Κωνσταντίνα Τάκαλου: «Ολοι είναι Στρίντμπεργκ»

Εξερευνώντας την ανθρώπινη αγωνία της ύπαρξης

| 19/05/2016

Η Κωνσταντίνα Τάκαλου έχει αξιοπρόσεχτη πορεία στο θέατρο. Διακριτική, αλλά παρουσία που σίγουρα προσέχεις στη σκηνή. Η έμπειρη ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Post Inferno – Προς Δαμασκόν» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Μας μίλησε για τον ρόλο της, για τη συνεργασία με Ρούλα Πατεράκη, για το θέατρο. Την ευχαριστούμε.

Πες μου λίγα λόγια για τον ρόλο σου.

Κάνω τη μητέρα, αν και δεν μπορείς να μιλήσεις εύκολα για ρόλους σε αυτό το έργο. Η μητέρα είναι θρήσκα και κουβαλάει αυτό το κομμάτι μιας και ο Στρίντμπεργκ βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία. Αναφέρεται στην πεθερά της δεύτερης γυναίκας του. Βέβαια είχε ιδιαίτερη σχέση με τη δίδυμη αδελφή της πεθεράς του. Επίσης κοντά στη θρησκεία. Τον βοήθησε. Δεν αντιμετωπίζω τον ρόλο μόνο ως ρόλο, αλλά ως κομμάτι ενός όλου. Το έργο είναι σαν σπασμένος καθρέφτης. Εντοπίζονται όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Υπάρχει σαν σύμβολο η μητέρα του. Μάλιστα είχε μεγάλο πρόβλημα με αυτό. Υποδύομαι και τη μητέρα του Στρίντμπεργκ.

Δεν πρόκειται για έργο που καθένας περιορίζεται στον ρόλο του;

Ναι. Θα μπορούσε να την παίξει (σσ την μητέρα) μια πολύ μεγάλη γυναίκα και ένα νέο κορίτσι. Δεν υπάρχουν τα πρόσωπα ηλικιακά. Είναι πώς ο Στρίντμπεργκ βλέπει αυτά τα πρόσωπα και τι λένε στη ζωή και το μυαλό του.

Τί το ιδιαίτερο έχει αυτή παράσταση;

Ο Στρίντμπεργκ είναι πολύ ιδιαίτερος δραματουργός, συγγραφέας. Εχουμε διαβάσει το Ονειρόδραμα, Δεσποινίς Τζούλια, κ.α, τα οποία εμπεριέχονται εδώ. Πρόκειται για πολύ δύσκολο κείμενο και δεν ανέβηκε ποτέ. Είναι τεράστιο…

Σε διάρκεια.

Ναι, γιατί το έγραψε σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Υπάρχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία αλλά όχι με την έννοια γνώρισα μια γυναίκα, έγινε αυτό, αλλά με το τι ακριβώς μας συμβαίνει σε αυτή τη ζωή, ποιους είναι να συναντήσουμε, τί θα συμβεί με τη μοίρα μας.

Σαν να ψυχογραφεί εκείνη την περίοδο.

Τον ψυχισμό του τον υπαρξιακό νομίζω.

Οπως ο Ντοστογιέφσκι.

Ναι. Τον ψυχισμό τον υπαρξιακό, την τρέλα του. Στο έργο υπάρχει το πρόβλημα των αλχημιστών, καθώς έψαχνε να φτιάξει χρυσάφι, να συναντήσει όλες αυτές τις γυναίκες.

στρινμπεργκ1

Δεν έχουμε να κάνουμε με συμβατικούς ρόλους;

Αν δεις την ιστορία είναι πολύ απλή. Ενας άγνωστος γνωρίζει μια κυρία που είναι παντρεμένη, η κυρία χωρίζει από τον άντρα της, πηγαίνουν στην πεθερά μη έχοντας χρήματα και στο τέλος σ’ ένα μοναστήρι. Δραματουργικά όμως έχει τεράστια αξία διότι αυτός ο λαβύρινθος της ψυχής και του μυαλού βγαίνει στην επιφάνεια. Δεσπόζουν η φτώχεια, το κομμάτι των προσωπικών διώξεων, τί είναι ο άνθρωπος, τί ψάχνει, της αγωνίας του μυαλού, οι γυναίκες.

Σε αυτό το σύνολο πώς λειτουργεί ο ηθοποιός;

Υπάρχει μια προσωπικότητα, η Ρούλα Πατεράκη. Ακολουθούμε τις οδηγίες της, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στο έργο του Στρίντμπεργκ. Γνώριζα πολύ καλά τί ήθελε να κάνει. Οδηγούμε τη σκηνοθεσία, η οποία είναι σκηνοθεσία – διδασκαλία.

Δεν έχει νόημα να αναδείξει ο ηθοποιός κάπως τον εαυτό του;

Οχι, καθόλου. Δεν έχει να κάνει με το τί παίζω εγώ, αλλά πώς είναι η παράσταση κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Η συνεργασία με την κυρία Πατεράκη πώς είναι;

Εξαιρετική. Είναι σαν δώρο να δουλεύεις με τη Ρούλα.

Ξεχωριστή εμπειρία;

Ναι. Ηθελα να πάρα πολύ να δουλέψω μαζί της.

Τι την κάνει να ξεχωρίζει;

Αγαπάει πάρα πολύ τον ηθοποιό. Δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες. Σχεδόν όλη μέρα. Αγαπά τον ηθοποιό επειδή η ίδια είναι ηθοποιός. Επειδή είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και δασκάλα, όλα αυτά φτιάχνουν ένα σύνολο που έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Προσπαθεί να σου διδάξει τι είναι αυτό που θα ήθελε αυτή από το έργο. Υπάρχει μια σκηνοθεσία στο μυαλό της, με την έννοια ότι έχει διαβάσει πάρα πολύ για τον συγγραφέα και ξέρει τι θέλει να κάνει. Επίσης δεν είναι καθόλου του αποτελέσματος. Δεν την αφορά αν αρέσει δεν αρέσει. Θέλει να κάνεις αυτό.

Υπάρχει συνδιαλλαγή μεταξύ σας;

Βέβαια. Σου δικαιολογεί γιατί πρέπει να το κάνεις έτσι. Σε πείθει.

Περιμένει από εσάς πρωτοβουλίες;

Ναι, από ένα σημείο και μετά. Οταν καταλάβεις τον κώδικα της, αυτό που σου ζητάει. Υπάρχει ελευθερία στην παρτιτούρα που σου ζητάει, αλλά αυτό δίνει και ενιαίο αποτέλεσμα στην παράσταση. Υπάρχει μια ομοιομορφία υποκριτική που έμενα με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ο Στρίντμπεργκ είναι όλα τα πρόσωπα στο έργο. Ολοι είναι Στρίντμπεργκ. Οψεις του. Η Ρούλα έχει μια φράση – οδηγό για το παίξιμο, είναι απλό αλλά όχι και τόσο απλό. Περνάς από έναν λαβύρινθο και βγαίνεις σε μια τεράστια απλότητα.

στρινμπεργκ5

Η δουλειά τελειώνει στις πρόβες;

Οχι. Ειδικά τώρα που είναι λίγες οι παραστάσεις δεν σε πειράζει να κάνεις πρόβα. Η Ρούλα, βέβαια, δεν κάνει διορθώσεις, αλλά πάει λίγο παρακάτω αυτό που κάνεις.

Υπάρχει καλό θεατρικό κοινό;

Ναι και ευτυχώς που υπάρχει. Ακολουθεί παραστάσεις και πάνε καλά. Σε μια δύσκολη περίοδο. Είναι βαθιά συγκινητικό.

Δεν είναι πολυτέλεια η τέχνη;

Πολυτέλεια μπορεί να είναι και να πας στο σούπερ μάρκετ πια.

Εχεις στο μυαλό σου ότι αυτός που ήρθε μπορεί να πλήρωσε εισιτήριο από το υστέρημα του;

Ναι, πολλές φορές. Οτι κάποιος ντύθηκε, έβγαλε εισιτήρια, μετακινήθηκε, περπάτησε ως εδώ… Ναι, περνάει από το μυαλό μου. Οχι κάθε μέρα, αλλά συχνά.

Πώς αντιμετωπίζεις τις αρνητικές κριτικές;

Νομίζω βοηθάνε, αλλά δεν τις διαβάζω.

Στις μεταφέρουν;

Υπάρχει το διαδίκτυο και μπορεί να μου στείλουν.

Δεν εννοώ τις κακοπροαίρετες.

Και οι κακοπροαίρετες πολλές φορές είναι και καλές. Είναι μια διαφορετική άποψη. Είναι γνώμη κάποιου ανθρώπου που ήρθε και είδε την παράσταση. Τη λαμβάνω υπόψη, δεν μου είναι αδιάφορη. Εγώ είμαι εκεί για να κάνω αυτό που πρέπει και αυτός/ή είναι κάτω για να κάνει τη δουλειά του. Είναι αρένα η σκηνή, δεν είναι εύκολο πράγμα όταν ανεβαίνεις σε αυτή. Υπάρχει κάτι που έχει κατακτήσει και υπάρχουν μέρες που λες μα γιατί δεν έγινε όπως χθες. Παίζεις με το νευρικό σου σύστημα και πολλές φορές δεν υπακούει. Ο κριτικός που παρακολουθεί κάτι θα νιώθει. Οταν διαβάζω κάτι καλό για μένα και νιώθω ότι αυτό που ήθελα να πετύχω το πέτυχα, χαίρομαι.

Ο καλός λόγος μπορεί να σε παρασύρει;

Οχι. Εχω κάνει πράγματα που θεωρούσα σπουδαία και δεν πάτησε άνθρωπος. Οπως αντιμετωπίζω εσένα, έτσι αντιμετωπίζω και όλους που έχουν πληρώσει εισιτήριο. Εχουν γράψει για μένα στο παρελθόν τί είναι αυτή η ηθοποιός;

Αν έβγαινες τώρα στο θέατρο και άκουγες αυτό;

Τώρα δεν ξέρω αν θα γινόμουν ηθοποιός. Κάτι άλλο θα έκανα.

Αν ήταν μια νέα κοπέλα που μόλις βγήκε από τη σχολή;

Πολύ χαίρομαι να είναι μια θυμωμένη κοπέλα που βγήκε από τη σχολή. Μπορεί και ως θεατής να πεις σε έναν συνάδελφο δεν ήταν καλό αυτό που είδα και να θιχτεί. Και τι να κάνω εγώ; Να αλλάξω τη σκηνοθεσία, το παίξιμο γιατί δεν άρεσε σ’ ένα φίλο μου; Δεν πάει έτσι. Αν ήμουν πιο νέα θα είχα περισσότερη οργή, θυμό. Τώρα δεν τα έχω. Δεν λέω ότι δεν με θυμώνουν πράγματα, αλλά τα αντιμετωπίζω με διαφορετικό τρόπο. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι.

στρινμπεργκ6

Είναι καλό πράγμα ο θυμός;

Γιατί όχι; Και το ξέσπασμα και η χαρά είναι εξαιρετικά. Ολα τα ακραία και αντιθετικά είναι ωραία.

Τι είναι αυτό που δεν έχεις μάθει ακόμα ως ηθοποιός;

Δεν νομίζω ότι ξέρω και τίποτα. Πόσο θα θελα να είμαι εντελώς αφελής. Σου μιλάω σαν άνθρωπος. Να διατηρήσω μια αθωότητα και να μην είμαι ξύπνια.

Στοιχεία παράστασης

Δραματουργία, συγγραφή, σύνθεση: Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Λαμπράκης
στηριγμένη στη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ του έργου του Α. Στρίντμπεργκ «Προς Δαμασκόν» (εκδ. Κέδρος)

Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Σκηνογραφία: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Hair & Make up Styling: Παντελής Τουτουντζής

Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Ζυγούρη 

Βοηθοί παραγωγής: Νίκος Νικολαΐδης, Γιάννης Παυλόπουλος, Άρης Κανέλλος

Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ερμηνεύουν: Λάζαρος  Γεωργακόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Παπαπαύλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Όμηρος Πουλάκης, Ανδρέας Αντωνιάδης, Νίκος Μαυράκης, Ευανθία Κουρμούλη, Ευρίκλεια  Σωφρονιάδου,  Δώρα Στυλιανέση, Σπύρος Βάρελης, Πάνος Τζίνος και η Ρούλα Πατεράκη.

Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21  Μαΐου με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη

Εισιτήρια: EARLY BIRD από 11 ΜΑΡ

έως 12 ΑΠΡ: 13 – 20 €

Κανονικό: 15 – 18 – 28 €

Μειωμένο ή Μικρή Παρέα

(5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):

9 – 12 – 20 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

στρινμπεργκ2

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις