Τιμ Ντάνκαν: Ηρεμη δύναμη

Ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στο ΝΒΑ

| 20/07/2016

Ο Τιμ Ντάνκαν αποχώρησε από την ενεργό δράση χωρίς τυμπανοκρουσίες και φιέστες. Αθόρυβα και σεμνά. Ετσι έμαθε τόσα χρόνια να κάνει τη δουλειά του και δικαιώθηκε. Ο Ian Crouch του New Yorker μας έδωσε το πορτρέτο του.

Ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στο ΝΒΑ. Αυτός όμως δεν ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ των Λος Άντζελες Λέικερς, ο οποίος διήνυσε τη σεζόν μέσα από μια καλά σχεδιασμένη – εμπορικά – περιοδεία. Όχι, είναι ο Τιμ Ντάνκαν των Σαν Αντόνιο Σπερς ο οποίος ανακοίνωσε ήρεμα την αποχώρηση του μετά από 19 χρόνια δράσης.

Τί αποκόμισε σε αυτή την πολυετή διαδρομή; Πέντε πρωταθλήματα, δύο βραβεία MVP, μόνιμη παρουσία στα πλέι οφ και πολλές πρωτιές σε ατομικές στατιστικές κατηορίες. Ο Ντάνκαν δεν μπήκε στο twitter να γράψει για το τέλος ή να δώσει συνέντευξη στον αγαπημένο του δημοσιογράφο. Δεν έγραψε ποίημα για την περίσταση. Η απόφαση ανακοινώθηκε και κοινοποιήθηκε από τους Σπερς. Ο Ντάνκαν είχε συνοψίσει τον εαυτό του, μιλώντας σε δημοσιογράφο του ESPN: «Είμαι απλά ένας καλαθοσφαιριστής. Παίζω το παιχνίδι. Πάω σπίτι». Μάλιστα, δεν ήταν δίπλα στον Γκρεγκ Πόποβιτς, τον μοναδικό προπονητή που είχε στην καριέρα του στο ΝΒΑ, όταν αυτός συνάντησε τους ρεπόρτερ για να μιλήσουν για την καριέρα του Ντάνκαν. Ήταν σπίτι του.

τιμ4

Η ιστορία του Ντάνκαν έχει ενδιαφέρον. Κι ας μην θέλει να την πει ο ίδιος. Μεγάλωσε στο νησί Σεντ Κρουά, στις Αμερικάνικες Παρθένες Νήσους. Πέρασα τα πρώτα του χρόνια ως κολυμβητής, ώσπου τυφώνας κατέστρεψε την πισίνα που προπονούνταν. Αντί να επιλέξει τον ωκεανό (φοβόταν, και λογικά, τους καρχαρίες) παραιτήθηκε. Στράφηκε στο μπάσκετ στο Λύκειο. Άμεσα, μέσα σε τρία χρόνια, ήταν τόσο καλός που δέχτηκε προσφορές από πάρα πολλά κολέγια. Τελικά δέχτηκε υποτροφία από το Ουέικ Φόρεστ. Στο τελευταίο κολεγιακό έτος θεωρούνταν ο καλύτερος παίκτης στο NCAA (σ.σ κολεγιακό πρωτάθλημα) και σχεδόν όλες οι ομάδες του ΝΒΑ προσπαθούσαν να τον διαλέξουν στο ντραφτ του ΄97. Πέρα από το παιχνίδι του, ξεχώριζε και για την προσωπικότητα του. Απλός και μετριόφρων. Παράλληλα, ήταν συνεπής ακαδημαϊκά και στο κολέγιο συνέγραψε εργασία με τίτλο «Καυχησιάρηδες, σνομπ και ναρκισσιστές: Διαπροσωπικές αντιδράσεις σε υπέρμετρο εγωισμό». Τελικά, το Σαν Αντόνιο ήταν η ομάδα που τον κέρδισε στη λοταρία. Μετά από δυο χρόνια, μαζί με τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο πιτσιρικάς έδινε στον σύλλογο το πρώτο του πρωτάθλημα!

Κάθε μεγάλος παίκτης έχει και μια κίνηση – υπογραφή. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ είχε το «skyhook». Ο Μάικλ Τζόρνταν όταν κάρφωνε έβγαζε τη γλώσσα. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει την ορμή του ταύρου όταν φεύγει στον αιφνιδιασμό. Ο Ντάνκαν είχε το «Bank Shot». Λιγότερο συναρπαστικό, αλλά εξίσου αποτελεσματικό. Δεν εκκινούσε από φυσικά προσόντα, αλλά από την κατανόηση της γεωμετρίας του αθλήματος.

Η σύνδεση προσωπικότητας και τρόπου παιχνιδιού αναπότρεπτη. Ο Ντάνκαν δεν έδωσε στον εαυτό του προσωνύμιο. Το Big Fundamental του δόθηκε από τον Σακίλ Ο’ Νιλ. Οι κοντινοί του άνθρωποι τον φωνάζουν Timmy. Φορούσε απλά, φαρδιά ρούχα. Εμφανίστηκε σε κακής ποιότητας διαφημιστικά μέχρι που σταμάτησε να τα κάνει. Αυτοσαρκαζόταν και δεν είχε πρόβλημα όταν τον σατίριζαν (όπως η σατιρική εφημερίδα “The Onion”). […]

τιμ2Πότε δεν είχε να πει πολλά στους δημοσιογράφους. Ήταν πάντα λιγόλογος και ήπιος. Μάλιστα, διαιτητής τον απέβαλλε κάποτε επειδή τον έβλεπε να γελά στον πάγκο. Θεώρησε ότι ξεπερνούσε τα όρια του χαρακτήρα του. Ήταν δηλαδή το πιο προκλητικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Ντάνκαν σε διαιτητή. […] Οι δημοσιογράφοι μπορεί να αγανακτούσαν με τις μονολεκτικές, ολιγόλογες απαντήσεις και την περιορισμένη διαθεσιμότητά του, ωστόσο πρέπει να τον ευγνωμονούν διότι τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν πραγματική δουλειά. Με την πάροδο των χρόνων, πολλοί έψαξαν και έγραψαν για το μεγαλείο του παίκτη με ιδιαίτερο ζήλο. Αυτό οδήγησε στην υπεράσπιση του ίδιου και της ομάδας για το «βαρετό» μπάσκετ που έπαιζαν. Το πικ εν ρολ, η έξυπνη άμυνα, οι προσποιήσεις, τα μεγάλα σουτ, αντιμετωπίζονταν από τους ειδήμονες του σπορ ως κομμάτια ομορφιάς. Επίσης, το γεγονός ότι έπαιξε μόνο σε μία ομάδα, στην ήρεμη αγορά του Σαν Αντόνιο, θεωρήθηκε στοιχείο ηθικής ανωτερότητας.

Η απόσυρση του ήρθε τη στιγμή που ο Κέβιν Ντουράντ μετακινήθηκε από την Οκλαχόμα στους Ουόριορς του Γκόλντεν Στέιτ. Ο Ντάνκαν μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο το 2000 και να πάει στο Ορλάντο. Επέλεξε, όμως, να μείνει στο Τέξας και το Σαν Αντόνιο και να γίνει ένας από τους λίγους πιστούς σε αυτό το αμιγώς επαγγελματικό άθλημα.

Ο Ντάνκαν και όλα όσα δεν ήταν τον καθόρισαν στη λαϊκή φαντασία. Δεν ήταν φανταχτερός, δεν ήταν αυτάρεσκος, δεν έδινε δικαιώματα, δεν ήταν άπληστος. Ήταν ο σταρ στον οποίο μπορούσες να στηριχτείς. Ηταν βάρος – ή τουλάχιστον βαρετό – να σε αποκαλούν συνεχώς το καλό παιδί, ακόμη κι αν όντως ήσουν; Ισως ήταν ευκολότερο να μένεις μακριά από την αφήγηση των ιστοριών (που σε αφορούν) και απλά να κάνεις τη δουλειά σου. Αυτό έκανε ο Ντάνκαν για σχεδόν 20 χρόνια και γι’ αυτό θα μνημονεύεται. Οσοι τον είδαμε να παίζει καλούμαστε να εξηγήσουμε. Να κάνουμε τα μεγάλα σουτ του εντυπωσιακά.

τιμ3

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις