Υεμένη: Η σφαγή των παιδιών...

Σε 1.400 υπολογίζονται τα σκοτωμένα παιδιά από το 2015

| 12/01/2017

Η σφαγή των παιδιών συνεχίζεται αμείωτη στην Υεμένη, όπου σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της UNICEF από την Σαναά, σε 1.400 υπολογίζονται τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί στην χώρα, ενώ, 2.000 σχολεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, από την κλιμάκωση του πολέμου τον Μάρτιο του 2015 και την επέμβαση της «συμμαχίας» υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και την στήριξη των ΗΠΑ.

«Από την κλιμάκωση της σύρραξης, τα Ηνωμένα Έθνη μπόρεσαν να επαληθεύσουν ότι σχεδόν 1.400 παιδιά σκοτώθηκαν και πάνω από 2.140 τραυματίστηκαν», δήλωσε στον Τύπο η εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη, η Μαριτσέλ Ρελάνιο.

Παράλληλα «σχεδόν 2.000 σχολεία στην Υεμένη δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν διότι καταστράφηκαν, ή υπέστησαν ζημιές, ή αξιοποιούνται για την υποδοχή οικογενειών εκτοπισμένων, ή χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς», συνέχισε η ίδια.

Οπως αναμεταδίσει το ΑΠΕ, η Ρελάνιο είπε πως ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι ένα παιδί σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν χθες Τρίτη σε αεροπορικό βομβαρδισμό κοντά σε σχολείο. «Τα σχολεία θα όφειλαν να είναι τόποι ειρήνης, καταφύγια όπου τα παιδιά μαθαίνουν, μεγαλώνουν, παίζουν, είναι ασφαλή», τόνισε η εκπρόσωπος της UNICEF.

Η ίδια επανέλαβε την έκκληση του Ταμείου προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και προς όλους όσοι μπορούν να ασκήσουν επιρροή στα αντίπαλα στρατόπεδα να φροντίσουν να «προστατεύονται τα παιδιά και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον σχολικών υποδομών».

Ακόμη, η Ρελάνιο κάλεσε τους αντιμαχόμενους να διευκολύνουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να πάψουν να στρατολογούν παιδιά. Κατά την ίδια, στον πόλεμο παίρνουν μέρος 1.363 παιδιά που έχουν ενταχθεί στις τάξεις των αντίπαλων δυνάμεων.

Η εκπρόσωπος της UNICEF ανέφερε πως το 2016 προσφέρθηκε από την οργάνωση αυτή ιατρική βοήθεια σε πάνω από ένα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών και σε πάνω από 500.000 μέλλουσες ή θηλάζουσες μητέρες, «παρά τη δύσκολη κατάσταση επί του πεδίου».

Επίσης, η UNICEF συνέβαλε σε μια εκστρατεία εμβολιασμού για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας η οποία έφθασε σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια παιδιά, ενώ παρείχε φροντίδες σε άλλα 237.000 παιδιά που έπασχαν από οξύ υποσιτισμό.

Η UNICEF σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 320.000 παιδιά το 2017 και να προσφέρει ιατρικές φροντίδες σε 1,3 εκατ. παιδιά.