Το βίντεο της Αστυνομίας για τους ιπτάμενους αναρχικούς

Και η απογοήτευση των δαιμόνιων ρεπόρτερ

| 08/12/2014

24 ώρες πάνω από τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας βρίσκονταν το περίφημο ελικόπτερο της αστυνομίας με τις θερμικές του κάμερες. Τόσες εικόνες μας μεταφέρθηκαν, τόσες πληροφορίες δόθηκαν για αερομεταφερόμενους πελταστές  από την ΕΛ.ΑΣ., τόσο τεράστια ρεπορτάζ έγιναν από έγκριτους δημοσιογράφους που ενέπλεξαν το παρκούρ με τις ταράτσες και τις μολότωφ με τους γνωστούς πλέον και ως ιπτάμενους αναρχικούς. Περιμέναμε κι εμείς με αγωνία τα βίντεο που θα δικαίωναν τόσο το περιεχόμενο όσο και το επικό ύφος του κ. Καραϊβάζ (που θίχτηκε πάντως όπως δήλωσε από το άρθρο του Λ. Χαραλαμπόπουλου στο Unfollow).

Τελικά απογοήτευση. Τόσες ώρες βιντεοσκόπησης για να μας αποδείξουν ότι οι μηχανισμοί ελέγχου και παρακολούθησης του κράτους έχουν φτάσει σε τρισμέγιστο επίπεδο που θα έπρεπε να ανησυχεί όχι μόνο τους αριστερούς ή τους αναρχικούς (ιπτάμενους και μη) αλλά κάθε έναν που αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκράτης, προοδευτικός κλπ. Κατά τα άλλα 1,5 λεπτό όπου κυρίως βλέπουμε κάποιες δεκάδες ανθρώπους, προφανώς διαδηλωτές – κατοίκους, χωρίς φτερά μάλιστα, ούτε μπέρτες, να παρακολουθούν τι συμβαίνει και να κινούνται στις ταράτσες δύο – τριών πολυκατοικιών. Ελάχιστες στιγμές στο βίντεο (το οποίο δεν έχουμε αμφιβολία ότι αποτελεί best of των 24 hour λήψεων) φαίνεται να εκσφενδονίζουν αντικείμενα τα οποία πάντως δεν είναι φλεγόμενα και μονο στο τέλος φαίνεται να πέφτει μία βόμβα μολότωφ από ψηλά. Κατά τη διάρκεια του βίντεο επίσης φαίνονται καθαρά οι συγκρούσεις που διεξάγονται στο έδαφος των Εξαρχείων.

Λυπούμαστε πολύ κύριε Καραϊβάζ και κύριε Κικίλια (που περιχαρής δημοσιεύσατε το βίντεο δηλώνοντας “οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους”). Δεν επιβεβαιώνει αυτό το βίντεο το “ρεπορτάζ” που έλεγε ότι “το τμήμα των ιπτάμενων αλεξιπτωτιστών κομάντο υπολογίστηκε σε περίπου 300 άτομα που οργάνωσαν αεράμυνα, έχοντας στην κατοχή τους εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες μολότοφ. Και ότι αξιωματικοί της Αστυνομίας διατείνονται ότι κάποια στιγμή, η περιοχή θύμιζε το ρουκετοπόλεμο που γίνεται το Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου.”

Και δεν αλλάζουμε άποψη. Τα ρεπορτάζ τύπου Φαλούτζα και Γάζα για τους αερομεταφερόμενους έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα αλλά πολύ μεγάλη με το stand up comedy. Και βασικός τους σκοπός είναι η εξοικείωση με τις παράνομες εισόδους αστυνομικών σε σπίτια στα Εξάρχεια (και όπου αλλού χρειαστεί) και τις συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επιχειρήσεων καταστολής πλήθους.

Τέτοιες επιχειρήσεις και περιστατικά δεν αποτελούν εικόνα από το μέλλον αλλά ζοφερό παρόν και πηγαίνουν χέρι χέρι με περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως αυτά στα παρακάτω βίντεο. Βίντεο που επιμένουμε ότι αποτυπώνουν με πολύ πιο πραγματικό τρόπο το τι συνέβαινε προχτές στα Εξάρχεια και τι συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, από τα ρεπορτάζ που έχουν μοναδική πηγή την αστυνομία και το υπουργείο δημόσιας τάξης. Κάτι που δεν χρειάζεται να το πούμε μόνο εμείς. Μπορείτε και στα MEGAλα κανάλια να το επιβεβαιώσετε από τους εικονολήπτες και τους φωτορεπόρτερ που προσπαθώντας να κάνουν την δουλειά τους, έχουν δει τι συμβαίνει και έχουν δοκιμάσει και οι ίδιοι πολλές φορές την “ασφάλεια” που προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

****

[Υστερόγραφο – ερώτηση, προς τον κύριο Καραϊβάζ: Έχετε οποιαδήποτε ιδέα για το τι είναι το Π Α Ρ Κ Ο Υ Ρ;]

B4R0TeHIAAAfxKC