168 για ΠτΔ: Με ψήφους των "πρώην".

Πιθανότερο σενάριο παραμένουν οι εκλογές.

| 23/12/2014

Παρά τις νέες ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών που αθροίστηκαν με την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία, φαίεται εξαιρετικά απίθανο να βρεθούν 180 βουλευτές στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, την επόμενη Δευτέρα  στις 29 Γενάρη.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαντλούν τα περιθώρια να εμφανιστεί ως μονόδρομος και τραγικό ατύχημα η προσφυγή στις εκλογές. Με αυτό τον τρόπο η ίδια η προεκλογική περίοδος που είναι κατά πάσα πιθανότητα μπροστά μας μάλλον θα χρωματιστεί από αυτού του είδους τα διλήμματα και με την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να εμφανίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους ως υπεύθυνους για “εθνικούς κινδύνους. Η μοναδική περίπτωση που φαίνεται να μπορεί να αλλάξει η κατάσταση είναι κάποιο από τα δραματικά σενάρια (παραίτηση Σαμαρά και νέα κυβέρνηση με συμφωνία για εκλογές μέσα στο 2015 και όχι στο τέλος του).

Η αριθμολογία της ψηφοφορίας:

Συμπαγείς οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ (28) και ΝΔ(127) ψήφισαν Σταύρο Δήμα.

Σύνολο: 155 βουλευτές υπέρ Σταύρου Δήμα.

Με συμπαγή τρόπο ψήφισαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ(71), ΚΚΕ(12), ΔΗΜΑΡ(9), ΑΝΕΛ (11 εκτός της Μ. Κόλλια που ήταν απών για λόγους υγείας και με επιστολή της διευκρίνιζε ότι θα ψήφιζε “παρών”) και ΧΑ (16), κόντρα στην επιλογή Στ. Δήμα (“παρών”).

Σύνολο: 119 παρών και 1 απούσα.

– Από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όμως λίγες ώρες πριν τη ψηφοφορία είχε αποχωρήσει η Νίκη Φούντα, που παρόλα αυτά, όπως θα δούμε και παρακάτω, στην ψηφοφορία ψήφισε “παρών” ως ανεξάρτητη βουλευτής.

Οι ανεξαρτητοποιημένοι βουλευτές

Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους ή  ορθότερα ανεξαρτητοποιημένους βουλευτές βρήκε κάποιους νέους ψήφους η προσπάθεια Σαμαρά – Βενιζέλου. Μάλιστα έγινε προσπάθεια τόσο από κάποιους βουλευτές (όπως οι κ. Οικονόμου και Κουράκος) όσο και από δημοσιογράφους να εμφανιστεί η πρόταση – εξαγγελία Σαμαρά τις προηγούμενες μέρες (εκλογή προέδρου, βουλευτικές εκλογές στο τέλος του 2015 και επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για συνταγματικές αλλαγές) ως ουσιαστική εξέλιξη που έδωσε δυνατότητα μετατοπίσεων σε βουλευτές.

Συγκεκριμένα η είδηση της ημέρας ήταν οι 2 πρώην Χρυσαυγίτες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Ο Στάθης Μπούκουρας που αποφυλακίστηκε μόλις μία μέρα πριν την έναρξη των ψηφοφοριών της Βουλής για ΠτΔ, που είχε εμφανιστεί σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση προσπαθώντας να διαγράψει τα πλείστα περιστατικά ακροδεξιάς βίας στα οποία είχε πρωταγωνιστήσει ήταν ο ένας. Και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ο δεύτερος.

Από τους υπόλοιπους που ψήφισαν “παρών” έχουμε τους εξής:

Β. Οικονόμου (προστέθηκε σήμερα), Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης (που προανήγγειλε συνεργασία με Ποτάμι και Στ. Θεοδωράκη) και Μάρκου Αικατερίνη που εκλέχθηκαν σε αυτό το Κοινοβούλιο με τη σημαία της ΔΗΜΑΡ αρχικά.

Η Μίκα Τσαμπίδη που είχε εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας αλλά σήμερα με δήλωσή της προανήγγειλε την ψήφο της λέγοντας ότι “προέκυψε από την επαφή της με τους ανθρώπους της εκλογικής της περιφέρειας και ο Γιώργος Κασαπίδης που είχε επίσης εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία (επίσης προστέθηκε σήμερα).

Οι Μελάς,  Γιοβανόπουλος, Κουράκος (προστέθηκαν σήμερα – με ακόμη χαραγμένη στο μυαλό την δήλωση του κ. Μελά στην προηγούμενη ψηφοφορία ότι είχε ψηφίσει με το 20% της συνείδησης του και σήμερα ενεργοποίησε το υπόλοιπο 80% προφανώς) και Γιώργος Νταβρής (ήδη υπέρ Δήμα από την προηγούμενη) που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Ο Χρήστος Αηδόνης που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ (ήδη υπέρ από την προηγούμενη ψηφοφορία).

Σύνολο: 13 ανεξαρτητοποιημένοι υπέρ Στ. Δήμα.

Οι Φούντα Νίκη (πρώην ΔΗΜΑΡ), Τατσόπουλος Πέτρος (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), Μίμης Ανδρουλακης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Παραστατίδης Θεόδωρος (πρώην ΠΑΣΟΚ), Τζάκρη Θεοδώρα (πρώην ΠΑΣΟΚ), Ραχήλ Μακρή (πρώην ΑΝΕΛ), Μάρκος Μπόλαρης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πάρις Μουτσινάς (πρώην ΔΗΜΑΡ), Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Γιαταγάνα Χρυσούλα (πρώην ΑΝΕΛ), Καπερνάρος Βασίλειος (πρώην ΑΝΕΛ) ψήφισαν “παρών” και κατά της υποψηφιότητας Δήμα.

Σύνολο: 12 ανεξαρτητοποιημένοι βουλευτές “παρών”.

Τελικό σύνολο: 168 υπέρ – 131 παρών – 1 απουσία