400.000 πρόσφυγες "επαναπατρίζονται";

Ε.Ε.: Μαζικές απελάσεις προσφύγων και στρατόπεδα συγκέντρωσης... με "ανθρωπισμό""!!

| 07/10/2015

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times κάνει λόγο για «επιστροφή» 400.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσής τους.

Η εφημερίδα φέρεται να έχει στη διάθεσή της ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία η Ε.Ε. έχει προγραμματίσει να απορρίψει άμεσα περίπου 400 χιλιάδες αιτήσεις προσφύγων για άσυλο και να επαναπατρίσει τους αιτούντες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το σχέδιο, μάλιστα, προβλέπει την συγκέντρωση των «παράνομων» μεταναστών σε ειδικά στρατόπεδα, έτσι ώστε να καταστείλει οποιαδήποτε προσπάθειά τους να αποφύγουν την απέλαση!

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ακυρώσουν τη βοήθεια και τις εμπορικές συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία και η Ερυθραία, εφόσον αυτές αρνηθούν την επιστροφή των προσφύγων τους. Τα εν λόγω έγγραφα αναφέρουν επίσης ανάλογα μέτρα για πρόσφυγες από τη Λιβύη, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι από αυτούς που μπήκαν στην Ε.Ε. το πρώτο μισό τού 2015 δεν πρόκειται να πάρουν άδεια ασύλου, καθώς οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. Και μόνο αυτό το γεγονός θέτει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό και πολιτικό ζήτημα μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν οι Times.

Σύμφωνα με στοιχεία της FRONTEX, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 630.000 πρόσφυγες. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, και παρά τα όσα φαίνεται να αποφασίζουν, μάλλον δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Βεβαίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες εκείνες που αποφασίζουν απελάσεις παρακάμπτοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν συστηματικά αποφάσεις απέλασης, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή και την παροχή των πόρων που απαιτούνται για την ταυτοποίηση και την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» αναφέρεται συγκεκριμένα και μας δείχνει τι σημαίνει «ανθρωπισμός» και «δίκαιο» μέσα στο υπάρχον καθεστώς της Ε.Ε., το οποίο η χώρα μας συνεχίζει να στηρίζει. Όπως έγραψε και ο Γ.Τ. είναι σα να επιβάλουν κώδικα οδικής κυκλοφορίας σε ναζί που πάνε να εκτελέσουν παιδιά…

Φαίνεται ότι αν δεν προσέξουμε, εμείς, ο κόσμος που στέκεται αλληλέγγυος, σύντομα θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου αντί να συνεχίζουμε να οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας με όσα μέσα μπορούμε, θα εξετάζουμε ποια απέλαση είναι νόμιμη και ποια παράνομη.

Και, «άσχετο» ίσως, αλλά, αν αληθεύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα, μάλλον δεν θα πρέπει να απορεί ο ΣΥΡΙΖΑ που τους απετράπη η συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το θέμα είναι ΤΩΡΑ τι λέτε, αγαπητοί…