Χανιά: Οι μαθητές ανοίγουν μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό!

Συγκέντρωση και πορεία της εκπαιδευτικής κοινότητας, σήμερα, 11 το πρωί, πλατεία Αγοράς

| 04/11/2016

Με κεντρικό σύνθημα «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι» κλιμακώνουν σήμερα την κινητοποίησή τους ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό οι μαθητές των λυκείων του Ακρωτηρίου και της Σούδας στην Κρήτη, οι οποίοι, μαζί με τους καθηγητές τους, διοργανώνουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Αγοράς και πορεία.

Από χθες οι μαθητές προχώρησαν σε διήμερη κατάληψη για να στείλουν – όπως τονίζουν – στην κοινωνία, το μήνυμα ότι εφόσον οι μαθητές θέλουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, δεν υπάρχει λόγος να αντιδρούν οι γονείς.

«Κλείνουμε ένα σχολείο, για να ανοίξουμε όλα τα σχολεία», τονίζει στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του 15μελους του λυκείου Ακρωτηρίου, εξηγώντας πως η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα, για να ακουστεί η «φωνή» των μαθητών.

Ακόμη, σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου, τα παιδιά ζωγράφισαν γκράφιτι με αντιρατσιστικό μήνυμα, με το σύνθημα «πρόσφυγες καλοδεχούμενοι».

Οι κινητοποιήσεις τους, κορυφώνονται σήμερα με την συγκέντρωση και την πορεία. «Εχουμε καλέσει γονείς, καθηγητές και όλους τους συμπολίτες μας, να υποστηρίξουν τον αγώνα μας», λένε τα παιδιά.

Αφορμή, όπως σημειώνουν, για την κινητοποίηση, ήταν τα κρούσματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και κάποιες αντιδράσεις που ήδη έχουν υπάρξει και στα Χανιά.

Το επόμενο διάστημα, τα παιδιά θα αρχίσουν να συλλέγουν σχολικά είδη, ρούχα και τρόφιμα για τις οικογένειες προσφύγων που πρόκειται να έρθουν στα Χανιά.

«Το έχουμε συζητήσει και με τους καθηγητές μας και έχουμε αποφασίσει να παρέχουμε κάθε διευκόλυνση προκειμένου να έρθουν αυτά τα παιδιά στο σχολείο μας, γιατί τα θέλουμε στο σχολείο μας. Φανταστείτε να ήμασταν εμείς στη θέση τους», τονίζουν.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7

«Μας κάνουν υπερήφανους δασκάλους»!

Ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση των μαθητών για τα προσφυγόπουλα εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

«Η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση των μαθητών της την Παρασκευή 4/11/2016, στις 11:00πμ, στην πλατεία Αγοράς.

»Η απόφαση του συντονιστικού των μαθητών μας να αντιταχθούν σε όσους εναντιώνονται στην εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία και η θέση ότι  οι πρόσφυγες χρειάζονται πόρτες ανοιχτές, έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις και τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα σ’ ό,τι αφορά στους πρόσφυγες. Συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, συμμετοχή στις συσκέψεις και στις κινητοποιήσεις για το προσφυγικό, συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο ενάντια στο φράχτη, απόφαση για άμεση εγγραφή όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό ωράριο των σχολείων και απαίτηση στελέχωσης εκείνων των δομών (εκπαιδευτικών και άλλων) που απαιτούνται για την ομαλή ένταξής τους στις πόλεις μας.

»Η κίνηση του συντονιστικού των μαθητών των Χανίων μάς κάνει υπερήφανους δασκάλους τους και τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Καλούμε, λοιπόν, όλα τα μέλη μας που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και την πορεία  την Παρασκευή 4/11, στις 11:00πμ, στην πλατεία Αγοράς.»