Σύμφωνο συμβίωσης και ομόφυλα ζευγάρια
200 χρόνια μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους φαίνεται να αναγνωρίζεται θεσμικά η συνύπαρξη δύο ανθρώπων

Ιστορική μέρα η σημερινή, καθώς περίπου 200 χρόνια μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους φαίνεται να αναγνωρίζεται θεσμικά η συνύπαρξη δύο ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου.
Σε λίγες ώρες κατατίθεται στην ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωση σε ομόφυλα ζευγάρια. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν έντονες αλλά και αναμενόμενες, προερχόμενες από κύκλους της εκκλησίας, της ακροδεξιάς κ.ά, ενώ πολλές φορές η «επιχειρηματολογία» που αναπτύχθηκε από τους αντιπάλους του, θα μπορούσε να θεωρηθεί ρητορική μίσους.
Το νομοσχέδιο φαίνεται να καταψηφίζουν η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝ.ΕΛ, ενώ η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ θα είναι κατά συνείδηση. Στους πολέμιους της επέκτασης του συμφώνου συμπαρατάσσεται δυστυχώς και το ΚΚΕ που κάνει λόγο για ιδιωτικό ζήτημα του κάθε ατόμου, ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.
Οι ομάδες της LGBTQ κοινότητας, που καλούν σήμερα σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή, παρά την ικανοποίηση τους έχουν διατυπώσει κριτική στο νομοσχέδιο όχι μόνο γιατί δεν περιλαμβάνει την τεκνοθεσία, αλλά ούτε καν κοινά φορολογικά δικαιώματα, μετά την αιφνιδιαστική τροποποίηση του άρθρου 12.
Στα θετικά του νόμου είναι ότι εξισώνει τα εξ αδιαθέτου κληρονομικά δικαιώματα των συντρόφων με σύμφωνο συμβίωσης, καθώς σε αυτούς θα εφαρμόζονται αναλογικά τα αντίστοιχα δικαιώματα των συζύγων.
Είναι εμφανές ότι πολλά περισσότερα μπορεί να περιμένει κανείς από το άτολμο αυτό νομοσχέδιο, το αιτούμενο των καιρών είναι πραγματικά ίσα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, παρόλα αυτά δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι το νομοσχέδιο έχει συμβολικά ιδιαίτερη αξία