Όλα τα σχολεία μια ανοικτή αγκαλιά

Για να πηγαίνουν όλα τα προσφυγόπουλα πρωί στο σχολείο

| 09/05/2017
Ο συντονισμός προσφυγικού- μεταναστευτικού καλεί την Κυριακή 14/5, στις 12.00 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α, Σύνταγμα, 3ος όροφος) σε γίνει σύσκεψη συντονισμού με στόχο την οργάνωση κοινών δράσεων για την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία όλων των βαθμίδων.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την ισότητα και τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα και παγκοσμίως, όχι μόνο επειδή η ίση εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο κι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των παιδιών με βάση την διεθνή νομοθεσία, αλλά κι επειδή αποτελεί την προϋπόθεση για μια κοινωνία ανοιχτή στην διαφορετικότητα, για μια κοινωνία με σθεναρές αντιστάσεις στην μισαλλοδοξία και στην ξενοφοβία οι οποίες γεννούν τον αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και την βία.
=
Σήμερα εξαιτίας της βαθιά ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με διάφορα προσχήματα καταστρατηγεί κατάφορα το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, μόνο ένα μικρό ποσοστό προσφυγόπουλων έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο τμήμα των 20.000 περίπου παιδιών που κατοικούν στη χώρα μας, ζουν στα στρατόπεδα χωρίς καμία δυνατότητα να παρακολουθήσουν το δημόσιο σχολείο.
Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες γειτονιάς, φοιτητικούς συλλόγους, αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και συντονισμούς ώστε να δράσουμε από κοινού για να ανοίξουν τα πρωινά σχολεία στα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα όπου κι αν κατοικούν με όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές, μικρά τμήματα, τμήματα υποδοχής, πούλμαν για να μετακινηθούν κ.λπ. Σημειώνουμε ότι η πρώτη προθεσμία για τις εγγραφές στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της χώρας είναι στις 19/5