικής. Έχει βραβευτεί με το βραβείο του καλύτερου Νέου Μουσικού το 1997 στην Ελλάδα και έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλά σύνολα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής καθώς και με χορευτικά σύνολα.

Info: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Κεντρική Σκηνή 24 ΟΚΤ 2015 20:30

Εισιτήρια: Κανονικό: 10 – 15 – 18 – 28€ Μειωμένο ή Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22€ Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6 – 9 – 12 – 20€ ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€ Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€

Πληροφορίες: www.sgt.gr

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…