18ο HUMBA! | Editorial | Χειμώνας 2015

Στο μεταίχμιο της αλλαγής (της χρονιάς και των κυβερνήσεων)

| 26/02/2015

Λίγες μέρες απέμειναν για το (ημερολογιακό τουλάχιστον) τέλος του Χειμώνα. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι να σας θυμίσουμε το χειμωνιάτικο τεύχος του φίλου και συνοδοιπόρου HUMBA! ( τριμηνιαίου για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου και την οπαδική κουλτούρα).

Ο πρώτος είναι ότι μπαίνει η Άνοιξη όπως προείπαμε, και ήδη τα παιδιά ετοιμάζουν καινούριο τεύχος. Οπότε, όσοι υπάρχει περίπτωση να ενδιαφέρεστε για “τα γήπεδα”και δεν έχετε πάρει στα χέρια σας ήδη το τεύχος ν. 18, που κυκλοφορεί από το Γενάρη, κάτι λάθος έχετε κάνει. Και πρέπει να σπεύσετε γρήγορα πριν έρθει το καινούριο.

Ο δεύτερος είναι ότι δεν θα έχουμε πρωταθλήματα όπως είπανε από την κυβέρνηση για τουλάχιστον 3 βδομάδες και άρα πρέπει κάπως να πάρουν τη δόση τους από κερκίδες, πέταλο, καπνογόνα και ωραίους ανθρώπους και καταστάσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα οι γηπεδικοί φίλοι μας.

Ο τρίτος είναι ότι θέλαμε να κάνουμε και δημοσίως γνωστό ότι από εδώ, από την κατηγορία “στα γήπεδα” του ToPeriodiko.gr, θα ενημερώνεστε κάθε φορά που αναμένεται έκδοση του Humba! με το editorial, τα περιεχόμενα και τα σημεία διανομής αυτής, όπως επίσης και ότι σε συνεργασία με την συντακτική του ομάδα θα γίνονται και κάποιες επιλεγμένες αναδημοσιεύσεις παλιότερων τευχών από τις ψηφιακές μας σελίδες.

Ο τελευταίος λόγος είναι ότι το Humba! κάνει και “Σαροκοστιανό πάρτυ”, διαφορετικό από τα άλλα. Αυτό το Σάββατο 28/02/2015 στο Bar Kreuzberg (μετά τις 22:00). Ένα πάρτυ, όπως οι ίδιοι το περιγράφουν, εμπνευσμένο από το Νησί, με βρετανικές μουσικές, τραπέζι subbuteo συν παράλληλη προβολή με highlights από παλιούς τελικούς Κυπ. Αγγλίας. Μας αναμένουνε όπως λένε, οπότε δεν λέει να πάει κάποιος και να είναι αδιάβαστος…

humba280215@kreuzberg_web

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν διαβάστε το editorial του τεύχους νούμερο 18, τρέξτε να το προμηθευτείτε αν σας άρεσε και φυσικά μείνετε συντονισμένοι…

[hr]

HUMBA! #18 – Editorial

[hr]

Πρόσωπα, στιγμές και γεγονότα που κρατάμε από το 2014…

 Ο Ερικ Αμπιντάλ που βγήκε νικητής απέναντι στον πιο δύσκολο αντίπαλο, τον καρκίνο, και μάλιστα δύο φορές και «ανάγκασε» ένα ολόκληρο Μπερναμπέου να χειροκροτεί όρθιο το πρόσωπό του, τον κατά τα άλλα μισητό «μπλαουγκράνα».

Η σύνταξη του Ανρί, του παίκτη με το καλύτερο πλασέ, που έγινε το κόκκινο πανί για τους αγαπητούς Ιρλανδούς, αφού το γκολ με χέρι, και όχι με πλασέ, στον αγώνα της Γαλλίας με την Ιρλανδία το 2009 στέρησε το όνειρο της συμμετοχής της Ιρλανδίας στο Μουντιάλ του 2010.

Η ατμόσφαιρα στο επιβλητικό «Ελ Σιλίντρο» με τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς της Ρασινγκ Κλουμπ Αβεγιανέδα να κάνουν πάρτι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αργεντινή μετά από 13 χρόνια. Εκπληκτικές εικόνες

Η πρωτοβουλία της Ραγιο Βαγιεκάνο να νοικιάσει σπίτι με έξοδα του συλλόγου σε μια 85χρονη γιατί η τράπεζα της έκανε έξωση λόγω χρεών. Επίσης το μήνυμα των οπαδών της Ράγιο σε πανό για το θέμα των εξώσεων: «Οι εξώσεις ενός άρρωστου κράτους, η αλληλεγγύη μιας εργατικής γειτονιάς»

Η μηχανή του Παγκόσμιου Κυπέλλου που με οδηγό τον Μπλάτερ και την παρέα του πλέον χτίζουν τις διοργανώσεις πάνω σε εκατοντάδες πτώματα εργατών που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης του ποδοσφαιρικού προϊόντος με οποιοδήποτε κόστος…

Οι αντιδράσεις των οπαδών πολλών ομάδων της Γερμανίας ενάντια στην Ρεντ Μπουλ και την ομάδα της Ρεντ Μπουλ Λαιπτσιγκ, με πιο μαζική και ιδιαίτερη, μέχρι στιγμής, αυτή των φίλων της Ουνιόν στο παιχνίδι της ομάδας τους με την Ρεντ Μπουλ Λαιπτσιγκ. Με κεντρικό σύνθημα «Η ποδοσφαιρική κουλτούρα πεθαίνει στη Λειψία, στην Ουνιόν είναι ζωντανή», οι 20000 οπαδοί που βρέθηκαν στο Αλτε Φουστεραι, ντυμένοι στα μαύρα, για 15 λεπτά τήρησαν την απόλυτη σιγή, σιωπηλή διαμαρτυρία – μνημόσυνο για ένα ποδόσφαιρο που πεθαίνει.

Η πρωτοβουλία των οπαδών της Ναντ, της Νανσύ και της Ρουέν τον Απρίλιο  να δημιουργήσουν το Εθνικό Συμβούλιο Οπαδών Ποδοσφαίρου, με στόχο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι «για να καλέσουμε όλους τους οπαδούς της Γαλλίας ώστε να οργανωθούμε δημοκρατικά για να γίνει κατανοητό ότι έχουν (οι οπαδοί) το δικαίωμα λόγου στη διοίκηση των συλλόγων καθώς αυτοί, αν και είναι επιχειρήσεις, είναι επίσης στοιχεία της κληρονομιάς της κάθε περιοχής. Πρόκειται για μια προσπάθεια που στοχεύει στο να μη βλέπουν τους οπαδούς πια μόνο ως αγελάδες προς άρμεγμα, αφού είναι στην πραγματικότητα ουσιαστικοί δρώντες του θεάματος».

Η καμπάνια των οπαδών της Hull City ενάντια στην αλλαγή του ονόματος του συλλόγου τους από τον Αιγύπτιο ιδιοκτήτη του, Ασεμ Αλάμ, και η νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους μιας και η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα του Αλάμ και έτσι οι φίλοι της Hull έσωσαν την ιστορία και την παράδοση της ομάδας τους.

Η παρουσία των 7.000 Φιλανδών στο γήπεδο του Μπιλμπάο στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, όπως φυσικά κι η έντονη παρουσία Αργεντινών αλλά και Φιλιπινέζων στον «δικό μας» όμιλο στη Σεβίλλη. Όπως φυσικά κι εκατοντάδες Σλοβένοι και Λιθουανοί  εις τας Κανάριας Νήσους.

Η κατάργηση στην πράξη της απαγόρευσης των μετακινήσεων στη μίζερη αθλητική ελληνική πραγματικότητα  με πρωτοβουλίες των ίδιων των οπαδών και με αμοιβαία συνεννόηση και αλληλοσεβασμό. Τη χρονιά που μας πέρασε οι περιπτώσεις παρουσίας φιλοξενούμενων οπαδών (όχι μόνο στο ποδόσφαιρο), ενώ «κανονικά» απαγορεύονταν, ήταν πιο πολλές από κάθε άλλη χρονιά. Ευχόμαστε να πολλαπλασιαστούν το 2015.

 Η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βόλεϊ 2014 στο ανοιχτό γήπεδο της Βαρσοβίας, στο οποίο συνέρρευσαν 61.500 άνθρωποι για να δουν την Εθνική ομάδα της χώρας τους να επικρατεί 3-0 της Σερβίας, κάνοντας παράλληλα και ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα βόλεϊ! Το προηγούμενο ρεκόρ, κατείχε η Σοβιετική Ένωση όταν το 1952 σε αγώνα με την Τσεχοσλοβακία είχαν παρακολουθήσει το παιχνίδι 50.000 θεατές!

Ο θάνατος του Εουσέμπιο, του μαύρου πάνθηρα του πορτογαλικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

cover-18

Οι αντιδράσεις αθλητών κυρίως από το NBA (αλλά και το NFL όπως και αθλητριών/των από τα κολλέγια στο NCAA) για την αστυνομική βία που είχε σαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς μαύρους νεαρούς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ενόχλησε πολλούς, ειδικά η κίνηση με το τι σερτ «I can’t breathe», καθότι δεν ήταν συμβατή με το σταριλίκι του αθλήματος. Να τα βλέπουν αυτά διάφοροι, από διάφορα αθλήματα, εδώ στην Ευρώπη.

Ο θάνατος του Τσίρο στη Ρώμη, του Κώστα Κατσούλη στο Ηράκλειο Κρήτης, του Ιβκοβιτς στην Πόλη και του «Τζίμυ» στη Μαδρίτη. Πολλά τα ερωτηματικά, διαφορετικές οι περιπτώσεις, όλοι οπαδοί που ακολούθησαν την ομάδα τους σε εκτός έδρας παιχνίδια και έπεσαν θύματα μιας βίας που αρνούμαστε να την ονομάσουμε οπαδική.

Οι μειοψηφικές αλλά πρωτόγνωρες για το Νησί διαμαρτυρίες των οπαδών για τις τιμές των εισιτηρίων στα αγγλικά πρωταθλήματα αλλά και για τη γενικότερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου που έχει σαν επίπτωση την ολοκληρωτική καταστροφή της αγγλικής γηπεδικής  κουλτούρας.

Τα κείμενα του Ισοβίτη στο isovitis.gr. Βιωματικός λόγος, ρετρό διάθεση όσο χρειάζεται, πανέξυπνο χιούμορ, κουλτούρα και άποψη, χωρίς ύφος, δηθενιές και ξερολίαση…

Η χωρογραφία των οπαδών της Φέγιενορντ στο παιχνίδι με την Σεβίλλη (28 Νοεμβρίου): ένα κερκιδοπανό – έργο τέχνης σπάνιας ομορφιάς, φτιαγμένο και ζωγραφισμένο στο χέρι. Λόγος σοβαρός για να πας γήπεδο, για να χαζέψεις ζωντανά αυτό το… οπαδικό θέαμα.

Περί φανέλας: Η ειλικρίνεια του Αλβάρο Νεγρέδο που δεν φίλησε τη φανέλα της νέας του ομάδας, της Βαλένθια, κατά την παρουσίασή του, όπως του ζητήθηκε, μάλλον γιατί θεώρησε ανέντιμο να κάνει κάτι που δεν πιστεύει, και η μαγκιά του Τζον Καμαρά της Λαμίας που σήκωσε τη φανέλα του για να δηλώσει το αυτονόητο: «άνθρωποι είμαστε όχι ιός»

Η αφίσα των RFU για το θάνατο του Κώστα Κατσούλη που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, και το τελευταίο τους φανζίν (Νοέμβριος)  που είναι αφιερωμένο στη δολοφονία του οπαδού του Εθνικού με κείμενα ουσιαστικά και πολύ εύστοχα.

Η ποινή «Ισόβια» που ζήτησε εισαγγελέας στην Πόλη για 35 οπαδούς της Μπεσίκτας , καθώς τους κατηγόρησε για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας» λόγω της συμμετοχής τους στα γεγονότα του περασμένου χρόνου στην πλατεία Ταξίμ. Απίστευτο!

Οι μαζικές, κοινές διαδηλώσεις, και δράσεις των Τούρκων οπαδών (ξεκίνησαν τον Απρίλιο) ενάντια στη θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που δίνει το δικαίωμα στις αρχές να ελέγχονται όλα τα προσωπικά στοιχεία (ταυτότητα, διεύθυνση, τηλέφωνα, ακόμα και τις πιστωτικές κάρτες!). Και όλα αυτά για να πάρεις ένα εισιτήριο, να δεις και να υποστηρίξεις την ομάδα σου.

Η Ομοσπονδία Ράγκμπι συγχωνεύτηκε με την Ομοσπονδία Χάντμπολ Ελλάδας, η Ομοσπονδία Χόκει Επί Χόρτου έβαλε “λουκέτο” μετά το σκάνδαλο με τα μόρια των πανελλαδικών σε ανύπαρκτες ομάδες στο Άργος ενώ η ΓΓΑ ανακάλεσε και την άδεια της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ. Η αυστηρότητα των ελληνικών Αρχών εξαντλείται και πάλι σε ό,τι δεν φέρνει χρήμα (“μαύρο” ή κανονικό λίγη σημασία έχει) στα ταμεία και τις τσέπες. Κατά τ’ άλλα, το 2014 όλοι σε αυτή τη γωνιά των Βλακανιών συγκλονίστηκαν με τα στημένα…

Οι αντιδράσεις όσων ήταν ενάντιοι στη μουντιαλική διοργάνωση στη Βραζιλία συνέπεσαν με μία εξαιρετική, από παικτική άποψη και μόνο, διοργάνωση. Εντός γηπέδων φάνηκε ότι τα outsider δυναμώνουν χρόνο με το χρόνο και εκτός γηπέδων χαιρόμαστε που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που παλεύουν για τα αυτονόητα. Στο ρόλο του… μαλάκα, η FIFA, που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται μόνο για τα το ρευστό και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους ανθρώπους.

Τα μάτια μας έχουν δει πολλά. Αλλά ότι θα βλέπαμε τον Μπέο και τον Μώραλη να διοικούν ολόκληρες πόλεις μας ξεπερνά. Όπως μας ξεπερνά και τα όσα γίνονται στη Νέα Φιλαδέλφεια στο όνομα κάποιας αόριστης… ιδέας με σαφείς υποκινητές. Όπως μας ξεπερνά και το ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στηρίζει τον… ΣΥΡΙΖΑ ως σωτήρια λύση για τη χώρα. Τελικά, μένει να δικαιωθεί και η ΟΑΚΚΕ για τον “ύποπτο ρωσόδουλο ρόλο” του Ιβάν Σαββίδη και εμείς όλοι να πάμε να ζήσουμε στο Νταρ Ελ Σαλάμ της Τανζανίας ως “πολιτικοί πρόσφυγες”…

[hr]

Περιεχόμενα

[hr]

humbacard1-18When Skies Are Grey: Το φανζίν των οπαδών της Έβερτον.
Σιωπή στη φαβέλα, Αγάπη και ποδόσφαιρο στο χειρότερο μέρος της Βραζιλίας.

Αρτούρ Φρίντενραϊχ, ποδόσφαιρο και ρατσισμός στην προπολεμική Βραζιλία.

Groundhopping στη Σκωτία (Linlithgow Rose – Raith Rovers), στη Μεγάλη Βρετανία (Μπέρμιγχαμ Σίτι – Νότιγχαμ Φόρεστ), στην Κόστα Ρίκα και στο Μεξικό  (Club America – Tigres).
Ο Ρόις Γουάιτ είμαι εγώ, ζώντας και δουλεύοντας με αγχώδη διαταραχή.

Ποδόσφαιρο-Δημοψήφισμα σημειώσατε «1».

I Can’t breathe: αστυνομική βία, ρατσιστικές δολοφονίες και αντιδράσεις αθλητών στις ΗΠΑ.

Οι πιονέροι της πολυθρόνας, 117 χρόνια από την πρώτη σωζόμενη κινούμενη ποδοσφαιρική εικόνα.

Το ποδόσφαιρο στους ποδοσφαιριστές, τα σωματεία στον λαό.

Λίνεν-Ζανκτ Πάουλι: ένας ωραίος τύπος, ένας ωραίος «γάμος».

ROCK THE CASA, πανό, χορογραφίες, καβγάδες και ανθρωποκυνηγητά στο εξωτικό Μαρόκο.

Η ιστορία της Renton FC. Ένα ταξίδι στην ιστορία των οργανωμένων οπαδών στην Ισπανία.

Αθλητές των κολεγίων όλου του κόσμου ενωθείτε!, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ speaking…

Σε πόσα ταμπλό το παίζεις; Ωδή στο ταμπλό που αγαπήσαμε.

[hr]

Διανομή

[hr]

 

humbacard-extended-18-2
Κεντρική διάθεση:

Βιβλιοπωλείο Αλφειός, Χαριλάου Τρικούπη 22, Αθήνα, τηλ. 210-3623092

[hr]

Αθήνα:

Βιβλιοπωλεία

Πολιτεία (Ασκληπιού 1)
Ναυτίλος (Χαριλάου Τρικούπη 28)
Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5)
Εναλλακτικό (Εμμανουήλ Μπενάκη 32)
Εκτός των Τειχών (Γραβιάς 10-12)
Φαρφουλάς (Μαυρομιχάλη 18)
Το Ροδακιό (Κολοκοτρώνη 59)
Μωβ Σκίουρος (Πλατεία Καρύτση 3)
Βιβλιοστάτης (Αρχιμήδους 2-6, Παγκράτι)
Κουκίδα (Τροίας 4 και Ομήρου, Νέα Σμύρνη)

Δισκοπωλεία : 

Rhythm Records (Εμμανουήλ Μπενάκη 74)

Rock & Roll Circus (Σίνα 21)

Vinyl Microstore (Διδότου 34)

Άλλα σημεία διανομής : 

Περίπτερο πλατείας Εξαρχείων

Πρακτορείο διεθνούς τύπου (Ομόνοια)

4 Νάνοι, Κοιν.Σ.Επ. παραδοσιακό καφενείο, Καρύστου 23, Πανόρμου

[hr]

Γαλάτσι

Ψιλικά – εφημερίδες, Παπαφλέσσα 30, δίπλα στον Σκλαβενίτη

Πειραιάς

Βιβλιοπωλείο Νέος Κύκλος (Καραολη Δημητρίου 43)

[hr]

Π.Φάληρο

Βιβλιοπωλείο – καφέ Booktalks, Αρτέμιδος 47

[hr]

Θεσσαλονίκη

Κεντρί (Δημητρίου Γούναρη 22, Ναυαρίνο)
Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλ. Σβώλου 28)

[hr]

Ηράκλειο

Αναλόγιο (Ρ. Χούρδου 8, Ηράκλειο)

[hr]

Χανιά

Terra Verde Εναλλακτικό & Αλληλέγγυο Εμπόριο Χ»Μιχάλη Νταλιάνη 5, Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη Τηλέφωνο: 28210-52201

[hr]

Ρέθυμνο

Το Πλαίσιο (Κ. Γερακάρη 104)

[hr]

Βόλος

Πρακτορείο Ξένου Τύπου News Stand (Ιάσωνος 78)

[hr]

Αγρίνιο

Βιβλιοπωλείο Επίκoυρος (Πλατεία Σουλίου)

[hr]

Μεγαλόπολη

Bulldog-Streetwear & Music (Παπαϊωάννου και Ζέρβα 80)
Ιωάννινα

Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11)

[hr]

Κέρκυρα

Βιβλιοπωλείο Πλους (Νικηφόρου Θεοτόκου 71)

[hr]

Καλαμάτα

Παπασωτηρίου (Αριστομένους 38)

[hr]

Βέροια

Στέκι La Rage, Ελευθερίας 18

[hr]

Πάτρα

Βιβλιοπωλείο Χαραμάδα, Τσαμαδού 39 (ώρες λειτουργίας: καθημερινά, απογεύματα 18.00-21.00)

[hr]
Μυτιλήνη

Εργατική Λέσχη Λέσβου, Καραντώνη 7

humbacard-extended-18-1

Επίσης το περιοδικό μπορείτε να το προμηθευτείτε με αντικαταβολή μέσω των ΕΛ.ΤΑ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο e-mail : [email protected]

Και επισκεφτείτε τη σελίδα του εντύπου : www.humbazine.gr ή τη σελίδα του στο facebook