150 χρόνια μετά τη συγκρότηση της Α' Διεθνούς

Εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία του τεύχους 110 του περιοδικού ΟΥΤΟΠΙΑ

| 25/05/2015

Το περιοδικό ΟΥΤΟΠΙΑ και ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία του τεύχους 110 της ΟΥΤΟΠΙΑΣ, με κεντρικό αφιέρωμα στα 150 χρόνια από την ίδρυση της Α’ Διεθνούς και τίτλο “Α΄Διεθνής. Το ανεπανάληπτο και το ζητούμενο”.

Το θέμα της συζήτησης είναι “150 χρόνια μετά τη συγκρότηση της Α’ Διεθνούς. Η αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης του διεθνούς κινήματος πιο επίκαιρη από ποτέ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο 318 του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Κτίριο Μπουμπουλίνας – είσοδος από Στουρνάρη).

Θα μιλήσουν οι:

– Παναγιώτης Σωτήρης, δρ. Φιλοσοφίας

– Κώστας Τριχιάς, μεταπτυχιακός φοιτητής, λέσχη Αναιρέσεις

– Αλέξανδρος Χρύσης, πανεπιστημιακός, συντακτική επιτροπή της ΟΥΤΟΠΙΑΣ.

ουτοπιαΤο τεύχος 110 της ΟΥΤΟΠΙΑΣ που κυκλοφορεί περιλαμβάνει σειρά κειμένων, γραμμένα κυρίως από νέους και νέες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στα κινήματα του καιρού τους και σπουδάζουν τη δυναμική τους, επιχειρώντας να σχολιάσουν μέσα από το δικό τους σύγχρονο θεωρητικό και πολιτικό πρίσμα την ιδρυτική στιγμή της Α’ Διεθνούς. Η βασική στόχευση του αφιερώματος δεν αφορά μια ιστορική επισκόπηση, αλλά κυρίως την αναμέτρηση, με σημερινή ματιά, με τα διαχρονικά αλλά και απολύτως σύγχρονα ερωτήματα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Διανύουμε στις μέρες μας μια νέα εποχή κινημάτων σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, που αποκαλύπτουν σημαντικές δυνατότητες αλλά και όρια. Η ίδια η εμπειρία της Α’ Διεθνούς, ανεπανάληπτη ως τέτοια, αναδεικνύει επιτακτικά το ζητούμενο της μαχητικής οργάνωσης και ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος σε διεθνές επίπεδο. Η εκδήλωση, με αφετηρία το πλούσιο περιεχόμενο του αφιερώματος, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ακόμη συμβολή στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση της εποχής. Διαβάστε εδώ το εισαγωγικό σημείωμα του τεύχους, το οποίο μας παραχωρήθηκε να δημοσιεύσουμε μόλις κυκλοφόρησε το έντυπο.