4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων: «Θα ζήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί, θα νικήσουμε μαζί»!

15 και 16 Ιουλίου, στο Πάρκο Ματσόπουλου

| 14/07/2016

Με κεντρικό σύνθημα «Θα ζήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί, θα νικήσουμε μαζί» ανοίγει τις πύλες του στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Πάρκο Ματσόπουλου, το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων.

Συζητήσεις, θεματικά εργαστήρια, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, δράσεις για παιδιά, αλλά και βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, μπαρ, ταβέρνα και πολυεθνική κουζίνα συναποτελούν τα πολύχρωμα συστατικά μιας γιορτής ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο.

Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι το προσφυγικό, σε συγκυρίες που αυτό διογκώνεται. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η Ανοιχτή Συνέλευση 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων, «οι οικονομικοί ανταγωνισμοί των ισχυρών δημιουργούν τους πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση των λαών και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά». «Παιδιά, γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι, που κατάφεραν να γλιτώσουν τη ζωή τους από τις βόμβες του πολέμου, να γλιτώσουν από τα νερά της Μεσογείου, εγκλωβίζονται στη χώρα μας και τους πετάνε κυριολεκτικά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που τα βαφτίζουν «κέντρα φιλοξενίας», με τις τραγικές καθυστερήσεις στο άσυλο, με τη ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία, ενώ στην ουσία η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο την προστασία του πρόσφυγα.

»Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας , οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας ζουν για μήνες εγκαταλελειμμένοι μακριά από την κοινή θέα, σε άθλιες συνθήκες, σε συνωστισμένους καταυλισμούς, με τον φόβο της αναγκαστικής επιστροφής τους στην Τουρκία, χωρίς να έχουν ουσιαστική νομική βοήθεια, που είναι το μόνο τους όπλο ενάντια σε μια μαζική απέλαση.

»Στη δική μας γειτονιά, οι πρόσφυγες πετάχτηκαν σε παλαιά και απομακρυσμένα στρατόπεδα, όπως αυτά στο Κουτσόχερο αρχικά και στο Κυψελοχώρι αργότερα, να ζήσουν σε σκηνές μέσα στα χαλίκια, μαζί με φίδια, σκορπιούς και ποντίκια, μακριά από κάθε έννοια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

»Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απέναντι σε ανθρώπους που υποφέρουν, απέναντι στα κλειστά σύνορα και στα υψωμένα τείχη, εμείς απαντάμε με μία διήμερη γιορτή. Απαντάμε με την απόφασή μας να ζήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε και να νικήσουμε τον φόβο, τον ρατσισμό, τον φασισμό. Να μείνουμε στις ίδιες πόλεις, στις ίδιες γειτονιές. Να απλώσουμε το χέρι μας στον πρόσφυγα και τον μετανάστη. Το ίδιο χέρι που απλώνουμε στον φτωχό και εξαθλιωμένο γείτονα. Το ίδιο χέρι που υψώνουμε σε γροθιά για να αγωνιστούμε για αυτονόητο: για έναν κόσμο αλληλεγγύης, χωρίς σύνορα και φράχτες, χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης και κράτησης, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

»Το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων, με τις συναυλίες, τις συζητήσεις, τα θεματικά εργαστήρια, τις συλλογικές κουζίνες θα στείλει και φέτος ένα μήνυμα συμφιλίωσης των λαών. Θα μας οδηγήσει και φέτος στους δρόμους της αλληλεγγύης, μακριά από τα μονοπάτια του φόβου».

φεστιβαλ-τρικαλα

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 15 Ιουλίου

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

7 μμ:  Αφήγηση Παραμυθιού. «Φαινίνα και Άλεν» Η πεταλούδα συναντά το δέντρο της ζωής. Φωτεινή Χούτου, Παιδαγωγός.

8 μμ: Θεατρικό παιχνίδι, «Ο Γύρος του κόσμου με ένα αερόστατο» Ελευθερία Σκινιώτη, ηθοποιός – εμψυχώτρια

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

7.30 μμ: Οι λαοί απέναντι στην επέλαση του κεφαλαίου, Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων (TTIP). Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Κινήματα – Αντιστάσεις – Προοπτικές. Μιλούν: Γεράσιμος Λιβιτσάνος, δημοσιογράφος «Unfollow» & «The pressproject», Ελένη Μαυρούλη, δημοσιογράφος «Το Περιοδικό».

10 μμ: Folk n’ Roll (Ethnik Ska Balkan), Απάντηση 42 (Μέλη από Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά και Μωρά στη Φωτιά. Οπτικοακουστικό αφιέρωμα σε Τρύπες & Ξύλινα Σπαθιά).

Σάββατο 16 Ιουλίου

6:30 μμ: Ανεργία κι επισφάλεια. Συζητάμε με μέλη της «ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια» και της «ΛΑΝΤΖΑ – Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό Τουρισμό».

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

7 μμ: Βιωματικό εργαστήρι «Ο κόσμος των ζώων μέσα από τα μάτια των παιδιών» Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Σωματείο Ν Τρικάλων «ARTEMIS»

8 μμ: Θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι» από τον Κοσμά Παναγιώκα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

7.30 μμ: Το προσφυγικό ζήτημα. Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι; Ο πόλεμος κατά των προσφύγων: Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας Στρατιωτικοποίηση των συνόρων και κέντρα κράτησης. Κίνημα αλληλεγγύης: νέες προκλήσεις – νέα καθήκοντα – νέες προοπτικές. Μιλούν: Ρέππα Ντίνα, μέλος του Συντονισμού για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, Πρόσφυγας από τη Συρία, Τσιάκαλος Γιώργος, Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής Α.Π.Θ., Χρονόπουλος Ηλίας, μέλος του χώρου στέγασης προσφύγων City Plaza.

10 μμ: Παιδική Χορωδία (παιδιά προσφύγων), Χοές Νηφάλιες (Ελληνική μουσική με ροκ στοιχεία), Αλκίνοος Ιωαννίδης, Οδοιπόροι της Παράδοσης (Δημοτική μουσική).

Στηρίζουν και συμμετέχουν: City Plaza, Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας, Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι ROSSONERO, Δίκτυο Αλληλεγγύης για Όλους, Εθελοντές Τρικάλων, Ένα καράβι για τη Γάζα, Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων- Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, Κ.Ε.Θ.Ε.Α. ΕΞΟΔΟΣ – Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων, Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, Πολιτιστικό και Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων «ARTEMIS», Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Καρδίτσας, Πρωτοβουλία για δικαιώματα των κρατουμένων, Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία νομού Τρικάλων, Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Τρικάλων, Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Φυλακών Τρικάλων, Σωματείο ΑμεΑ Γονέων και Κηδεμόνων νομού Τρικάλων «Η Αρωγή», Το μωβ, Φλόγα – Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Λαϊκή Ενότητα, Ο.Κ.Δ.Ε., Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την ανατροπή, Δημοτική κίνηση « Φυσάει κόντρα για την Ανατροπή», Μέτωπο Λαού.