Χίος: Καίγεται... πάλι

«Μόνιμος στόχος» το νησί των μαστιχόδεντρων...

| 25/07/2016

Η Χίος καίγεται πάλι. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη δασική πυρκαγιά στο νησί, η οποία εκδηλώθηκε γύρω στις 3.30 τη νύχτα σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Μάχη με τη φωτιά δίνουν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Χίο και εθελοντές, ενώ ξεκίνησαν και πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Αττική προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ΑΠΕ, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Κατά μία τραγική ειρωνεία, επίσης στις 25 του Ιούλη, αλλά το 2007, έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης στο νησί. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε τότε ο «Ριζοσπάστης», δύο μόλις μέρες μετά την καταστροφή, στις 27 Ιούλη, δημοσιοποιήθηκε απόφαση που «άνοιξε» το δρόμο για να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια σε δασική έκταση 19,5 στρεμμάτων σε άλλο μέρος του νησιού!

Το 2012, αφανίστηκαν από την φωτιά εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και μαστιχόδεντρων – σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ίσως και το 40% των παραγωγικών μαστιχόδεντρων του νησιού – ενώ επλήγησαν και πολιτιστικά μνημεία.