Φινλαδική κυβέρνηση: οι τρανς πρέπει να στειρώνονται...

...αν επιδιώκουν νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους

| 01/09/2017

Στις 25 Αυγούστου, και παρά στις συστάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τις πιέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το φινλανδικό κράτος απέρριψε, χωρίς καμία αιτιολογία, την αλλαγή του “Trans Act”, ενός νόμου  που αναγκάζει τους τρανς να στειρώνονται αν επιδιώκουν νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους. Αξίζει να τονιστεί δε, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο Απρίλιο είχε αποφασίσει πως η προϋπόθεση της στείρωσης παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έτσι, 22 κράτη στην Ευρώπη με παρόμοια νομοθεσία σχετικά με το ζήτημα υποχρεώνονταν να προβούν σε νομοθετικές τροποποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο προσωπικός κωδικός ταυτότητας που αποδίδεται στους Φινλανδούς πολίτες κατά τη γέννηση τους και δείχνει το φύλο τους εμφανίζεται σε κάθε επίσημο έγγραφο συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων, των δελτίων ταυτότητας, των αδειών οδήγησης, των εγγράφων που αφορούν τον μισθό του, την ασφάλιση, τη σύνταξη ακόμη και τις κάρτες βιβλιοθήκης και συνεπώς η παρούσα εξέλιξη δυσκολεύει πολλαπλώς τους τρανς ανθρώπους της χώρας.

Η Δανία και η Σουηδία είχαν παρόμοιες προϋποθέσεις στο παρελθόν, όμως τις αφαίρεσαν πριν λίγα χρόνια. Συγκεκριμένα η Σουηδία νομοθέτησε την αποζημίωση περίπου 800 τρανς ανθρώπων που λόγω της προηγούμενης νομοθεσίας υπέστησαν στείρωση, ενώ αφαίρεσε εντελώς την «τρανς κατάσταση» από τους καταλόγους των ψυχιατρικών ασθενειών.

trans-rights-in-finland-1-for-web-400x190

Πλήθος κινητοποιήσεων έλαβαν χώρα από LGBTQI κοινότητες και αλληλέγγυους, ενώ η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως  «ο αγώνας για τα δικαιώματα των τρανς στη Φινλανδία δεν έχει τελείώσει».

Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της Διεθνούς Αμνηστίας, σχεδόν 16.000 άτομα βρέθηκαν στο πλευρό του ακτιβιστή δικαιωμάτων των τρανς, Sakris Kupila και απαίτησαν από τη φιλανδική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα τους και να αλλάξει το νέο νόμο. “Είμαι πολύ απογοητευμένος, αλλά είμαι και χαρούμενος γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι, ώστε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό Juha Sipilä. Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των τρανς στη Φινλανδία”, δήλωσε ο Kupila και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την αναθεώρηση του νόμου σχετικά με τη υποχρεωτική στείρωση και την ψυχιατρική διάγνωση, που απαιτούνται για τη νόμιμη αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου και για την ανάπτυξη μιας άμεσης και διαφανούς διαδικασίας αναγνώρισης φύλου που θα έχει δικαίωμα να συμμετέχει ο καθένας, ανεξάρτητα από την ηλικία του, το ιατρικό ιστορικό του και την οικονομική του κατάσταση.