Ελεύθερος ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε

«Δεν μου ασκήθηκε βία, μου στέρησαν παράνομα την ελευθερία»

| 24/04/2017

Ελεύθερος για μία ακόμα φορά από την παράνομη κράτηση του στην Τουρκία είναι ο Ιταλός Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε. Ο δημοσιογράφος παρέμεινε σε κέντρο προσωρινής κράτησης στην γειτονική χώρα χωρίς να του απαγγελθεί η οποιαδήποτε κατηγορία για κάποιο αδίκημα.

«Δεν μου ασκήθηκε βία, μου στέρησαν παράνομα την ελευθερία», ήταν η δήλωση του στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μπολόνια την Δευτέρα το πρωί.  «Ακόμη δεν κατάλαβα για ποιο λόγο αποφασίστηκε η προσωρινή μου κράτηση, θα προσπαθήσουν να το καταλάβουν οι δικηγόροι μου», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός συγγραφέας  ευχαρίστησε την ιταλική κοινή γνώμη και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και όσους δραστηριοποιήθηκαν στην Τουρκία για την απελευθέρωσή του. Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, πριν λίγες μέρες, είχε ανακοινώσει ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ο ντελ Γκράντε, εναντίον του οποίου δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, θα μπορέσει να λάβει νομική βοήθεια, θα τον επισκεφθεί κάποιος αξιωματούχος από το ιταλικό προξενείο και θα του επιτραπεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία είχε αναφέρει ότι ανησυχεί για την κατάσταση του Ιταλού δημοσιογράφου και κατέγγειλε ότι η Ρώμη δεν έχει κάνει αρκετά για να πετύχει την απελευθέρωσή του.

Ο 35χρονος Ντελ Γκράντε, βρισκόταν στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, για να γράψει βιβλίο με θέμα την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους και το προσφυγικό. Στην συνέχεια  μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην πόλη Μούγκλα. «Δεν με άγγιξαν και δεν υπέστην το παραμικρό όσον αφορά σωματικού είδους βία, αλλά το μεγάλο πρόβλημα ήταν η στέρηση της ελευθερίας μου», πρόσθεσε ο Ιταλός.   Ο ίδιος πρόκειται να μεταβεί στη συνέχεια στην πόλη Λούκα της Τοσκάνης για να συναντήσει τους συγγενείς του, ενώ η σύντροφός του, η οποία έφτασε στην Ιταλία από την Κρήτη, μπόρεσε ήδη να τον δει, αμέσως μετά την άφιξή του στο ιταλικό αεροδρόμιο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ