25 Νοέμβρη-Ελεύθερες οι φεμινίστριες που προσήχθησαν μετά από δράση στο Σύνταγμα για την ημέρα κατά της έμφυλης βίας

Στην Αθήνα 14 άτομα προσήχθησαν εκ των οποίων 11 μετατράπηκαν σε σύλληψη έπειτα από φεμινιστική δράση στο Σύνταγμα.

| 25/11/2020

Η καταστολή με πρόσχημα την πανδημία και την μη τήρηση μέτρων συνεχίζεται μια μέρα πριν την κήρυξη απεργίας με αφορμή το νομοσχέδιο Βρούτση για τα εργασιακά. Έτσι ατομικότητες και μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων (Sabbat, συνέλευση φεμινιστικών και εργατικών συλλογικοτήτων, κίνηση απελάστε το ρατσισμό-ΚΑΡ, συνέλευση 8ης Μάρτη) που διοργάνωσαν φεμινιστική δράση στο Σύνταγμα θεωρήθηκαν επικίνδυνες για την δημόσια υγεία σύμφωνα με τις διατάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα τρικάκια που πέταξαν με φεμινιστικά αιτήματα, η μπροσούρα για την έμφυλη βία ή το άνοιγμα ενός πανό «βλάπτουν» την υγεία, ενώ λίγο μετά τις προσαγωγές στην Βουλή προβαλλόταν σποτάκι για την έμφυλη βία.

Από τις 4μμ ο χώρος της πλατείας Συντάγματος ήταν γεμάτος από αστυνομικούς ενώ η δράση είχε καλεστεί στις 5μμ. Έτσι μόλις κάποιες συλλογικότητες άρχισαν να ανοίγουν το πανό, έγινε κατευθείαν προσαγωγή ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι υπόλοιπες συλλογικότητες που πρόλαβαν να πετάξουν απλά τρικάκια. Δεκατέσσερα άτομα προσήχθησαν στο ΑΤ Συντάγματος, έπειτα κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Ακρόπολης για να κωλυσιεργήσουν ακόμα περισσότερο την διαδικασία.

Γύρω στις 10.30μμ αφέθηκαν ελεύθερα τα περισσότερα από τα δεκατέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι έντεκα προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, δυο μέλη της Sabbat και παράλληλα μέλη του ΝΑΡ «έφαγαν» πρόστιμο 300 ευρώ το καθένα και αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ αναμένουν δικάσιμο με βάση το νόμο 285Α του Ποινικού Κώδικα για παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, νόμος που επικαιροποιήθηκε με την πανδημία.

Ακολουθεί το «προκλητικό» για τις αρχές κείμενο της συνέλευσης φεμινιστικών και εργατικών συλλογικοτήτων που δεν μοιράστηκε ποτέ στο Σύνταγμα:

25η Νοέμβρη 2020 

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σε συνθήκες πανδημίας

(Η) εμφυλη βία – πανδημία – καταστολή μας σκοτώνει. Απέναντι στη βαρβαρότητα καμία μόνη.

Λίγα πράγματα έχουν ουσιαστικά αλλάξει στο πεδίο της έμφυλης καταπίεσης από την 25η Νοέμβρη 1960, την ημέρα που το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας δολοφόνησε τις τρεις αδερφές Μιραμπάλ, γεγονός που καθιέρωσε την 25η Νοέμβρη ως μέρα ορόσημο της πάλης ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Γυναικοκτονίες, δολοφονικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί και σεξουαλική κακοποίηση, ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία και άρση βασικών δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του σώματος (σαν το νομοσχέδιο κατά των εκτρώσεων στην Πολωνία), ομοφοβία, τρανσφοβία και ρατσισμός είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ και οποιοδήποτε δεν συμμορφώνεται με την κυρίαρχη αρρενωπότητα ή/και βιώνει διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου  ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Η φετινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βιας κατά των γυναικών έρχεται σε μια περίοδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η διαχείριση της πανδημίας στο αλληλοδιαπλεκόμενο σύστημα καπιταλισμού και πατριαρχίας σχεδόν σε όλο τον πλανήτη έρχεται να οξύνει τη βια ενάντια σε γυναίκες και θηλυκότητες. Μια βία που στη χώρα μας έχει εμπεδωθεί και μέσω των πολιτικών λιτότητας και αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα.

Στο σήμερα, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η η απουσία οποιουσδήποτε σχεδίου προστασίας και υποστήριξης της δημόσιας υγείας, ενώ η σκληρή καταστολή οποιασδήποτε συλλογικής διεκδίκησης διεξάγεται εν μέσω καραντίνας στο όνομα της υγειονομικής κρίσης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ αντιμετωπίζουμε οξυμένη βια και καταπίεση σε όλα τα επίπεδα:

  • Στην εργασία – με τις απολύσεις, την αναστολή εργασίας, και την εκ περιτροπής εργασία με συνακόλουθη μείωση μισθών και περιστολή δικαιωμάτων ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.
  • Στο οικογενειακό περιβάλλον –  με τον πολλαπλασιασμό των υποχρεώσεων των γυναικών που, ελλείψει κοινωνικών υποδομών, επιφορτίζονται τον κύριο όγκο της φροντίδας νοσούντων και μη προσώπων; με την όξυνση της ενδοοικογενειακής βίας, έτσι όπως αποτυπώνεται στις 10 γυναικοκτονίες το 2020 μέχρι στιγμής – η τελευταία μόλις τη Κυριακή στη Μάνη; με τον εγκλεισμό γυναικών, θηλυκοτήτων και ΛΟΑΤΚΙΑ+ σε κακοποιητικά και βίαια περιβάλλοντα.
  • Στο κοινωνικό επίπεδο – Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σεξιστικής βίας, εξευτελισμού των υποκειμένων και τοξικότητας που παίρνει η καταστολή οποιασδήποτε εναντίωσης στις αντιδραστικές κυβερνητικές πολιτικές ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκειμένων.

Απέναντι σε όλα αυτά, συνεχώς αναπτύσσεται ένα ταξικό, φεμινιστικό, συμπεριληπτικό και διεθνές κίνημα. Ένα κίνημα που στην Πολωνία πάγωσε το νομοσχέδιο ενάντια στις εκτρώσεις, στην Ισπανία έκανε τη μέρα της γυναίκας φεμινιστική απεργία, στην Χιλή φώναξε δυνατά «Καμμία Λιγότερη», και στην Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει την έννοια της συναίνεσης στο νομικό ορισμό του βιασμού και να καταδικάσει τους δολοφόνους στη δίκη της γυναικοκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη. 

Κάτω τα χέρια απο τα σώματα μας – Ταξικός φεμινιστικός αγώνας για Ζωή, Ελευθερία και Δημόσια Υγεία.

Καλούμε σε κινητοποίηση ενάντια στην έμφυλη βία στις 25/11 στις 17:00 στο Σύνταγμα.

(Η κινητοποίηση θα γίνει με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, μάσκες, αποστάσεις, κ.λπ.)

Ακολουθεί επίσης η καταγγελία του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελυθέρωση και της νΚΑ για τα συνολικά τρία μέλη που προσήχθησαν(εκ των οποίων δυο μετατράπηκαν σε σύλληψη:

Με προσαγωγές και τραμπουκισμούς τίμησε η ΕΛ.ΑΣ. την ημέρα κατά της βίας των γυναικών

Καταγγέλλουμε τις προσαγωγές μελών φεμινιστικών κι εργατικών συλλογικοτήτων που καλούσαν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα σήμερα 25 Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Δεκάδες αστυνομικοί παρεμπόδισαν τη συγκέντρωση και περικύκλωσαν τις διαδηλώτριες, οι οποίες μοίραζαν κείμενα και τρικάκια ενάντια στην έμφυλη βία, τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Αφού προχώρησαν στις πρώτες προσαγωγές, οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν σε στενά της περιοχής και προσήγαγαν περισσότερα μέλη των συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ, τα οποία μοίραζαν αντίστοιχο υλικό.

Παρά τα μέτρα που τηρήθηκαν από τις διαδηλώτριες, οι ίδιοι οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τις προσαγωγές, στοίβαξαν τις προσαχθείσες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τόσο στην πλατεία όσο και στα οχήματα μέχρι το αστυνομικό τμήμα. Μοιάζει ειρωνικό που την ίδια μέρα που γυναίκες διαδηλώνουν ενάντια στη βία που οι ίδιες υφίστανται στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο, είναι η ημέρα που οι ίδιες καταλήγουν να δέχονται επίθεση από την αστυνομία. Δεν είναι όμως ειρωνεία. Είναι η πραγματικότητα της σύγχρονης αστικής «δημοκρατίας»! Φυσικά, η νέα αστυνομική αθλιότητα αποτελεί έκφραση του δόγματος «νόμος και τάξη», που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας άγρια καταστολή, με συλλήψεις και προσαγωγές, στο όνομα δήθεν της προστασίας της δημόσιας υγείας, επιδιώκοντας βέβαια να τρομοκρατήσει το λαό. Τα ίδια έκανε πρόσφατα και στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν μας φοβίζουν όμως. Μας εξοργίζουν!

Καταδικάζουμε την καταστολή και τις αναίτιες προσαγωγές!

Να απελευθερωθούν άμεσα οι προσαχθείσες και οι προσαχθέντες χωρίς να τους επιβληθεί κανένα πρόστιμο!

Η τρομοκρατία και η βία της κυβέρνησης δεν θα περάσει.

Μιλάμε προφανώς για άλλο ένα κρεσέντο καταστολής, καθώς παράλληλα συλλήφθηκαν 11 άτομα στους Αμπελόκηπους που μοίραζαν αντιφασιστικά κείμενα και μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ, καθώς και κάποια άλλα άτομα που μοίραζαν κείμενα στην Βικτώρια. Η επίθεση της ΝΔ απέναντι σε οποιονδήποτε τολμήσει να σηκώσει κεφάλι γίνεται όχι τυχαία, αλλά την στιγμή που περνά το νομοσχέδιο Βρούτση που καταλύει εντελώς το δικαίωμα στην απεργία με νομοθετικά τερτίπια και προωθεί το ευέλικτο ωράριο, απειλώντας ευθέως το εργασιακό 8ωρο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας εξέδωσε και για αύριο εντολή απαγόρευσης των διαδηλώσεων για το νόμο, στο ίδιο πλαίσιο με την απαγόρευση της 17 Νοέμβρη.