Το ντοκιμαντέρ Αμυγδαλιά στις Νύχτες Πρεμιέρας | 19.09

Αθηναϊκή Πρεμιέρα για το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Χριστίνας Φοίβης

| 17/09/2019

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Αμυγδαλιά (Amygdaliá) από την Χριστίνα Φοίβη, πραγματοποιεί την Αθηναϊκή του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» το οποίο θα διεξαχθεί από την 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στον κινηματογράφο IDEAL.

Η Αμυγδαλιά κάνει την πρώτη της στάση στην Αθήνα μετά τη συμμετοχή της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο, όπου πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα.

H σκηνοθέτις της Αμυγδαλιάς και διακεκριμένη απόφοιτος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), έχει στο ενεργητικό της εκθέσεις και πειραματικές ταινίες ενώ η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Flux Factory της Νέας Υόρκης αλλά και στο Le Magazine του Μουσείου Jeu de Paume στο Παρίσι. Με βλέμμα εναργές και παιχνιδιάρικο, η Χριστίνα Φοίβη αγκαλιάζει χωρίς φόβο και με πολύ χιούμορ τη βιωματική έκφραση και την ποιητική γλώσσα, θέτοντας διαρκώς ερωτήσεις. Δεν φοβάται να δημιουργήσει εικόνες και συνειρμούς ποτισμένα με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τον σουρεαλισμό της θανατερής καθημερινότητας, προκαλώντας την θεατή να συνεχίσει να διερωτάται, πολύ μετά την προβολή.

Σύνοψη

Η Αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που ανθίζει λίγο πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη που στοιχειώνει τη σκηνοθέτιδα της ταινίας ως παιδί, όταν πρωτοφτάνει στην Eλλάδα. Σε αυτό το μέρος, που συχνά θυμίζει καρτ-ποστάλ, άνθρωποι, μέρη και πράγματα συναντιούνται και αποχωρίζονται όπως σε ένα όνειρο. Φωνές γυναικών πλέκονται μεταξύ τους καθώς επιχειρείται να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα μέσα από τοπία και χειρονομίες, αναδεικνύοντας απροσδόκητες πτυχές στην έννοια της ελληνικότητας και της Ξένης. Φευγαλέες περφόρμανς, παραλίες, χωράφια, αμυγδαλιές και τσολιάδες σχηματίζουν το αλφαβητάρι μιας προσωπικής γλώσσας που διερευνά τα σύνορα γύρω μας και μέσα μας. 

Για πληροφορίες για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Amygdaliá Film / Αμυγδαλιά Ταινία στο Facebook

Προβολή:

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 στις 18.00 | Αίθουσα Ιντεάλ

 

Έτος Παραγωγής: 2019 | Έγχρωμο | Διάρκεια:80’

Σενάριο – Φωτογραφία – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Χριστίνα Φοίβη

Μοντάζ: Γιάννης Λάσκαρης

Ηχητικός Σχεδιασμός – Μίξη: Βάλια Τσέρου

Color Grading: Μάνος Χαμηλάκης

Image Post Production: Studio 235

Executive Producer: Φαίδρα Βόκαλη

Στην ταινία εμφανίζονται οι / Ακούγονται οι φωνές των: Άννα Βαφειάδου, Lauretta Macauley, Zandile Ngubane, Gerta Dyle, Nur Sheikh, Έλενα Στεφανοπούλου, Χριστίνα Φοίβη κ.ά.

Το σενάριο συνδιαμορφώθηκε με την συνεργασία των Άννα Βαφειάδου, Lauretta Macauley, Zandile Ngubane, Gerta Dyle, Rachyd Retch, Nur Sheikh, Έλενα Στεφανοπούλου, Χριστίνα Φοίβη

Μία παραγωγή της Scribble Films σε συμπαραγωγή με την Marni Films και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.