17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Αναζητήσεις εκτός κυρίαρχης διανομής

Αθήνα, από 7 ως 13 Απριλίου 2016 και Θεσσαλονίκη, από 14 ως 20 Απριλίου 2016

| 29/03/2016

Με 36 ταινίες σε πρεμιέρα, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος επιστρέφει στην χώρα μας στο καθιερωμένο του ραντεβού. Μέσα στα χρόνια το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να κερδίσει με την υψηλή αισθητική ποιότητα, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα masterclass του, μια σημαντική θέση στο πρόγραμμα των ανθρώπων που αγαπούνε την 7η τέχνη, την αισθητική της δυναμική πέραν της τυπικής σαββατιάτικης απόδρασης.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ με το σχετικά χαμηλής τιμής εισιτήριο δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ταινίες που παράγονται σε όλο τον γαλλόφωνο κόσμο – και όχι μόνο στην Γαλλία – την χρονιά που μας πέρασε και που με μεγάλη δυσκολία θα βρούνε γενική διανομή στις αίθουσες. Κινηματογράφος του δημιουργού, παραγωγές ανεξάρτητες, η γλώσσα επικοινωνίας που προσπαθεί να μοιραστεί τον αντικειμενικό κόσμο μέσα από την οπτική του κινηματογραφικού φακού και ξεφεύγει από την τυπική λογική της διασκέδασης.

Όπως μας λένε οι διοργανωτές «στην 17η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου προσεγγίζει μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας, των ειδών, των στυλ και της θεματολογίας του γαλλόφωνου κόσμου» και έτσι αυτό που απομένει είναι να δούμε από πρώτο μάτι κατά πόσο οι δημιουργίες της περσινής χρονιάς θα έχουν την αισθητική μα και κοινωνική οξύνοια που έχουμε ανάγκη ως κοινό μακριά από τις εσωστρεφείς προσεγγίσεις που έχει περιέλθει ο κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια.

γαλλοφωνο-σινεμα

Τα τμήματα και τα βραβεία

Δύο βραβεία απονέμονται στις 12 ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό τμήμα του:

– To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελείται από τους Delphine & Μuriel Coulin. Λήδα Γαλανού, Σπύρος Γιανναράς, Στεφανία Γουλιώτη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης

– Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Η βραβευμένη ταινία θα βρει τον δρόμο της διανομής στις αίθουσες.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζει με το πάντα ουσιαστικό «Πανόραμα», ένα κολλάζ δημιουργιών διαφορετικών τεχνοτροπιών και πρωτοποριακής οπτικής, που ήδη έχουν κάνει την πορεία τους σε διεθνή φεστιβάλ και το επίσης ενδιαφέρον τμήμα «Το βιβλίο στην οθόνη» που προσπαθεί να μελετήσει την σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου με παλιότερες δημιουργίες κορυφαίων σκηνοθετών όπως Jacques Rivette, Patrice Chéreau, Robert Bresson, Jean-Pierre Melville και Louis Malle. Επίσης θα έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε μια μικρή γεύση του ANIMASYROS που από το 2008 και με βάση το νησί της Σύρου, κέρδισε την θέση ως ένα σημαντικό φεστιβάλ animation στα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Είκοσι (20) μικρού μήκους animation για πολύ μικρά παιδιά (από 3 ετών) ή για όσους νιώθουν για πάντα παιδιά, θα προβληθούν σε συνέχεια και είναι μια ευκαιρία να εισέλθουμε σε αυτή την ιδιαίτερη πλευρά του σινεμά που γεννά υψηλού επιπέδου συναισθήματα και ιδέες μέσα από την δύναμη του σκίτσου και του χρώματος.

Ενδιαφέρον επίσης έχουν οι ειδικές προβολές και τα masterclass όπως το «ΣΙΝΕ-ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ: ΈΣΧΑΤΟΝ» του Στ. Τσεμπερλίδη και του μουσικού Π. Αλεξιάδη που επηρεασμένο από τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας Tau-zero και Starmaker, αποτελεί μια προσέγγιση στα σημεία συγκλήσεων και αποκλίσεων μεταξύ τεχνολογίας και συνείδησης. Έσχατον ονομάζεται το διαστημόπλοιο που μεταφέρει την ανθρώπινη συνείδηση στα πέρατα του σύμπαντος ως το τεχνολογικό επίτευγμα της αθανασίας. Τέλος το masterclass – συζήτηση την Παρασκευή 08 Απρίλη, στις 18.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, «LITTÉRATURE & CINEMA | ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» μας προτείνει να ανακαλύψουμε την κοινή ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, μια ιστορία πλούσια και πολύπλευρη που υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθούν τόσα πολλά αριστουργήματα στη μεγάλη οθόνη καθώς και την Κυριακή 09 Απρίλη, στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο το «EN FILMANT LA MUSIQUE / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» όπου θα συζητηθεί για το πώς μπορεί να γυριστεί μια ταινία με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, για τις υπόγειες σχέσεις των υποκουλτούρων και του κινηματογράφου, τη δυναμική του χιπ χοπ στη νεολαία, στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Εισιτήρια

* Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €

*Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, EMBASSY NOVA CINEMA ODEON, Γενική είσοδος: 6 €.

Πληροφορίες:

 http://www.festivalfilmfrancophone.gr/, Διαβάστε εδώ σε pdf τον αναλυτικό κατάλογο.

Γεννημένος το 1984 στην Λάρισα, εγκλωβισμένος για κάποια χρόνια στην Ιταλία, αντί να μάθει να ξυπνάει στις αίθουσες δικαστηρίων έμαθε να βρίσκεται στις αίθουσες κινηματογράφου καθώς και πίσω από φωτογραφικές μηχανές. Έκτοτε γράφει για ταινίες και για σινεμά (καθώς και για ό,τι άλλο σκέφτεται) και φωτογραφίζει για φωτορεπορτάζ και για ευχαρίστηση. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης (ΠΕΚΚ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).