«Αρχαιολάγνα»... «Stand up comedy»...

Η γκροτέσκα «τελετή» έναρξης της «αρχαίας Νεμεάδας»

| 12/06/2016

Θα ήταν μόνο γελοίο, αν στην πραγματικότητα δεν ήταν βαθιά τραγικό. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει την διαχρονική διαπίστωση, πως η αισθητική της αστικής εξουσίας είναι ανάλογη του αντιδραστικού περιεχομένου της.

νεμεα4

Ετσι, την ώρα που η πολιτιστική κληρονομιά εξακολουθεί να βγαίνει στο «σφυρί». Οταν η Πύλος μετατρέπεται σε «Φλοίσβο» και το Κάβο Σίδερο ετοιμάζεται για τσιμέντο και για γήπεδο γκολφ. Την στιγμή που στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων έχουν μπει και περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά και προστατευόμενες για περιβαλλοντικούς και ιστορικούς λόγους, η κυβέρνηση καταφεύγει… στο «αρχαιοελληνικό τσάμικο», σε «φιέστες», η κακογουστιά των οποίων συναγωνίζεται με αξιώσεις την γκροτέσκα «αρχαιολαγνεία» του κυρίαρχου, κρατικού, μετεμφυλιακού γούστου.

νεμεα11

Αυτά που έλαβαν χώρα προχθές στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, κατά την διάρκεια της έναρξης της… «αναβίωσης» της «αρχαίας Νεμεάδας» (για έκτη συνεχή χρονιά μάλιστα!) θα μπορούσαν να έχουν βγει από ταινία του Αγγελόπουλου: Κυβερνητική εκπροσώπηση, στρατιωτικό άγημα, οι τοπικές αρχές, βουλευτές και, βέβαια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να κηρύσσει την έναρξη των «αγώνων»… «πάντοτε εμπνεόμενοι από τις αρχές του αθάνατου αρχαίου Ελληνικού πνεύματος»

νεμεα9

Αυτό που ακολούθησε δεν αντέχει πραγματικά σε κανένα σχόλιο. Ενα πραγματικό «τσίρκο» – επιτομή των κυρίαρχων εθνικιστικών στερεότυπων – κάθε άλλο παρά εξαφανισμένων στην εποχή της κυβέρνησης της «Αριστεράς» – συνοδευόμενο από το αντίστοιχο «κιτς».

Και μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια»: Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της «τελετής», στο ρόλο ενός εκ των «μαστιγοφόρων», διαβάζουμε το όνομα του Στέφανου Μίλλερ!

Ο κύριος Μίλλερ είναι Αμερικανός καθηγητής Αρχαιολογίας και ανασκαφέας της Νεμέας. Είναι, επίσης, αυτός που το 2013, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», πρότεινε την ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών περιοχών και μουσείων. «(…) Να υπάρχει μια εταιρεία εκμετάλλευσης που να καταθέσει ένα business plan, μελετημένο και σωστό, να πάρει την έγκριση του κράτους και να αρχίσει να κόβει εισιτήρια εισόδου (…) υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα, που ρημάζουν. Γιατί να μην είναι στην επίβλεψη μιας ιδιωτικής εταιρείας που θα τα σεβαστεί, θα τα προστατεύσει και θα δώσει έσοδα στο κράτος;»…

Αν κρίνουμε από την προχθεσινή του συμμετοχή και εμφάνιση στην «τελετή», φανταζόμαστε ότι ο κύριος Μίλλερ έχει και άλλες «ιδέες» στο μυαλό του για το πώς οι αρχαιολογικοί χώροι θα «προσελκύσουν» τουρίστες, εκτός από εστιατόριο, καφέ και «κάποιο μικρό ξενοδοχείο»: «Αρχαιολάγνα»… «Stand up comedy»…

μιλλερ-νεμεα

Ο κύριος Μίλλερ… (AP Photo/Yorgos Karahalis)

ΥΓ: Σε περίπτωση που ακόμη υπάρχουν απορίες για το πώς η κυβέρνηση της «Αριστεράς» στηρίζει και συμμετέχει σε τέτοιου είδους «τελετές», να τους θυμίσουμε ότι δείγματα της αισθητικής της είχε δώσει και νωρίτερα. Ηταν το 2014, όταν η «Αυγή» εξέλαβε ως… «καλλιτεχνικό δρώμενο – διαμαρτυρία» το ανάλογου, με τα «Νέμεα», ύφους «σόου»… με τις «Ελληνίδες “Καρυάτιδες”» που «μπήκαν στο Βρετανικό Μουσείο αναζητώντας την “χαμένη αδερφή τους”»…

καρυατιδες-αγγλια

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.