Χιλιάδες πρόσφυγες αφήνονται να πεθάνουν στην έρημο

Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα και οι πρόσφυγες πεθαίνουν σε θάλασσα και γη

| 26/06/2018

Τον Οκτώβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσε ξανά τις χώρες της Βόρειας Αφρικής να διαχειρίζονται τις ροές των προσφύγων έτσι ώστε να μην φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό σήμαινε ένα και μόνο πράγμα: περισσότερο θάνατο. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 φέρεται να έχουν μεταφερθεί 13.000 άνθρωποι στην έρημο της Σαχάρα, ενώ για 30.000 θανάτους από το 2014 κάνει λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία ότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στην έρημο της  Σαχάρα είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των ανθρώπων που πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε βίντεο από τον Ju Dennis, μετανάστη από τη Λιβερία, που κατάφερε να επιζήσει και να φτάσει σε ασφαλές έδαφος, όπου καταγράφεται η πορεία των προσφύγων που οι αλγερινές Αρχές οδηγούν στην έρημο για να τους αφήσουν χωρίς νερό και φαγητό να πεθάνουν ή να περπατήσουν προς το Νίγηρα. Το πρακτορείο AP μαζεύει εδώ και καιρό βίντεο από πρόσφυγες που κρύβουν τα τηλέφωνά τους πάρα πολύ καλά πάνω στο σώμα τους, καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι αλγερινές Αρχές τους παίρνουν τηλέρωνα, χρήματα και ό,τι πολύτιμο μπορεί να έχουν πάνω τους.

Το θέμα που είναι ανοιχτό εδώ και χρόνια, προφανώς δεν απασχολεί αυτούς που θα έπρεπε. Η Ευρώπη όχι μόνο νίπτει τας χείρας, αλλά πιέζει ακόμα περισσότερο την Αλγερία να μην αφήνει τους πρόσφυγες να πλησιάζουν τη Μεσόγειο, χωρίς να δίνει πλέον κονδύλια για τη διαχείριση των ροών. Αυτό για τις αρχές της Αλγερίας σημαίνει να τους μεταφέρει κάτω από τον ήλιο της ερήμου και να τους υποδεικνύει προς τα πού να περπατήσουν, ανεξάρτητα αν καταφέρουν να φτάσουν. Το κοντινότερο χωριό στο Νίγηρα βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων και είναι η μόνη λύση για να σωθούν όσοι τα καταφέρνουν να φτάσουν εκεί. Κάποιοι καταφέρνουν να φτάσουν στο Μάλι -Νίγηρας και Μάλι βρίσκονται στα νότια της Αλγερίας και οι αλγερινές αρχές μεταφέρουν σε κονβόι τους ανθρώπους προς τα εκεί.

Διεθνείς οργανώσεις προσπαθούν να προλάβουν όσους μπορούν και όταν τους εντοπίζουν οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ότι έχουν σωθεί. Έχουν χάσει, ωστόσο, παιδιά, γονείς ή δικούς τους ανθρώπους και είναι άγνωστο εάν και οι ίδιοι θα τα καταφέρουν τελικά, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς επιστρέφονται στις χώρες τους, από τις οποίες δοκιμάζουν να ξαναφύγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από αυτούς που απελαύνονται μπορεί να ζούσαν καιρό στην Αλγερία, έχοντας στήσει ήδη τις ζωές τους εκεί. Μία γυναίκα που εμφανίζεται στο βίντεο γέννησε στην έρημο ένα νεκρό μωρό, καθώς την φόρτωσαν έγκυο στο φόρτηγο του κονβόι. Η γυναίκα είχε φτιάξει μια δουλειά που της επέτρεπε να βγάζει τα προς το ζην. Την απέλασαν, μαζί με άλλους που ζούσαν χρόνια πλέον στην Αλγερία. Μάλλον θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη Λιβερία, όπου να θυμίσουμε ότι ακόμα δεν έχει καταργηθεί οριστικά η κλειτοριδεκτομή.

Οι πρόσφυγες αυτοί είναι κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, από περιοχές όπου οι πολυετείς πόλεμοι έχουν ρημάξει τις ζωές τους. Να θυμίσουμε ότι σε αυτούς τους πολέμους είναι αρκετές οι φορές που συμμετέχουν και δυνάμεις της πολιτισμένης Δύσης, οι οποίες μετά δεν θέλουν να δεχτούν στα εδάφη τους όσους ρημάζουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπονται στην έρημο, διαβάστε το ρεπορτάζ στο Associated Press