18 Ιουνίου του 1967: Η μέρα που καταστρέφονταν κιθάρες.

Music History X

| 18/06/2015

Η Κυριακή 18η Ιουνίου του 1967, ήταν η τελευταία μέρα του Monterey International Pop Festival, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενός εκ των μεγαλύτερων φεστιβάλ της σύγχρονης μουσικής.

Μερικοί από τους γνωστότερους καλλιτέχνες της εποχής είχαν ήδη εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες, όπως ο Eric Burdon με τους Animals, οι Simon and Garfunkel, οι Jefferson Airplane, ο Otis Redding κ.α.

Την τελευταία μέρα, θα εμφανίζονταν μεταξύ άλλων και δύο ονόματα που είχαν αρχίσει να κατακτούν το αμερικάνικο κοινό λίγο καιρό πριν, οι γνωστότεροι Who και ο -φέρελπις ακόμη- Jimmy Hendrix με τη μπάντα του.

HENDRIX

Δεν επρόκειτο να ήταν αναγκαστικά οι καλύτερες εμφανίσεις του τριημέρου, όμως η παρουσία τους στη σκηνή θα προσφέρει τελικά εκπληκτικές μουσικές εμεπιρίες και μερικές από τις πιο γνωστές στιγμές «καταστροφών» κιθάρας.

Η εικόνα που λίγο πολύ επαναλήφθηκε πολλάκις στη συνέχεια και έγινε για παράδειγμα και μία από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες εικόνες του artwork των Clash για πρώτη φορά με τόση ένταση στην ιστορία εκείνη τη μέρα. Ήταν άλλωστε η εποχή που γεννιόταν ακόμη χωρίς να έχει μολυνθεί από το επιχειρηματικό δαιμόνιο-  η εικόνα- γεγονός των μεγάλων rock show, των γιγαντιαίων συναυλιών και φεστιβάλ ενταγμένη ακόμη στο κλίμα της πολιτικής αμφισβήτησης  που ιδιαίτερα στις ΗΠΑ συνδέθηκε με την άνοδο και τη μαζικότητα του ροκ.

WHO

Οι Who που βγήκαν πρώτοι, έκαναν ένα ακόμα από τα εκρηκτικά live με τα οποία είχαν ήδη συνηθίσει το κοινό τους. Στο κλείσιμο τους, με το My Generation, ο Pete Townshend θα δώσει το σύνθημα για ένα πρωτοφανές ξέσπασμα στη σκηνή. Οι φωτογραφίες από το σπάσιμο της κιθάρας του και τη συνολική καταστροφή της σκηνής θα είναι από τις γνωστότερες στην τεράστια διαδρομή του συγκροτήματος.

Λίγη ώρα αργότερα στη σκηνή θα ανέβαινε ο Jimmy Hendrix, με τον Brian Jones των Rolling Stones να τον παρουσιάζει. Αναζητώντας ίσως και το κάτι παραπάνω σε σχέση με τον Townshend των Who, θα δοκιμάσει ξανά κάτι που είχε προσπαθήσει αποτυχημένα λίγους μήνες πριν, να κάψει την κιθάρα του.

Το ιστορικό κάψιμο της διάσημης  Stratocaster θα μείνει στην ιστορία σαν μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία της ροκ…

Δείτε τα βίντεο: 

https://www.youtube.com/watch?v=a13NFvtABKI

https://www.youtube.com/watch?v=KmQKMHIx9fU