1,4 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, σύμφωνα με τη Unicef

Η κατάσταση στη Νιγηρία, στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη ξεπερνάει κάθε φαντασία

| 21/02/2017

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μας πληροφορεί ότι σχεδόν 1,4 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν φέτος από την πείνα στην Νιγηρία, στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη, σύμφωνα με την Unicef.

Στην Υεμένη, ο αριθμός των παιδιών που υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό ανέρχεται στα 462.000, καθώς εδώ και δύο χρόνια υπάρχει ένα εμφύλιος πόλεμος για τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Δύση δεν γράφουν πολλά.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπου δραστηριοποιείται η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, άλλα 450.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα. Το Fews Net, το δίκτυο συστημάτων πρόωρου συναγερμού κατά της πείνας, κάνει γνωστό ότι οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της πολιτείας Μπόρνο στη Νιγηρία έχουν ήδη πληγεί από λιμό από τις αρχές του περασμένου έτους. Η Unicef προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί, καθώς είναι αδύνατο να φτάσουν στα μέρη αυτά διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

185.000 παιδιά υποφέρουν από πείνα στην Σομαλία λόγω της ξηρασίας, ενώ φαίνεται ότι προσεχώς ο αριθμός τους θα ανέλθει σε περίπου 270.000, όπως λέει η Unicef.

Την ίδια ώρα στο Νότιο Σουδάν, τα παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό είναι περισσότερα από 270.000, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας ήδη πλήττονται από λιμό ορισμένες περιοχές της πολιτείας Γιούνιτι, όπου ζουν 20.000 παιδιά. Ο πόλεμος και η κατάρρευση της οικονομίας πρόκειται να πλήξουν εκατομμύρια ανθρώπους στις περιοχές αυτές.

“Μπορούμε ακόμη να σώσουμε πολλές ζωές”, είπε ο διευθυντής της Unicef, Άντονι Λέικ, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει γρήγορα κάποια κινητοποίηση.