1ο Gender Fest: Για την κοινωνική και φυλετική ισότητα!

Από Παρασκευή 27 μέχρι και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, Booze Cooperative

| 18/01/2017

«”Είσαι αγόρι ή κορίτσι”, μια φράση που δεν μπορώ να αποσυνδέσω από τη ζωή μου, από την ημέρα που με θυμάμαι. Πριν καν ανακαλύψω ότι η φωνή μου ήταν πολύ μπάσα για το φύλο που μου αποδόθηκε κατά τη γέννηση μου, πριν καν ανακαλύψω “την έρημη χώρα ανάμεσα στα δυο φύλα”, όπως υπέροχα τo περιέγραψε η Ραντκλιφ Χολ, βρέθηκα παγιδευμένη στα πέντε μου χρόνια στα χέρια ενός στρέιτ ζευγαριού που προσπαθούσε να μου βγάλει το μαγιό που φορούσα, για να δουν αν είμαι αγόρι ή κορίτσι!»

Maria Cyber

Το πρώτο Gender Fest διοργανώνει, από την Παρασκευή 27 μέχρι και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, το Outview Film Festival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «οι δυτικές κοινωνίες έχουν φτάσει επιτέλους στη στιγμή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα ορατότητας όσον αφορά το ζήτημα της ταυτότητας φύλου. Όχι για αυτήν που αναγκαστικά επιβάλλεται και αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης με βάση το βιολογικό σου φύλο αλλά για αυτήν που εμείς θα έπρεπε να ορίζουμε και η κοινωνία αβίαστα να αποδέχεται! Αν σκεφτούμε ότι τα βιολογικά φύλα δεν είναι μόνο δύο, το εύρος του κοινωνικού φύλου είναι αυταπόδεικτα κατά πολύ μεγαλύτερο! Και πώς θα μπορούσαμε να μιλάμε για φύλα βιολογικά και κοινωνικά αν πρωτίστως δεν απαιτούσαμε την απόλυτη ισότητα μεταξύ τους αλλά ακόμα και την κοινωνική ισότητα με βάση το φύλο, τη θρησκεία, την τάξη, τη φυλή!».

Το Gender Fest παρουσιάζει η Drag Queen Μελίτα Σκαμπώ. Μέσα από stand up comedy, ζωντανό τραγούδι αλλά και αυτοσχεδιασμούς, θα παρουσιάσει το τριήμερο του Gender Fest.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

The Bo(d)y in their Eyes

Μια βαθιά ματιά στην ιστορία του Trans και του Female Masculinity· πώς ξεκίνησε η ορατότητα κάποιων κοριτσιών εγκλωβισμένων στη λεσβιακή σκηνή, που επιθυμούσαν να είναι αγόρια, να ντύνονται αρρενωπά, να ορίζονται σαν αγόρια, καθώς και μια πρώτη ματιά σε intersex υποκειμενικότητες. Από τον πρωτοπόρο φωτογράφο Del LaGrace Volcano, που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο φακός του («της» τότε) απαθανάτιζε τους πρώτους drag kings, μέχρι τον σύγχρονο φωτογράφο Amos Mac.
Διαλέξεις – προβολές – meet-and-greet.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου

A Woman Like Me

Με αφορμή τη σουηδική τηλεοπτική σειρά Girls Like Us, στην οποία πέντε τρανς κοπέλες μιλούν για την πνευματική ζωή, τις σχέσεις, τα πάρτι και την απλή καθημερινή ζωή, αφιερώνουμε αυτή τη μέρα σε γυναίκες καλλιτέχνιδες και personas από το χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής και του performance art. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί πριν το Something Must Break, την ιδιαίτερη ιστορία για τη φιλία που μετατρέπεται σε έντονη αγάπη και έρωτα ανάμεσα στον ανδρόγυνο Sebastian και τον Andreas, που σε καμία περίπτωση δε θεωρεί ότι είναι γκέι.

Καλεσμένες θα είναι η Vanessa Lopez, μοντέλο και πρωταγωνίστρια του «Girls Like Us», η Tami T, η οποία έχει ντύσει μουσικά το «Something Must Break» και θα κάνει ζωντανή εμφάνιση στο πάρτι του Gender Fest, αλλά και η Ms.Vaginal Davis, μία από τις μούσες του Bruce LaBruce, η οποία είναι performer, παραγωγός ταινιών, μουσικός, και υπέρμαχος της ταραχώδους performance αισθητικής, πιο γνωστής ως «terrorist drag», και η οποία θα μας προσφέρει μία ξεχωριστή οπτικοακουστική παράσταση.

Την εκδήλωση θα ανοίξει εκπρόσωπος από το Σύλλογο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.).

Μετά τις προβολές και τις συζητήσεις θα ακολουθήσει συναυλία της Tami T, η οποία, ως τραγουδοποιός και μουσική παραγωγός, διακρίνεται για τον «πιασάρικο» ποπ ήχο της αλλά και για τους ειλικρινείς στίχους των τραγουδιών της, που μπλέκουν, άφοβα, ιστορίες για το σεξ και τον έρωτα.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Voices of Muslim Women: Freedom and Empowerment

Σε αυτή την ενότητα δίνουμε το λόγο σε γυναίκες από το μουσουλμανικό κόσμο, μέσα από δυτικό και μη δυτικό πρίσμα. Οι γυναίκες μιλάνε μέσα από προβολές ταινιών, performances και συζητήσεις. Special guests το καλλιτεχνικό δίδυμο Samania, οι οποίες μέσα από τα perfomance τους θίγουν θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, σε συνδυασμό με άλλες κατηγορίες ταυτότητας.

Το βίντεο με την παράσταση τους «Cloth» πραγματεύεται την έννοια της ελευθερίας και προσφέρει τροφή για σκέψη, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ελευθερία στο δυτικό, σε αντιπαράθεση με το μη δυτικό, κόσμο.

Τέλος, θα γίνει προβολή της ταινίας «Casablanca Calling», η οποία ακολουθεί τρεις γυναίκες «Morchidat», πνευματικές καθοδηγήτριες, στην προσπάθειά τους να διδάξουν τις αξίες της ανεκτικότητας, της συμπόνιας και της ισότητας στη μεταβατική κοινωνία του Μαρόκου.

Tη μουσική του Gender Fest θα καλύπτουν με dj set οι The Beatches, τέσσερις γυναίκες dj, που διαπρέπουν με τα πάρτι τους στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας.

To Gender Fest θα φιλοξενεί την ανατρεπτική «ντραγκτιβίστρια» με το πολύ γκλίτερ, Zackie Oh!

Info

1st Gender Fest

by Outview Film Festival

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας

27-29 Ιανουαρίου 2017

Booze Cooperative – Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα (στάση μετρό «Μοναστηράκι»)

Είσοδος ελεύθερη

Ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος για αμαξίδια αλλά, για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. Παρακαλούμε όμως πρώτα να επικοινωνήσετε στο email: [email protected] ή στη σελίδα του Outview στο Facebook.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία με ακουστικά.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.