20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου | 2 - 4 Απριλίου 2019 Αθήνα

Ανακαλύψτε, μέσα από κλασσικά αριστουργήματα και ανέκδοτες ταινίες, το κόσμο του γαλλόφωνου κινηματογράφου.

| 01/04/2019

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος που συνοδεύει εδώ και XX χρόνια την επιστροφή της άνοιξης, σας δίνει ραντεβού στις αίθουσες από τις 2 έως τις 10 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 11 έως τις 17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Για την 20η επέτειό του, το φεστιβάλ παρουσιάζει μια εξαιρετική επιλογή ταινιών και δραστηριοτήτων γύρω από το γαλλόφωνο κινηματογράφο. Για μια ακόμη χρονιά, σας έχουμε ετοιμάσει εκπλήξεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη: ταινίες σε αβάν πρεμιέρ, ένα λαμπερό θεματικό τμήμα, ανανεωμένες και διαφοροποιημένες συνεργασίες που θα επιτρέψουν σε όλους να βρουν αυτό που τους ταιριάζει στο φεστιβάλ.

46 ταινίες, ειδικό αφιέρωμα στο Άρωμα, λευκή κάρτα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, προσκεκλημένοι Σκηνοθέτες και Ηθοποιοί, εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά.

Αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί στον ρυθμό των προβολών, των συναντήσεων με επαγγελματίες του κόσμου του κινηματογράφου, και των masterclass. Το Φεστιβάλ προσκαλεί τους σταθερούς αλλά και τους νέους φίλους του να ανακαλύψουν, μέσα από κλασσικά αριστουργήματα και ανέκδοτες ταινίες, το κόσμο του γαλλόφωνου κινηματογράφου.

Η θεματική ενότητας της 20ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι αφιερωμένη στο άρωμα.

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας προβάλλονται πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικόΤα εγκαίνια της θεματικής ενότητας θα γίνουν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau.

Το δημιουργικό γραφείο Typical Organization for standards and Order απάντησε στην πρόκληση της θεματικής των αισθήσεων με τη δημιουργία του εικαστικού του φεστιβάλ που μας ταξιδεύει στο αιθέριο, στο άυλο και στη φινέτσα του αρώματος, παίζοντας παράλληλα με τη γεωμετρία των σχημάτων που παραπέμπουν κυρίως στην κινηματογραφική οθόνη και στα ΧΧα γενέθλιά του.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται στο Δεκαπενθήμερο τωνΣκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών που γιόρτασε στην τελευταίο Φεστιβάλ Καννών τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ μας : οι PhilippeFaucon και Bruno Dumont.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 20η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς:

Συμπράττει με τους ‘Έλληνες διανομείς, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

Διοργανώνει σε συνεργασία με το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο, εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, μια σειρά επεισοδίων του Ernest etCélestine, των οποίων οι διάλογοι θα ερμηνευτούν ζωντανά από δύο ηθοποιούς.

Ανανεώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία και τη διανομή ενός ερωτηματολογίου στο τέλος των προβολών της ενότητας «Πανόραμα», με σκοπό να γνωρίσει το κοινό καλύτερα τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής. Στο τέλος του φεστιβάλ, θα επιλεχθεί με κλήρωση ένας θεατής που συμπλήρωσε αυτό το ερωτηματολόγιο και θα κερδίσει δώρα.

Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Typical Organization

Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη, Θανάση Νεοφώτιστο.

Προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ.  Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer,απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η δημιουργία των βραβείων είναι ευγενική χορηγία της μπίρας Fischer

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

David FoenkinosΓάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

Ελένη Ράντου, ηθοποιός

Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival

Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός

ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν Έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015την Αρασέλη Λαιμού το 2016, την Ζακλίν Λέντζου το 2017, τον Νίκο Πάστρα το 2018, σειρά έχει ο Θανάσης Νεοφώτιστος, με τον οποίο έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε φέτος.

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και Αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Berlinale Talents. Στη φιλμογραφία που περιλαμβάνονται οι μικρού μήκους ταινίες Λεωφόρος Πατησίων (Πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Canal+ και υποψηφιότητα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία στο 41ο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand) και Προσευχή (Χρυσός Διόνυσος στο 37ο Φεστιβάλ Δράμας). Αυτόν τον καιρό, βρίσκεται στη χρηματοδοτική φάση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, Ο Πέτρος και ο λύκος.

 Oι προσκεκλημένοι του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Rémi Bezançonσκηνοθέτης της ταινίας Le mystère Henri Pick (Το μυστήριο του κυρίου Πικ)

Claire Burgerσκηνοθέτις της ταινίας Cest ça lamour (Αγάπη είναι)

Catherine Corsini, σκηνοθέτις της ταινίας Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)

Basile Doganisσκηνοθέτης της ταινίας Meltem (Μελτέμι)

Sandrine Dumasσκηνοθέτις της ταινίας On ment toujours à ceux quon aime(Πάντα λέμε ψέματα σ’ αυτούς που αγαπάμε)

Virginie Efiraηθοποιός στις ταινίες Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη), Le grand bain (Κολύμπα) και Continuer (Οδοιπορικό)

Elisabeth de Feydeauιστορικός, συγγραφέας, ειδικός στο άρωμα

David Foenkinosσυγγραφέας (μεταξύ των έργων του το «Le mystère Henri Pick), δραματυργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μέλος της κριτικής επιτροπής

Bahij Hojeijσκηνοθέτης της ταινίας Good Morning (Καλημέρα Λίβανε)

Marco Lorenziniηθοποιός στην ταινία Gutland (‘Ενας αγγελικά πλασμένος τόπος)

Sébastien Marnierσκηνοθέτης της ταινίας Lheure de la sortie (Το τελευταίο μάθημα)

Safy Nebbouσκηνοθέτης της ταινίας Celle que vous croyez (Ποια νομίζεις ότι είμαι)

Nicole Paloσκηνοθέτις της ταινίας Emma Peeters

LouisJulien Petitσκηνοθέτης της ταινίας Les invisibles (Οι αόρατες)

Niels Schneider, ηθοποιός στην ταινία Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)

Govinda Van Maeleσκηνοθέτης της ταινίας Gutland (‘Ενας αγγελικά πλασμένος τόπος)

Σας περιμένουμε φέτος για ένα κινηματογραφικό ραντεβού πιο εορταστικό και πρωτότυπο από ποτέ!

02-10.04.2019 | Αθήνα  
IFG
Σινεμά Δαναός
Σινεμά Άστορ
Σινεμά Παλλάς

11-17.04.2019 | Θεσσαλονίκη
Σινεμά Ολύμπιον