20 Χρόνια Νύχτες Πρεμιέρας: Η Αθήνα γεμίζει ταινίες και γιορτάζει

Το καλοκαίρι τελείωσε, ο κινηματογραφικός Σεπτέμβρης ήρθε

| 18/09/2014

Είναι τα είκοσι η πιο όμορφη ηλικία; Έτσι υποστηρίζουν οι Νύχτες Πρεμιέρας, που γιορτάζουν εφέτος τα εικοστά τους γενέθλια. Εμείς ως μεγαλύτεροι και ολίγον τι κυνικοί μάλλον θα διαφωνήσουμε. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, καθόλου φεστιβαλική. Το αθηναϊκό φεστιβάλ κινηματογράφου πάντως σβήνει τα είκοσι κεράκια του θεαματικά, προβάλλοντας πάνω από 200 ταινίες, διοργανώνοντας εξαιρετικά ενδιαφέροντα αφιερώματα, παράπλευρες εκδηλώσεις-συζητήσεις και πάρτι. Η Αθήνα ζωντανεύει για το καθιερωμένο πια ραντεβού του Σεπτέμβρη, ο κινηματογράφος κατακλύζει από σήμερα την πόλη και τις συζητήσεις μας για άλλη μια φορά, θυμίζοντας μας ότι το φθινόπωρο δεν φέρνει μαζί του μόνο βροχές και ρουτίνα.

AIFF2014_POSTER_ESPA

Στο διάστημα 17 έως 28 Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθεί το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε περισσότερες από εκατό καινούργιες ταινίες μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και ειδικά αφιερώματα. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν τρία διαγωνιστικά τμήματα: Διεθνές Διαγωνιστικό, Μουσικό και Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ επέλεξαν εφέτος να προωθήσουν ιδιαιτέρως τους νέους Έλληνες δημιουργούς και να αφιερώσουν ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος στην προβολή του νέου ελληνικού κινηματογράφου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εμφανίσει διαμάντια, τα οποία και διακρίνονται στο εξωτερικό. Ένα από αυτά είναι και το πολυαναμενόμενο XENIA, το οποίο και θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

Οι εφετινές Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν μεγάλους δημιουργούς της έβδομης τέχνης με αφιερώματα  για τα ξεχασμένα διαμάντια του Ρόμπερτ Όλτμαν στα 70s, το θρυλικό Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι και το δικό μας Σταύρο Τορνέ. Πέραν όμως αυτών θα υπάρχει και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματική για μια  «τάση», ή καλύτερα μια ομάδα κινηματογραφιστών, στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές του ’90, δημιουργίας «αλλόκοτων» φιλμ, με νοητή αφετηρία το «Blue Velvet» του αγαπημένου μας Ντέιβιντ Λιντς.  Για το εν λόγω αφιέρωμα θα είμαστε πιο αναλυτικοί όμως σε επόμενη ανάρτηση, καθώς είμαστε μεγάλοι φαν. Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ προσφέρει ακόμη και αφιερώματα όπως το «Focus στην Αυστραλία» και το αρκετά εξειδικευμένο «Αρχιτεκτονική + Σινεμά».

PULP_1

PULP

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχουν κάποιες ειδικές προβολές και εκδηλώσεις. Από αυτές ξεχωρίσαμε την προβολή της ιστορική trash ταινία του Τζον Γουότερς, την οποία θα παρακολουθήσουν οι τολμηροί χρησιμοποιώντας τις ειδικές κάρτες odorama, τις οποίες θα ξύνουν στα κατάλληλα σημεία της ταινίας και θα απολαμβάνουν «ευχάριστες» μυρωδιές.

Για όσους η παρακολούθηση μιας ταινίας δεν είναι αρκετή, θα υπάρξουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν το φεστιβάλ, όπως συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και πάρτι διάσπαρτα σε πολλούς χώρους στην πόλη. Από το Μηχανουργείο της Τεχνόπολης στο Γκάζι μέχρι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Danny Ody Hotel

Danny Ody Hotel

Μείνετε συντονισμένοι καθώς σκοπεύουμε να σας ενημερώνουμε καθημερινά πιο αναλυτικά για τις ταινίες και τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε, με θεματικά άρθρα, κριτικές και φυσικά τα απαραίτητα trivia για τις συζητήσεις που ακολουθούν πάντα τις προβολές. Μπορεί να γκρινιάζατε λίγο τις τελευταίες μέρες για την επιστροφή στην πόλη και το βροχερό καιρό, τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξετε διάθεση, γιατί προβλέπεται να είναι ένα διόλου μουντό και καθόλα συναρπαστικό Φθινόπωρο. Μπορεί τα χαρτιά στο γραφείο σας ή τα μέιλ να συσσωρεύονται απειλητικά, αγνοήστε τα όλα και γεμίστε τις μέρες σας με κινηματογράφο.