1o Συνέδριο του GCAS στην Αθήνα :“Η ανάδυση της Δημοκρατίας: Από τις Εξεγέρσεις στο «Συμβάν» ”

16-19 Ιουλίου 2015 | Πρόσκληση υποβολής περίληψης εισηγήσεων μέχρι την 1η Απρίλη.

| 31/03/2015

Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τη σκοπιά της προώθησης ριζοσπαστικής πολιτικής θεωρίας και πράξης το προσεχές καλοκαίρι. Το Global Center for Advanced Studies προκηρύσσει συνέδριο με θέμα “Η ανάδυση της Δημοκρατίας: Από τις Εξεγέρσεις στο «Συμβάν» ” σε μία χώρα όπως η Ελλάδα και σε μία περίοδο όπως αυτή που έχει προκύψει και μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που αν μη τι άλλο τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά αποτελούν πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για μία τέτοια συζήτηση. Ήδη πολλοί σημαντικοί ριζοσπάστες διανοητές έχει ανακοινωθεί ότι θα παραβρεθούν στο γεγονός.

Το παρόν μέσο, Το Περιοδικό για τη διατάραξη της Κοινής Ησυχίας, με χαρά και τιμή αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Και από εδώ, όπως και από άλλα μέσα, θα μπορείτε να πληροφορείστε για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το συνέδριο…

[hr]

Η περιγραφή

[hr]

Με το κεντρικό σύνθημα της Μάργκαρετ Θάτσερ «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση», δηλώθηκε ο «πόλεμος» με τον οποίο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συστηματικά διαβρώνουν και υπονομεύουν δημοκρατικούς και δημόσιους θεσμούς για περισσότερο από 30 χρόνια. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατέδειξε πως αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές προετοίμασαν το έδαφος για την άνοδο μιας ολιγαρχικής τάξης που παρέμεινε άθικτη και της οποίας τα 80 κορυφαία μέλη κατέχουν τώρα περισσότερο πλούτο από το ήμισυ του κατώτατου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι, επιπλέον, απολύτως σαφές ότι το με τον νεοφιλελευθερισμό επιταχύνθηκαν οι οξείες θεμελιακές ανισότητες και ταυτόχρονα ο κόσμος αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με αδιαμφισβήτητα αντιδημοκρατικές πολιτικές, οι οποίες επιδείνωσαν τη συνολική κατάσταση.

Χωρίς καμία εναλλακτική κάτω από αυτές τις συνθήκες, το 2011 άρχισαν να λαμβάνουν χώρα μια σειρά εξεγέρσεων από το κίνημα Occupy Wall Street, στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Υεμένη, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Η πρόσφατη ιστορική (εκλογική) νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει την ανάγκη να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους και επιβάλλει τον επανακαθορισμό των ασκούμενων πολιτικών ανά τον κόσμο. Στον απόηχο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την ελπίδα που αναδύεται στον κόσμο, διοργανώνουμε ένα συνέδριο από ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές στην γενέτειρα πόλη της δημοκρατίας την Αθήνα, από τη γενέτειρα χώρα της δημοκρατίας την Ελλάδα. Σκοπός του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή διανοούμενος και ακτιβιστές, να σκεφτούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να προτείνουν εναλλακτικές στρατηγικές για τη δημοκρατία και το μέλλον της.

cgaspic1

[hr]

Οι θεματικές

[hr]

 • Φεμινιστικοί αγώνες ενάντια στον καπιταλισμό
 • Χώρος και Κεφαλαίο
 • Ταξικοί αγώνες στην Λατινική Αμερική
 • Αγώνες για τα Κοινά
 • Εγκλεισμός, Καπιταλισμός, Φυλή
 • Πρεκάριοι και Πρεκαριάτο
 • Οικοσοσιαλισμός, Παγκόσμια Δικαιοσύνη και Κλιματική Αλλαγή
 • Μαρξιστικές ιστορίες και θεωρίες
 • Νεοφιλελευθερισμός και μέτρα λιτότητας
 • Φιλοσοφία και πολιτικοί αγώνες
 • Παγκόσμια κρίση χρέους
 • Καπιταλισμός και Εκπαίδευση
 • Δημοκρατία και Ακτιβισμός
 • Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρω- ζώνη
 • Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη
 • Νεοφιλελευθερισμός και Παγκοσμιοποίηση
 • Εργαζόμενοι και Διανόηση
 • Η ελπίδα της αριστερής διακυβέρνησης
 • Η άνοδος του «Podemos» στην Ισπανία
 • Οργάνωση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο
 • Ανισότητα και Δημοκρατία

cgas conference banner2

[hr]

Συμμετοχές

[hr]

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Αλαίν Μπαντιού, Πρόεδρος του GCAS

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Αριστείδης Μπαλτάς, Υπoυργός Παιδείας

Τάσος Κουράκης, Aναπληρωτής Υπουργός Παιδείας

Κεντρικές ομιλίες: Tariq AliMaria AristodemouBruno BosteelsJodi DeanCostas DouzinasStathis KouvelakisPaul MasonMaria NikolakakiLeo Panitch Προσκεκλημένοι ομιλητές : Athena AthanasiouAlex CallinicosAris ChatzistefanouDimitris DalakoglouCreston DavisPaolo Gerbaudo,Stathis GourgourisSigrid HackenbergDave HillSrecko HorvatAzfar HussainAthina Karatzogianni, Kostis KarpozilosTheodore Koulouris,Claudia Landolfi,Spyros Marketos, John MiliosRodrigo Guimaraes NunesNeni Panourgia,George Pleios Julie RescheJerome RoosGabriel SakellaridisLola SánchezHelena SheehanAngeliki SpiropoulouStavros StavridesIgor StiksKenneth Surin, Peter ThompsonGiovanni TusaKees van der Pijl,Leonidas VatikiotisChristoforos VernadakisHilary WainwrightWorkers @ Vio.Me και προσκεκλημένοι από το ΣΥΡΙΖΑ και το PODEMOS.

 cgaspic2

[hr]

ΜΟΡΦΗ

[hr]

Οι ομιλητές καλούνται να υποβάλλουν περιλήψεις εισηγήσεων σε θέματα που άπτονται της περιγραφής του συνεδρίου. Οι εισηγήσεις θα παρουσιαστούν στην Αθήνα ή σε κάποιες περιπτώσεις μέσω του διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος παρουσίασης των εισηγήσεων δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Εκτός από τις ατομικές εισηγήσεις, είναι ευπρόσδεκτες προτάσεις για πάνελ 2-4 ατόμων, ο χρόνος των οποίων δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40 λεπτά. Το συνέδριο θα είναι πρωτοποριακό, επειδή θα μεταδοθεί ζωντανά από το διαδίκτυο καθιστώντάς το έτσι ένα από τα πρώτα επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως που θα είναι προσβάσιμο σε όλον τον κόσμο.

cgaspic3

[hr]

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

[hr]

Περιλήψεις 250 λέξεων για ατομικές εισηγήσεις και περιλήψεις 500 λέξεων για ομαδικές παρουσιάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 1η Απριλίου, 2015 στην ακόλουθη διεύθυνση <[email protected] >.Παρακαλούμε να συμπεριλάβετε μια φωτογραφία και ένα πολύ σύντομο βιογραφικό μαζί με την υποβολή της εισήγησής. Να αναφερθεί, επίσης, στη θέση «ΘΕΜΑ» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν η εισήγηση είναι ατομική ή ομαδική και αν παρουσιαστεί στο συνέδριο ή μέσω διαδικτύου.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τις διαδικτυακές ομαδικές παρουσιάσεις τα μέλη της ομάδας μπορούν να παρουσιάσουν την εισήγησή τους από οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να υπάρχει εξαιρετική διαδικτυακή σύνδεση. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλες οι διαδικτυακές συνδέσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 6-10Mbps, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα. Η αποδοχή ή η απόρριψη της εισήγησης θα γίνει γνωστή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όχι αργότερα από τις 15 Απριλίου 2015. Οι εισηγήσεις θα κριθούν από τη Διάσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής.

[hr]

Εγγραφή – Πρόσθετες πλροφορίες

[hr]

Η εγγραφή είναι ανοικτή και ελεύθερη στο κοινό για τους συμμετέχοντες στην Αθήνα και $5 για τους διαδικτυακώς συμμετέχοντες (κόστος συνδρομής), του εξοπλισμού και των τεχνικών υπηρεσιών). ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΤΟ ΝΩΡΙΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ   Για τους εισηγητές το κόστος εγγραφής είναι $20 ανά άτομο, ενώ για τις ομαδικές παρουσιάσεις ανέρχεται στα $40 ανά παρουσίαση. Δείπνο συνεδρίου στην Αθήνα $30 (ΤΒΑ) Προθεσμία εγγραφής για τους διαδικτυακούς συμμετέχοντες είναι η 1η Ιουλίου 2015. Σειρά μαθημάτων θα οργανωθεί και θα προσφερθεί για το συνέδριο – σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες. Οι εκδότες της σειράς «Insurrections» του Columbia University Press έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν την έκδοση των Πρακτικών του συνεδρίου. Κάποιες εισηγήσεις, επίσης, θα δημοσιευτούν στο GCAS’s Journal μέσω GCAS Press. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ελληνικά και Αγγλικά Θα υπάρξει δυνατότητα μετάφρασης, αν γίνουν αρκετές δωρεές για την υποστήριξη αυτής της υπηρεσίας. Παρακαλώ, σκεφτείτε τη δωρεά. Όταν κάνετε δωρεά, διευκρινίστε «Συνέδριο GCAS» – Δωρέα εδώ.ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗCreston Davis Μαρία Νικολακάκη Δημήτρης Δαλάκογλου Κωστής Καρπόζηλος Άγγελος Παλιουδάκης Γιώργος Σουβλής Bob Drury King Εύη Ζευγίτη Che Brandes-Tuka Steven A. Panageotou Michael D Wassell Salim Nabi ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Alain Badiou, Πρόεδρος του GCAS Azfar Hussain, Αντιπρόεδρος του GCAS Μαρία Νικολακάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του GCAS Creston Davis, Διευθυντής του GCAS ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Θα υπάρξουν περιηγήσεις στην Αθήνα επικεντρωμένες στους τόπους των αγώνων για τη δημοκρατία καθώς επίσης και άλλες ευκαιρίες για ταξίδια. ΔΙΑΜΟΝΗ Οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διαμονή τους. ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ToPeriodiko.gr, InfoWar Productions, Rednotebook, Roar, Αλληλεγγύη για Όλους. ΧΟΡΗΓΙΕΣ: Αν θα θέλατε να στηρίξετε έμπρακτα αυτό το συνέδριο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : [email protected]

cgas conference