Φιντέλ: «Οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν»!

Ο (απο)χαιρετισμός του ιστορικού ηγέτη της Κουβανέζικης Επαναάστασης στο συνέδριο του PCC

| 20/04/2016

«Σύντομα θα είμαι 90 χρονών. Σύντομα, θα είμαι όπως οι άλλοι. Η ώρα θα έρθει για όλους μας, αλλά οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν ως απόδειξη σε αυτόν τον πλανήτη ότι αν λειτουργήσουν με θέρμη και αξιοπρέπεια, μπορούν να αποδώσουν τα υλικά και τα πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι. Και πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς ανακωχή για την απόκτησή τους».

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο Φιντέλ Κάστρο στους συνέδρους του 7ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) που πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι τις 19 Απρίλη στην Αβάνα.

Ο 89χρονος ιστορικός ηγέτης της χώρας αποθεώθηκε από τα μέλη του κόμματος, που φώναζαν ρυθμικά το μικρό του όνομα, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, που μετέδωσαν μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση. Φορώντας φόρμα και μιλώντας καθιστός, η φωνή του Κάστρο ήταν δυνατή αλλά ενίοτε έτρεμε, ενώ έκανε παύσεις για να ρίξει μια ματιά στο χειρόγραφο της ομιλίας του, ενώ ευχαρίστησε όλα τα μέλη του κόμματος που συγκεντρώθηκαν για την ομιλία του.

φιντελ2

Για την ιστορία, η έναρξη του συνεδρίου συνέπεσε με την 55η επέτειο της διακήρυξης του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της κουβανικής Επανάστασης. Συγκαλείται πέντε χρόνια μετά το προηγούμενο (6ο) Συνέδριο του PCC και την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μετά το 6ο Συνέδριο.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε ότι ο αδερφός του, Ραούλ Κάστρο, θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος για δεύτερη θητεία.

Εκτός από τον 84χρονο Ραούλ Κάστρο, στη θέση του θα παραμείνει και ο δεύτερος γραμματέας του κόμματος, Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, ο οποίος είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος.