O Ασάνζ προειδοποιεί για τον Μεγάλο Αδερφό...των μηχανών
Οι δημιουργοί της Τεχνητής Νοημοσύνης αγνοούν τους κινδύνους της

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον φάνηκε ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, όχι όμως για τους λόγους που θα περίμενε κανείς.
Ο νέος φόβος του μαχητικού προγραμματιστή είναι πως το δημιούργημα των εκλεκτών της Silicon Valey, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα έρθει σε θέση δυνάστη και θα ελέγχει την ανθρώπινη αντίληψη μέσω της προπαγάνδας. Την ίδια ώρα, οι συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης αγνοούνται από τους δημιουργούς της, οι οποίοι οραματίζονται ένα μέλλον-νιρβάνα.
Αυτή η άποψη εκφράστηκε από τον Ασάνζ σε ζωντανή σύνδεση, σ’ ένα φεστιβάλ του Λονδίνου. Μεταξύ άλλων, μίλησε και για την απειλή των κοινωνικών μέσων που ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη .
«Φανταστείτε μια Daily Mail που θα διοικείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τι θα γινόταν αν υπήρχε μόνο η Daily Mail παγκοσμίως; Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα καταλήξουν το Facebook και το Twitter».
Ο εμπνευστής του Wikileaks έφερε ως παράδειγμα για την άποψη του την προφανή πίεση που δέχτηκαν το Facebook και η Google κατά τις προεδρικές γαλλικές εκλογές για να εξασφαλιστεί η νίκη του Μακρόν.
Στην συνέχεια, σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσαν να καταστήσουν την κοινωνία πιο ευάλωτη και πιο απολιτική, ο Ασάνζ απάντησε: «Ναι φυσικά, θα επηρεαστούμε αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα». «Τα ανθρώπινα όντα επηρεάζονται πάντα από τα εξελιγμένα συστήματα παραγωγής, πληροφόρησης και εμπειρίας. Η τεχνολογία απλώς ενισχύει τη δύναμη με την με την οποία προβάλλονται στο μυαλό», προσθέτει.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας του κολοσσού Google, ο τρόπος λειτουργίας του οποίου παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό, παρά το γεγονός πως πλέον είναι η εταιρεία που χρησιμοποιείται από όλο τον κόσμο, και συγκρίνοντας την αντίληψη που χρειάζεται με αυτή που απαιτείται σε ένα παιχνίδι σκακιού, σημείωσε ότι στην περίπτωση της Google τα ανθρώπινα όντα είναι ανίσχυρα καθώς δεν μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει.
Αυτό το όραμα αγγίζει την δυστοπία που έχουμε δει σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ο Ασανζ το αναγνώρισε αυτό.Ωστόσο, υποστήριξε ότι μπορεί να κάνει και λάθος. «Ίσως υπάρξει μια νέα γενιά τεχνολογικά ενδυναμωμένων ανθρώπων που θα μπορούν να δουν αυτή τη μοίρα να έρχεται κατά πάνω μας και θα είναι σε θέση να την αξιολογήσουν και να την ελέγξουν συμμετέχοντας σε αυτή. Αυτό είναι επίσης δυνατό».
Ίσως ακόμα πιο ανησυχητικό από τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης είναι το γεγονός πως οι μηχανικοί που δουλεύουν πάνω στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν αντίληψη για το τι κάνουν. «Ξέρω από τις πηγές μου, βαθιά μέσα στη Silicon Valley ότι πραγματικά πιστεύουν πως θα δημιουργήσουν μια τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι πάρα πολύ ισχυρή, πολύ σύντομα. Τόσο ισχυρή που οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι θα ψηφιοποιηθούν, θα μεταφορτωθούν σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μέσα από την προσομοίωση θα ζήσουν για πάντα. Ως εκ τούτου θα έχουν αιώνια ζωή».
«Είναι σαν μια θρησκεία για τους αθεϊστές», πρόσθεσε ο Άσανζ. «Και δεδομένου ότι θα βρίσκεστε σε προσομοίωση γιατί να μην προγραμματίσετε την προσομοίωση αυτή έτσι ώστε να γίνεται μόνιμα γύρω σας ένα τεράστιο πάρτι με ναρκωτικά και σεξουαλικά όργια».
Ο Άσανζ κατέληξε λέγοντας ότι αυτό το όραμα τους κάνει να δουλεύουν πιο σκληρά και οι δυστοπικές συνέπειες της δουλειάς τους επισκιάζονται από την πολιτισμική και βιομηχανική προκατάληψη που ορίζει ότι δεν πρέπει να τις υπολογίζουν. Η φυσιολογική αντίληψη που κάποιος θα έπρεπε να έχει σχετικά με το έργο του έχει αντικατασταθεί από αυτό «το οιονεί γελοίο θρησκευτικό μοντέλο ότι όλα θα οδηγήσουν σε νιρβάνα».
Με πληροφορίες από TVXS