Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza: «Ζωηρό ρυάκι του κοινού αγώνα»

Ανοιχτή συνέλευση, Δευτέρα, 23 Μάη, 6 μμ

| 21/05/2016

Ανοιχτή συνέλευση διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες στον Χώρο Στέγασης Προσφύγων στο City Plaza, την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Μάη, στις 6 το απόγευμα.

«Η κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza στην οδό Αχαρνών 78 κλείνει ένα μήνα. Το ξενοδοχείο στεγάζει πλέον προσφυγικές οικογένειες που αποτελούνται από 385 άτομα, ανάμεσά τους 180 παιδιά. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται 22 μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς επίσης και άτομα με αναπηρίες. Οι εθνότητες που αποτελούν τους κατοίκους του City Plaza είναι Αφγανοί, Κούρδοι, Σύροι, Παλαιστίνιοι, Ιρανοί, Ιρακινοί και Πακιστανοί. Οι οικογένειες που στεγάζονται στο City Plaza επελέγησαν με κριτήριο αφενός το προηγούμενο καθεστώς “στέγασής” τους και αφετέρου τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η καθεμία. Στο ξενοδοχείο κάθε οικογένεια μένει σε ξεχωριστό δωμάτιο, διατίθενται για όλους τους κατοίκους πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, καθώς επίσης και είδη υγιεινής και προϊόντα πρώτης ανάγκης. Σχεδόν όλα καλύπτονται από προσφορές αλληλεγγύης, ενώ τα λίγα που αγοράζονται εξασφαλίζονται από δωρεές που προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Ελλάδας» σημειώνει η Πρωτοβουλία στο κάλεσμά της και συνεχίζει:

«Στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης και της συνύπαρξης λειτουργούν ομάδες καθαριότητας, κουζίνας, περιφρούρησης, εκπαίδευσης και παιδικής απασχόλησης, ιατρικής φροντίδας, επικοινωνίας, υποδοχής, καθώς επίσης και τακτές συνελεύσεις προσφύγων και αλληλέγγυων. Εγχειρήματα όπως το City Plaza, εκτός από τα αυτονόητα δικαιώματα και ανάγκες που εξασφαλίζουν, πραγματώνουν και μια αντίληψη καθημερινής ζωής που στοχεύει, μέσα από την αυτοοργάνωση στη χειραφέτηση των «από κάτω», στη συγκρότηση εντέλει ενός χώρου ελευθερίας και δημιουργίας, ο οποίος να αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

»Ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza είχε και έχει καταστατική αρχή την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης στους πρόσφυγες, προσπαθώντας να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος στέγασης που βιώνουν οι πάνω από πενήντα χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα – και όχι μόνο. Απέναντι στις άθλιες συνθήκες συνωστισμού χιλιάδων προσφύγων στα λεγόμενα «κέντρα φιλοξενίας» μακριά από τον αστικό ιστό αντιπροτείνουμε τη συνύπαρξη και τη συγκατοίκηση στα κέντρα των πόλεων.

»Φυσικά δεν πιστεύουμε ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με στεγαστικές καταλήψεις, καθώς αποτελεί βασική ευθύνη του κράτους, πιστεύουμε όμως ότι αποτελούν εφαλτήριο διεκδίκησης και αγώνα ώστε να δοθεί οριστική λύση τόσο στο θέμα της μόνιμης στέγασης όσο και στα ζητήματα κοινωνικής ένταξης των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, που σχετίζονται με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη χορήγηση ασύλου σε όσους το επιθυμούν και βεβαίως την εξασφάλιση αυτών που απαιτούνται για τη συνέχιση του δρόμου τους προς τους τόπους προορισμού τους.

City Plaza3

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τη συμφωνία της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας, και όχι απλώς την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή, αλλά τη δραστήρια συνεργασία της, τα προβλήματα των προσφύγων οξύνονται. Η Ειδομένη και το Λιμάνι του Πειραιά, η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στα hot spot, η δραματική κατάσταση σε κέντρα όπως αυτά των Ιωαννίνων και του Κουτσόχερου, οι συνεχιζόμενες απελάσεις και κρατήσεις αποδεικνύουν ότι η κυβερνητική πολιτική δεν είναι μόνο αντιπροσφυγική, αλλά και ως τέτοια αδιέξοδη. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο αγώνας για το δικαίωμα στη μετακίνηση και τα ανοιχτά σύνορα πρέπει να αναπτυχθεί και να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε πλήρη ανταγωνισμό με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Παράλληλα, χρειαζόμαστε αγώνες σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ιδιαίτερα σε αυτές που υποδέχονται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, για ίσα δικαιώματα σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό, την εκμετάλλευση και τον αποκλεισμό, για κοινωνίες ανοιχτές και φιλόξενες, για να επικρατήσει επιτέλους η πολιτική της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας».

«Το City Plaza να γίνει και κέντρο αγώνα»

Η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι «ο αγώνας για τα δικαιώματα των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων αποτελεί τμήμα των αγώνων όλου του κοινωνικού κινήματος ενάντια στη λιτότητα, τα μνημόνια, τους ταξικούς και εθνικούς διαχωρισμούς. Θέλουμε το City Plaza να αποτελέσει ένα ζωηρό ρυάκι αυτού του κοινού αγώνα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

»Μαζί με όσους και όσες δραστηριοποιήθηκαν στις δεκάδες πρωτοβουλίες και αντιρατσιστικές κινήσεις, μαζί με άλλες καταλήψεις στέγης και δομές αλληλεγγύης, μαζί με τις εργατικές λέσχες και τα στέκια γειτονιάς, μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις  και τα πολιτιστικά στέκια, θέλουμε να ξανασκεφτούμε τις μορφές οργάνωσης και συνύπαρξης στην καθημερινή μας ζωή, τόσο εντός όσο και εκτός κατάληψης. Να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε μια διευρυμένη δικτύωση με σωματεία, σχολεία, νοσοκομεία, όχι μόνο για τη στήριξη του City Plaza, αλλά κυρίως για την αλληλεγγύη στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και την αντίσταση στην αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική. Να επιμείνουμε στη σημασία του τοπικού, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με τη γειτονιά της Πλατείας Βικτωρίας, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια κόμβο στις μεταναστευτικές μετακινήσεις, αλλά και πεδίο παρέμβασης της Ακροδεξιάς».