1ο Μουσικό Φεστιβάλ «Ρίζα στην Πρίζα»

Συζήτηση με τους πρωταγωνιστές (δείτε το βίντεο)

| 21/05/2014

Μεσημέρι ανοιξιάτικου Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας σ’ έναν από τους πιο ιστορικούς καλλιτεχνικούς χώρους, τον πολυχώρο, πλέον, Τριανόν δώσαμε ραντεβού με κάποια από τα σχήματα και τους καλλιτέχνες που πλαισιώνουν το πρώτο φεστιβάλ «Ρίζα στην Πρίζα», το οποίο πραγματοποιείται στις 22 και 23 Μαϊου. Ένα φεστιβάλ που συνδέει το παλιό με το νέο, θυμίζοντάς μας να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, αλλά να εκμεταλλευόμαστε τη δημιουργικότητα που μας κληρονόμησαν.

10361001_723343751040943_738883548_o

Είμαι σίγουρος ότι με τα χρόνια τούτη η καταγραφή θα γίνει πολύτιμο ντοκουμέντο όχι μόνο για εκείνους που πήραν μέρος στή συνέντευξη αλλά και για τον ίδιο το θεσμό που ξεκινάει φέτος, μιας και οι περισσότεροι συνδαιτημόνες του είναι ελάχιστα γνωστοί στους πολλούς, σίγουρα όμως γνώριμοι στους ανήσυχους αυτής της χώρας, σε όλους εκείνους που «την ψάχνουν» και τις περισσότερες φορές δικαιώνονται από το ένστικτό τους. Μετά τις πρώτες χειραψίες και το στήσιμο για τις κάμερες, οι απαντήσεις στις πρώτες ερωτήσεις λύνουν την αμηχανία όλων και ξεδιπλώνουν μουσικούς με αμεσότητα, ευαισθησία, ταλέντο, άποψη και πίστη σ’ αυτό που πρεσβεύουν!


Όσο προχωράει η ώρα, οι απαντήσεις χτυπούν κατευθείαν το στόχο, χωρίς φιοριτούρες, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το κλίμα που βιώνουν μουσικοί, που είτε γνώρισαν το παλαιό δισκογραφικό κατεστημένο, είτε καλούνται τώρα να δημιουργήσουν μόνοι τους το υλικό τους σχεδόν σ’ όλα τα στάδια επεξεργασίας και προώθησης. Λόγος μεστός, δεικτικός και εστιασμένος πάντοτε στην εσωτερική καταγραφή, στον καλλιτέχνη όλης αυτής της νέας πραγματικότητας. Απόψεις που δεν χαρίζονται, αντιθέτως, συμβαδίζουν συνήθως με τον ανατρεπτικό ήχο που πρεσβεύουν οι εκφραστές τους.


Η μπέμπα της παρέας μόνο καλές αφιερώσεις δέχτηκε για το ποιο τραγούδι (και ευχή) θα της αφιέρωναν, ως συμβολική παρακαταθήκη για το μέλλον οι «Κάτω από το Δέντρο», «Τζουράν Τζουράν» και «Παν Καπερνέκα – The Estia Project» που μίλησαν για τη μουσική και τις ανησυχίες τους στο βίντεο. Ειπώθηκαν κι άλλα πολλά και στο κάλεσμα για το τέλος να παίξουν όλοι μαζί, αυθόρμητα ανέβηκαν στη σκηνή και μας χάρισαν ένα μαγευτικό αυτοσχεδιασμό – προάγγελο για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε στις 22 και 23 Μαίου στο κινηματοθέατρο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, Κυψέλη τηλ 2108215469) βάζοντας τη «Ρίζα στη Πρίζα».

Οι πόρτες ανοίγουν και για τις δύο ημέρες στις 9 το βράδυ ενώ αν επιλέξετε κατ’ ευθείαν ενιαίο εισητήριο και για τις δύο ημέρες η τιμή του είναι 10 ευρώ αντί για 7 ευρώ για κάθε ημέρα ξεχωριστά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη πρώτη μέρα εμφανίζονται οι Ρεμπετιέν, Κάτω από το Δέντρο, Παραδοξόνια και Παν Καπερνέκα και τη δεύτερη οι Τζουράν Τζουράν, Ελελεύ, Βόμβοι και η Κρίστη Στασινοπούλου με τον Στάθη Καλυβιώτη. Το φεστιβάλ θα κάνει στάση σε πολλά μέρη της Ελλάδας, απ’ όπου θα αφουγκράζεται τις εκάστοτε τοπικές μελωδίες.

10376459_723343914374260_1421663388_o

Afisa A3