27η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Προετοιμάζοντας νέο γύρο επεμβάσεων σε όλο τον πλανήτη

Σήμερα και αύριο στην Βαρσοβία συμφωνούνται επικίνδυνοι σχεδιασμοί σε Ανατολική Ευρώπη, Αφρική, Μ. Ανατολή

| 08/07/2016

Στην πλέον τεταμένη περίοδο των σχέσεών του με την Ρωσία μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ λαμβάνει χώρα, σήμερα και αύριο, στην Βαρσοβία, η 27η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Περίπου 2,5 χιλιάδες συμμετέχοντες, από 54 χώρες (28 μέλη του ΝΑΤΟ και 26 κράτη – «εταίροι») και τουλάχιστον δύο χιλιάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πολωνική πρωτεύουσα για να συζητήσουν και να καλύψουν το τυπικό, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι στιγμής, «κλείδωμα» των αποφάσεων για την ανάπτυξη τεσσάρων ενισχυμένων νατοϊκών ταγμάτων, από ένα σε Πολωνία και χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) και την ενίσχυση της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες συνιστούν προφανή προσπάθεια γεωπολιτικής «πολιορκίας» της Ρωσίας.

Τα τάγματα θα είναι δύναμης περίπου 1.000 στρατιωτικών το καθένα, από ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία. Το πού ακριβώς θα στρατοπεδεύουν είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ.

Λιγότερο προβεβλημένες, αλλά εξίσου σημαντικές στην συμπλήρωση της παραπάνω απόπειρας «πολιορκίας» της Ρωσίας, είναι και οι προθέσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να «εμπλακεί» ενεργότερα, αν και, προς το παρόν, προσεκτικά, στην «ασφάλεια» της Ουκρανίας και της Γεωργίας, χώρες που είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ και λόγω της γεωγραφικής τους θέσεις στην Μαύρη Θάλασσα, της οποίας τον έλεγχο έχει αυτή την στιγμή εν πολλοίς η Ρωσία, μετά την επιστροφή της Κριμαίας στην κρατική της σύσταση. Ωστόσο, όπως τουλάχιστον αναφέρουν και τα διεθνή ΜΜΕ, και οι δύο αυτές χώρες δεν πρέπει να υπολογίζουν σε σύντομη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όσο βρίσκονται σε εκκρεμότητα τόσο ο εμφύλιος στην Ουκρανία, όσο και τα ανοιχτά ζητήματα της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στην Γεωργία. «Γνωρίζουμε ότι στην Βαρσοβία δεν θα υπάρξει πρόσκληση προς τη Γεωργία να ενταχθεί στην συμμαχία, ως εκ τούτου, καλούμε τους εταίρους να χρησιμοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες για τη βελτίωση της ασφάλειάς μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ρωσικό «RIA Novosti» ο Γεωργιανός υπουργός Άμυνας, Τινάτιν Χιντασέλι.

Πιο «αισιόδοξο» εμφανίζεται το καθεστώς του Κιέβου, ίσως και για προπαγανδιστικούς λόγους, για να μην δείξει αδυναμία λόγω των συνεχόμενων στρατιωτικών αποτυχιών του έναντι των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι δεν πηγαίνει στην Βαρσοβία «με άδεια χέρια». «Εχουμε έτοιμο, συμφωνημένο, επεξεργασμένο, εγκεκριμένο και υπογεγραμμένο στρατηγικό αμυντικό δελτίο» πρόσθεσε, χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, στην Σύνοδο αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για την επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κατά πάσα πιθανότητα, με την δημιουργία πολυεθνικού στρατιωτικού επιτελείου του στην Ρουμανία.

Επιπλέον, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και το πρόγραμμα «συνεργασίας» με την Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου σε 11 κράτη συνολικά, το ΝΑΤΟ θα «στήσει» «διπλωματικές αποστολές», σε μια κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε όλο τον πλανήτη.