19ο TDF: “I Am Not Your Negro”

ToPeriodiko.gr σχολιάζει τις ταινίες του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

| 05/03/2017

«Οι λευκοί πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Γιατί χρειάζονται τον νέγρο;» ο James Baldwin, συγγραφέας και θρυλικός αγωνιστής του κινήματος για την ισότητα των μαύρων στις ΗΠΑ, απευθύνεται σε όλους μας.

Δίπλα στους δολοφονημένους αγωνιστές Malcolm X και Martin Luther King, με μια «ενδιάμεση» και σαφώς πιο συμβιβαστική μα διόλου αβάσιμη, ιδεολογική αφετηρία, και έχοντας ως μόνιμη αναφορά την προσέγγιση μιας απάντησης σε αυτό το κυρίαρχο ερώτημα – για την ανάγκη ύπαρξης «κατώτερου» -, το φιλμ «I am not your negro», είναι άλλη μια δυναμική, διερευνητική και με ξεκάθαρη πολιτική θέση, «οπλισμένη» προσθήκη στην δικαίως αναζωπυρωμένη συζήτηση των καιρών μας. Με τα κάθε χρόνο «Ferguson» και τις «ομπαμικές» αυταπάτες να έχουν αποσαθρωθεί, το φιλμ παραμένει ουσιωδώς αναγκαίο.

★★★☆☆

Γεννημένος το 1984 στην Λάρισα, εγκλωβισμένος για κάποια χρόνια στην Ιταλία, αντί να μάθει να ξυπνάει στις αίθουσες δικαστηρίων έμαθε να βρίσκεται στις αίθουσες κινηματογράφου καθώς και πίσω από φωτογραφικές μηχανές. Έκτοτε γράφει για ταινίες και για σινεμά (καθώς και για ό,τι άλλο σκέφτεται) και φωτογραφίζει για φωτορεπορτάζ και για ευχαρίστηση. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης (ΠΕΚΚ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).