31 χρόνια χωρίς τον "Master of Puppets" Κλιφ Μπάρτον

| 28/09/2017

Πριν 31 χρόνια, ο 24χρονος Cliff Burton, μπασίστας των Metallica, «φεύγει» αιφνιδίως, χάνοντας τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κατά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου “Master of Puppets” (27/9/1986). Ο Cliff Burton γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, γιος ενός μηχανικού αυτοκινητοδρόμων και μιας δασκάλας για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Από παιδί είχε πλούσια μουσική παιδεία, ενώ πολυποίκιλες ήταν και οι επιρροές του: Μικρός είχε πάρει μαθήματα πιάνου, αρμονίας και μουσικής θεωρίας, λάτρευε τον Bach, αγαπούσε το southern rock και ήταν οπαδός των R.E.M., Yes, Police, Misfits και του N.W.O.B.H.M.

Η μουσική αυτή παλέτα τον οδήγησε να ενσωματώσει στις δικές του δημιουργίες μουσικά στοιχεία που προσιδίαζαν στις κλασικές ροκ φόρμες (αυτοσχεδιασμοί, solo, χρήση wah-wah), ενώ είχε επηρεαστεί από μουσικούς όπως οι: Geddy Lee (Rush), Geezer Butler (Black Sabbath), Lemmy (Motorhead/ Hawkwind), Stanley Clarke (jazz/fusion) και Phil Lynott (Thin Lizzy). Ειδικά για τον Lemmy έλεγε ότι η επίδραση του ήταν καθοριστική στο τρόπο που έβαλε την παραμόρφωση στο μπάσο (distortion).

Στις επιρροές του πρέπει να προστεθεί και ο H.P. Lovecraft, τα βιβλία του οποίου ενέπνευσαν τους Metallica να συνθέσουν τα The Call of Ktulu (Ride the Lightning-1984) και The thing that should not be (Master of Puppets-1986).

Το πρώτο του συγκρότημα ήταν οι EZ-Street, μέλη του οποίου ήταν οι μετέπειτα Faith No More, Mike Bordin και Jim Martin. Οι υπόλοιποι Metallica τον ανακάλυψαν όταν έπαιζε στους Trauma, όπου και έγραψε το κομμάτι Such A Shame που βρίσκεται στη συλλογή Metal Massacre 2 (1982). Ήταν συμμέτοχος και δημιουργός κλασικών δίσκων του thrash metal όπως το Kill ‘Em All, Ride the Lightning και Master of Puppets, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς δίσκους του είδους.

Cliff_Burton_Memorial

Μετά το θάνατο του οι οπαδοί του έφτιαξαν μνημείο, κοντά στον τόπο του ατυχήματος (Dörarp Σουηδία), σε αυτό είναι γραμμένοι στίχοι του τελευταίου τραγουδιού με τίτλο To Live is to Die, το οποίο κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του στο And Justice for all (1988): «Το βασίλειο της σωτηρίας δεν μπορεί να με πάρει σπίτι».

Το τραγούδι των Megadeth, “In My Darkest Hour” από τον δίσκο “So Far, So Good… So What!“, σύμφωνα με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Ντέιβ Μαστέιν, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κλιφ Μπάρτον, καθώς, όπως έχει δηλώσει, εμπνεύστηκε τη μουσική του όταν έμαθε τα νέα για το θάνατό του. Το τραγούδι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή των Megadeth, οι οποίοι το παίζουν σε κάθε συναυλία τους.

Τα thrash metal συγκροτήματα Anthrax και Metal Church αφιέρωσαν τους δίσκους “Among the Living” και “The Dark” αντίστοιχα, στη μνήμη του Μπέρτον.