19ο TDF: "I called him Morgan"

ToPeriodiko.gr σχολιάζει τις ταινίες του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

| 05/03/2017

Ο Lee Morgan έζησε «μια κινηματογραφική ζωή» σχολιάζει ένα φίλος. Νεαρό ταλέντο της τρομπέτας, junkie της πρέζας, άστεγος και ξεχασμένος, καθοριστικός jazz καλλιτέχνης, αγαπησιάρης, μανιώδης καπνιστής, νεκρός σε κάποιο μπαρ από το όπλο της Helen, της γυναίκας του, που δεν τον φώναζε ποτέ με το μικρό του όνομα. «I called him Morgan», όπως και ο τίτλος της ταινίας. Στα 33 του, πέρασε στην αιωνιότητα. Κάπως έτσι δομούνται οι μύθοι και οι ζωές αποκαλούνται κινηματογραφικές. Ή σωστότερα, τραγικές.

Δεν τον ξέρεις; Θα τον γνωρίσεις. Τον ξέρεις; Είσαι τυχερός. Ταινία για μουσικούς; Καθόλου. Μα ταινία για τα ανθρώπινα ups-and-downs, σε ένα γεμάτο ηχοτοπίο εικόνων και μουσικής. Ο Lee επιστρέφει, ανάβει τσιγάρο και φυσάει την τρομπέτα του ξανά. Θλιμμένα. Οργισμένα. Hard bop, κύριες και κύριοι…

★★★☆☆

Γεννημένος το 1984 στην Λάρισα, εγκλωβισμένος για κάποια χρόνια στην Ιταλία, αντί να μάθει να ξυπνάει στις αίθουσες δικαστηρίων έμαθε να βρίσκεται στις αίθουσες κινηματογράφου καθώς και πίσω από φωτογραφικές μηχανές. Έκτοτε γράφει για ταινίες και για σινεμά (καθώς και για ό,τι άλλο σκέφτεται) και φωτογραφίζει για φωτορεπορτάζ και για ευχαρίστηση. Είναι μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και της Επιτροπής κρίσης και αξιολόγησης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).