Χιλή, Κύπρος, χαλκός: Ποιήματα και τραγούδια για τις δύο χώρες

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, 8.30 μ.μ., κοινωνικό – πολιτιστικό κέντρο Λαμπηδόνα

| 29/09/2016

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, 8.30 μ.μ., στο κοινωνικό – πολιτιστικό κέντρο Λαμπηδόνα (Καισαρείας – Άλσος Αγίας Τριάδας., Βύρωνας). Πρόκειται για το δρώμενο «Χιλή, Κύπρος, χαλκός: Ποιήματα και τραγούδια για τις δύο χώρες», στο οποίο θα διαβάζουν ο Χιλιανός ποιητής, Χάϊμε Σβάρτ, εξόριστος από την χούντα του Πινοσέτ που ζει χρόνια στην Ελλάδα, και ο Κύπριος ηθοποιός, Βασίλης Κυριάκου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου με στόχο να αναδειχθεί ότι «οι λαοί έχουν πολύ περισσότερα κοινά από όσο μπορούμε να φανταστούμε: Ιμπεριαλισμός, πραξικοπήματα μα και αγώνες για μια καλύτερη ζωή, για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία!», όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%823

Ο Χιλιανός ποιητής, Χάϊμε Σβάρτ, θέλοντας να καταγράψει τις παράλληλες πορείες των δύο χωρών, γράφει:

«Η κατάρα της Χιλής, της μακρινής πατρίδας μου, είναι ότι κρύβει έναν τεράστιο πλούτο χαλκού, βαθιά στα σωθικά της. Σάμπως και η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα; χαλκός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο; Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, επαναστάτης, αντι-ιμπεριαλιστής και εκλεγμένος από τον λαό του αντιλήφθηκε ότι ήταν πολύ σημαντική η εθνικοποίηση του χαλκού, ο χαλκός δηλαδή έπρεπε να ανήκει στους Χιλιανούς. Ίσως και ο Μακάριος, αυτή η μυθική φιγούρα, αρχηγός του κακώς αποκαλούμενου Τρίτου Κόσμου, αντιλήφθηκε το ίδιο και ζητούσε αξιοπρέπεια για τον λαό της Κύπρου. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ο Κίσινγκερ και ο Νίξον, θέλησαν να ανατινάξουν τη χιλιανή οικονομία. Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης, το διαχώρισε, μα ακόμη επιθυμούμε διακαώς την ειρήνη και την επανένωση/ενοποίηση. Από τον Νότο φυσούν πάντα οι αέρηδες της επανάστασης. Η Χιλή βρίσκεται νότια του κόσμου, η Κύπρος νότια αυτής της ηπείρου. Ο Τσε Γκεβάρα, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Κομαντάντε Τσάβες της Βενεζουέλας προέρχονται από τον Νότο».

%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%821

Ένα από τα ποιήματα που θα διαβαστούν στην εκδήλωση είναι το παρακάτω:

«Η νίκη καθυστερεί, αλλά έρχεται… πάντα έρχεται… καθυστερεί… αλλά φτάνει

έρχεται.

Η νίκη είναι σιωπηλή και αβυσσαλέα σαν το ωκεάνιο βάθος

η Νίκη ήρθε

στη θάλασσα των Αντιλλών … ονομάζεται Κούβα…

και ήρθε για να μείνει…

Η Νίκη είναι αιφνίδια…

Πρέπει να την περιμένεις καρτερικά…

αλλά έρχεται…

Η Νίκη εξαπλώνεται στους δρόμους και στους αγρούς,

εκρήγνυται μια μέρα

όπως ο ηφαιστειακός κρατήρας, κανείς πια δεν μπορεί να την εμποδίσει/συγκρατήσει.

Η Νίκη έρχεται»

(Jaime Svart, Χιλιανός ποιητής, κάτοικος Αθήνας, Σεπτέμβρης 2016)

%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%822