37χρονος πατέρας νεκρός εν ώρα εργασίας

Σε βιομηχανία χαρτιού έξω από την Κατερίνη

| 17/07/2018

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Ιουλίου ένας 37χρονος, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, βρήκε τον θάνατο από την πρέσα χαρτιού της πρώην Χαρτοποιίας Πάπυρος ΑΒΕΕ, νυν SOFIDEL GREECE SA.

Στις 6.30 το πρωί ο 37χρονος εργάτης βρισκόταν στο πόστο του, μόνο που φαίνεται ότι κάποιοι δεν φροντίζουν ώστε τα πόστα των εργατών να είναι ασφαλή. Για κάποιους δεν έχει σημασία τι μπορεί να προκληθεί από την χρήση ενός μηχανήματος, αρκεί να γίνει η δουλειά χωρίς μεγάλο κόστος. Και αν η διασφάλιση της ασφάλειας έχει κόστος, τότε απλά η δουλειά γίνεται έτσι, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα μέτρο πουθενά, ούτε στην εκμετάλλευση και την απανθρωπιά.

Δεν ξέρουμε ποιοι θα πληρώσουν για το φονικό που έγινε. Δεν ξέρουμε ποιοι πληρώνουν κάθε φορά. Ή, μάλλον, ξέρουμε: οι άνθρωποι που χάνουν τις ζωές τους και όσοι και όσες μένουν πίσω να θρηνούν. Κι εμείς οι υπόλοιποι που λυπόμαστε. Ο καπιταλισμός δεν φοβάται τη λύπη, όμως. Την οργή φοβάται. Και αν δεν οργιζόμαστε έμπρακτα κάθε φορά που ένας από εμάς αδικείται ή χάνει τη ζωή του, μάλλον αυτό θα συνεχίσει να είναι η “μοίρα” μας, η λύπη και ο θρήνος.

 

Παρακάτω η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ SOFIDEL GREECE SA (ΠΡΩΗΝ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΒΕΕ)

Το Εργατικό μας Κέντρο εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για το τραγικό – θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που συνέβη στην επιχείρηση SOFIDEL GREECE S.A. (ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΒΕΕ) του Νομού μας. Σήμερα ένας συνάδελφός μας ηλικίας 37 ετών πατέρας 3 ανήλικων τέκνων βρήκε τραγικό θάνατο.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να χάνεται μια ζωή επειδή κάποιοι που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας αδιαφορούν. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες όταν χάνεται με αυτόν τον τρόπο μια ζωή.

Το Τεχνικό τμήμα του ΣΕΠΕ Πιερίας που είναι και η αρμόδια υπηρεσία για τα εργατικά ατυχήματα και η αστυνομία πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα εξονυχιστική έρευνα όλων των πλευρών του θανατηφόρου αυτού εργατικού δυστυχήματος.

Κάθε χρόνο στο Νομό μας δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι  που τραυματίζονται σε εργατικά δυστυχήματα στους χώρους εργασίας  εξ αιτίας της αδιαφορίας των εργοδοτών και των υπεύθυνων για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία. Αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι  που τραυματίζονται σοβαρά και σακατεύονται για όλη τους τη ζωή και δυστυχώς  υπάρχουν και ορισμένοι οι πολύ άτυχοι που χάνουν την ίδια τους τη ζωή, όπως ο άτυχος συνάδελφός μας. Είναι  πολύ βαρύ το τίμημα.

Αρκετά είναι και τα εργατικά δυστυχήματα κάθε μορφής που συμβαίνουν στο Νομό μας και τα οποία δεν φτάνουν και δεν γίνονται γνωστά στην Επιθεώρηση εργασίας και στο Εργατικό μας Κέντρο γιατί κουκουλώνονται από τους αρμόδιους και τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Πρέπει να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα. Πρέπει το τεχνικό τμήμα του ΣΕΠΕ του Νομού μας να εντείνει και να πυκνώσει τους ελέγχους για την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής σε όλους τους χώρους εργασίας επιβάλλοντας κυρώσεις και αυστηρά πρόστιμα ακόμη και αφαίρεση αδειών, σταμάτημα εργασιών και κλείσιμο των επιχειρήσεων και των εργοταξίων που δεν παίρνουν τα απαραίτητα και τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα προστασίας των εργαζομένων και δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τεχνικών επιθεωρητών.

Ο άδικος χαμός του συναδέλφου πρέπει να μας ταρακουνήσει όλους μας. Όλους όσους εμπλεκόμαστε με τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για να μη θρηνήσουμε και άλλους αδικοχαμένους συναδέλφους μας.

Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση του τραγικού αυτού περιστατικού, τον καταλογισμό ευθυνών και επιτέλους την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σ’ όλους τους χώρους εργασίας, ώστε να μην έχουμε άλλα τέτοια τραγικά περιστατικά.

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συνάδελφου.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ