Τουρκία: «Πογκρόμ» εναντίον του HDP

Με αφορμή την επίθεση στην Καισάρεια

| 19/12/2016

Με όρους πογκρόμ και με διάθεση λιντσαρίσματος ξεχύθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου φασιστικές ομάδες με την μορφή «εξαγριωμένου όχλου» και επιτέθηκαν σε γραφεία του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, με αφορμή την νέα βομβιστική επίθεση στην Καισάρεια και την, ως είθισται, άμεση κατηγορία για την ευθύνη στο κουρδικό κίνημα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Η αρχή έγινε στα γραφεία του HDP στην Καισάρεια, με κάποιους να ανεβαίνουν στην οροφή του κτιρίου ανεμίζοντας σημαίες του εθνικιστικού κόμματος MHP. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του HDP, τα γραφεία βανδαλίστηκαν και οι εισβολείς έβαλαν φωτιά σε έγγραφα.

hdp2

Σύμφωνα με το κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Rudaw, μια ομάδα 30 – 40 ανθρώπων έσπασαν την πόρτα, τα τζάμια και έβαλαν φωτιά στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλες επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις του HDP στην Αγκυρα, την Σμύρνη, το Τσανάκαλε, το Χατάι και το Ερζινκάν.

Το HDP καταδίκασε την χθεσινή βομβιστική επίθεση, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί ένα τέλος σε πολιτικές και ρητορικές που δημιουργούν πόλωση, εχθρότητα και βία.

hdp3

Τουλάχιστον 118 μέλη του HDP έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές έπειτα από την διπλή βομβιστική επίθεση της 11ης Δεκεμβρίου, έξω από το ποδοσφαιρικό στάδιο της Μπεσίκτας, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 44 νεκρούς.

Χιλιάδες Κούρδοι πολιτικοί, ανάμεσα τους δύο ηγετικά στελέχη του HDP, κρατούνται εδώ και μήνες με υποψίες για συνδέσμους με το PKK.

Πηγή: left.gr