Ισραηλινά πλήγματα έξω από τη Δαμασκό

Σε πολεμική γενίκευση εκτός ορίων σύρεται όλη η Μέση Ανατολή

| 09/05/2018

Δεν είχε συμπληρωθεί ούτε μία ώρα από το τέλος της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, με την οποία ανήγγειλε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και ισραηλινά αεροσκάφη έπλητταν στόχους κοντά στη Δαμασκό. Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτική βάση στο αλ Κίλσουεχ, νοτίως της Δαμασκού.

Ισραηλινά ΜΜΕ, την ίδια ώρα, ενώ επικαλούνταν τα συριακά όσον αφορά την πραγματοποίηση της πυραυλικής επίθεσης, συμπλήρωναν με βεβαιότητα ότι η βάση που έγινε στόχος χρησιμοποιούνταν από ιρανικές δυνάμεις και ότι επλήγησαν πύραυλοι που είχαν ως στόχο το Ισραήλ! Παρόλα αυτά, επισήμως, η ισραηλινή πλευρά δεν είχε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσεις τις πρώτες ώρες μετά το πλήγμα την εμπλοκή της, επιμένοντας στην προσφιλή τακτική της να μην λέει τίποτε συγκεκριμένο αλλά και να μην αποκλείει, τακτική που ακολουθεί και με το πυρηνικό της οπλοστάσιο καθώς ουδέποτε έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξή του, αν και έχουν επανειλημμένως έρθει στη δημοσιότητα στοιχεία για την ύπαρξή του ενώ ουδέποτε δέχτηκε ελέγχους από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει μεταφέρει στα κατεχόμενα συριακά εδάφη των υψωμάτων του Γκολάν ισχυρές αντιαεροπορικές συστοιχίες, ενώ για πρώτη φορά, όπως μετέδιδε το Reuters, κλήθηκαν οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί εκεί να είναι έτοιμοι για μετακίνηση σε καταφύγια. Επίσης, κλήθηκαν και ορισμένες σειρές εφέδρων από τον ισραηλινό στρατό.

Από την άλλη, συριακές πηγές δεν σχολίαζαν, αρχικώς τουλάχιστον, τις πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες από το ισραηλινό πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή ενώ τόνιζαν ότι καταρρίφθηκαν τουλάχιστον 2 πύραυλοι.  Το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 9 «φιλοκυβερνητικοί μαχητές», όρος που συνήθως χρησιμοποιείται για μη Σύρους, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται άμεσα από άλλη πηγή.

Η ισραηλινή επίθεση θεωρούνταν από πολλούς σχεδόν βέβαιη μετά τη διαρκώς κλιμακούμενη ρητορική κατά του Ιράν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την ηγεσία του να απειλεί ότι «δεν πρόκειται να σταματήσει ο ισραηλινός στρατός αν δεν εξαλείψει πλήρως την ιρανική παρουσία από το συριακό έδαφος».  Η, σχεδόν ολοκληρωτική, επικράτηση στα στρατιωτικά μέτωπα εντός Συρίας του συριακού στρατού με ρωσική και ιρανική στήριξη απέναντι στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, στην πλειοψηφία τους ακραία ισλαμιστικές με την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στην έναρξη των συγκρούσεων, και τη διαρκή υποστήριξη και χρηματοδότηση των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου και ιδιαίτερα της Σ. Αραβίας, είχε, ήδη, «χτυπήσει καμπανάκι» στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ δεν είδε ποτέ με «καλό μάτι» την αναβάθμιση του Ιράν σε περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, και με ισχύ που αγγίζει και τα σύνορά του, λόγω της παρουσίας της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολλάχ» στο Λίβανο.  Στην ανησυχία του αυτή βρήκε έναν εξαιρετικά πρόθυμο συμπαραστάτη, τη Σ. Αραβία η οποία δεν έκρυψε ποτέ τη δυσφορία της για την αναβάθμιση της ιρανικής – σιιτικής επιρροής, την οποία επικαλείται και ως λόγο για την, εδώ και τρία χρόνια, πρωτοφανούς διάστασης, γενοκτονία που διαπράττει ανενόχλητη, από την, κατά τα άλλα, «ευαίσθητη διεθνή κοινότητα», στην Υεμένη. Ούτε έκρυψε την διαρκή της στήριξη σε ακραίες ισλαμιστικές δυνάμεις όπως το ISIS.

Η άνετη επικράτηση των υποψηφίων που στήριξη η «Χεζμπολλάχ», την περασμένη Κυριακή, στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου μοιάζει να λειτούργησε σαν σπίθα που πυροδότησε το φυτίλι των εξελίξεων. Η ανακοίνωση Τραμπ για «απόσυρση» από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την πλήρη, σχεδόν λέξη προς λέξη, υιοθέτηση της ισραηλινής επιχειρηματολογίας έδωσε το τελικό «πράσινο φως», για την ανάληψη δράσης από ισραηλινής πλευράς, και επισήμως, καθώς ισραηλινά αεροσκάφη, κατά καιρούς, πραγματοποιούν επιδρομές επί συριακού εδάφους, επίσης χωρίς να «κουνιέται φύλλο».

Αν μέχρι τώρα η διαμορφωθείσα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν κρίσιμη, αναμφιβόλως οι τελευταίες εξελίξεις μόνο εξαιρετικά επικίνδυνες μπορούν να χαρακτηριστούν για το τι μέλλει γενέσθαι ξεπερνώντας κατά πολύ τα εδαφικά όρια της Συρίας. Αναμένοντας το πώς, επί του πρακτέου, θα αντιδράσουν τόσο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν επίσης συμμετοχή στη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα (και έχουν ήδη τεράστια συμφέροντα επενδύσει στο Ιράν όπως η γαλλική Total) όσο και δυνάμεις, όπως η Ρωσία που εμπλέκεται άμεσα στη Συρία αλλά και η Κίνα, η οποία έχει επίσης επενδύσει στο Ιράν, ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνέβησαν λίγες ώρες μετά την νέα διακήρυξη στενής συνεργασίας του άξονα Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τις «ισραηλινές ανησυχίες ως προς το Ιράν» ασχέτως αν ψέλλισε τα γνωστά περί διπλωματίας και άλλα ευχολόγια.

 

Πηγές: bbc, reuters, haaretz, almasdarnews, afp

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.