6ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Ελλάδα, Γαλλία, Αλγερία 24- 28 Οκτωβρίου 2014

| 18/10/2014

Το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα απλωθεί από τις 24 ως τις 28 Οκτωβρίου στην πόλη, στα θέατρα, το ωδείο, το σταθμό, το μπαρ, το καφέ, το αναψυκτήριο, στο λεωφορείο των παραμυθιών. Καλεσμένοι του ο Γαλλοαλγερινός Καμέλ Γκενούν που θα  μας φέρει τις μυρωδιές και τα χρώματα της Αλγερίας, η γαλλίδα Φρανσουάζ Ντιεπ με τις τρυφερές ιστορίες της Προβηγκίας αλλά και της Δυτικής Αφρικής που αγαπά και μελετά μαζί με τον Άρη Ρέτσο τον ηθοποιό –θρύλο που τραγουδά, ψέλνει, κραυγάζει, ψιθυρίζει τα λόγια των ηρώων της ελληνικής τραγωδίας και διηγείται μόνος και μοναδικά του μεγάλους ελληνικούς μύθους. Μαζί τους πολλοί νεότεροι αφηγητές, ντόπιοι και επισκέπτες, εργαστήρια αφήγησης και κάτι νέο: Το νυχτέρι «Όλοι έχουν μια ιστορία» όπου όλοι μπορούν να αφηγηθούν μια μικρή ιστορία μαζί με όσους θα διαγωνισθούν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό αφήγησης που φέτος θεσμοθετείται.

Τέλος την ημέρα της εθνικής επετείου το φεστιβάλ θα τιμήσει τους ήρωες με ένα απροσδόκητο λογοτεχνικό αναλόγιο και την Πανδώρα στην Αίθουσα Τέχνης. Ο Στέλιος Πελασγός μέσα σε ένα σύμπαν εικόνων της βίντεοαρτιστ Άννυς Γαλανού θα διαβάσει το γράμμα που έγραψε ο ημιονηγός Νίκος καββαδίας στο άλογο, τα λόγια του θαλασσινού ποιητή μαζί με γράμματα και ιστορίες αφανών ηρώων που πολέμησαν μαζί του και θυσιάστηκαν.

Η διεθνής γιορτή λόγου που ρίζωσε στην πόλη θα γελάσει, θα συγκινηθεί, θα ανατριχιάσει, θα θυμηθεί, θα τιμήσει και θα ζήσουμε όλοι καλά κι ακόμα καλύτερα.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

Σιδηροδρομικός σταθμός 20.00 μ.μ.  Λένε γι’ αυτές. Παραδοσιακές ιστορίες για την Γυναίκα με την  Francoise Diep

 Θεατροδρόμιο 22.00 Έπεα πτερόεντα. Μια παράσταση του Άρη Ρέτσου

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Θεατροδρόμιο 10.00 -14.00 μ.μ. Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι. Εργαστήρι για ενήλικες με τον Σ. Πελασγό.

Θέατρο Οχληρών 11.00 -15.00 μ.μ.  Εργαστήρι για την μετρική και την εκφορά του αρχαίου δράματος με τον Άρη Ρέτσο

Αίθουσα Ωδείου: 16.00-17.30 μ.μ. Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους Εργαστήρι  για παιδιά από Τρίτη δημοτικού με τον Σάκη Κουκουμπέση

Βιβλιοθήκη Κοζάνης  18.00 μ.μ. Το σεντούκι θα ανοίξει … Παιδική παράσταση αφήγησης με την Βαίτσα Λαμπροπούλου

Αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου 21.00 – 2.00 (τα ξημερώματα) «Όλοι έχουν μια ιστορία» Νυχτέρι και διαγωνισμός αφήγησης . Κερνάμε σούπα ζεστή και ζεστό κρασί με κανέλα και μήλο.  Οικοδέσποινα –αφηγήτρια η Francoise Diep που θα διηγείται ιστορίες από την παράσταση της «Η φωνή των δέντρων»

Κυριακή 26 Οκτωβρίου

11.00 Λεωφορεία των παραμυθιών. Μια βόλτα στις εξοχές και τα χωριά της Κοζάνης ακούγοντας ιστορίες από τους καλεσμένους αφηγητές μας

18.00 Δημοτικό ωδείο Κοζάνης Αφηγήσεις σε ζευγάρια :

 Γυναίκες της Βαγδάτης από τον Σάκη Κουκουμπέση

Παραμύθια των ζαπατίστας από την Μαρία Σόφτση

Θεατροδρόμιο 21.00 μ.μ Το κορίτσι με τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά

Καμέλ Γκενούν

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Κιβωτός: 10.00 Παράσταση αφήγησης ειδικής αγωγής με τον Σ. Πελασγό και επισκέπτες

Νοσοκομείο Κοζάνης 18.00 Αφηγήσεις από το ν Κ. Γκενούν, Φρ. Ντιέπ και Σ.Πελασγό

Κα- φε- λα- φαμ. (Γ.Κονταρή 1) 18.00 μ.μ Αφηγήσεις σε ζευγάρια

Κλάματα και θάματα. Ιστορίες για μεγάλους και μικρούς από τον Γιώργο Ιωάννου και την Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου

Μπαρ Gallery 22. 00 μ.μ. Ιστορίες για μπαρ με τον Kamel Guennoun

Τρίτη 28 Οκτωβρίου

20.00 Αίθουσα τέχνης. «Τότε που μπήκαμε μ’ άλλους πολλούς μες στη μάχη» Λογοτεχνικό και μουσικό αναλόγιο για την επέτειο του έπους του ΄40 με την φιλαρμονική Πανδώρα και τον Σ. Πελασγό πάνω σε αλληλογραφία του ’40 και στο κείμενο του Νίκου Καββαδία «Στο άλογο μου». Video art : Άννα -Θεοδώρα Γαλανού

Όλες οι ξενόγλωσσες αφηγήσεις συνοδεύονται από ελληνική μετάφραση- συναφήγηση.

Ειδικές τιμές ξενοδοχείων για τους συμμετέχοντες στο νυχτέρι αφήγησης (40 Ε δίκλινο, 20 Ε μονόκλινο κ.ο.κ.)

Στα εργαστήρια θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

KG_Photo_Regis_Colin_10 (1)

Πανελλήνιος διαγωνισμός αφήγησης

Όλοι έχουν μια ιστορία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕΘΕ. Κοζάνης καλεί τους λάτρεις και διακόνους της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, ιστορητές, νεοαφηγητές, παραμυθάδες, χωρατατζήδες, τερατολόγους κ.λ.π. να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό αφήγησης «Όλοι έχουν μια ιστορία» το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014.

Στο αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου θα γίνει ένα νυχτέρι όπου κάθε ένας μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία ενώ θα υπάρχει και διαγωνιστικό τμήμα. Από τις 21.00 ως τις 2.00 τα ξημερώματα κερνάμε ιστορίες, σουπίτσα και ζεστό κρασί με μήλο και κανέλα. Ο καλύτερος αφηγητής/ τρια που θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα θα λάβει από την κριτική επιτροπή χρηματικό έπαθλο και ένα συμβόλαιο για παράσταση του στο επόμενο φεστιβάλ αφήγησης. Οικοδέσποινα θα είναι η γαλλίδα αφηγήτρια Φρανσουάζ Ντιέπ που θα αφηγηθεί ενδιάμεσα ιστορίες για δέντρα. .

Για τους συμμετέχοντες θα υπάρχουν ειδικές μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες της πόλης καθώς και δωρεάν παρακολούθηση παραστάσεων του φεστιβάλ αφήγησης που θα διαρκέσει από 24 εώς 28 Οκτωβρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Στέλιου Πελασγού: [email protected] και [email protected] ή τηλεφωνικά στην γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ :2461024062

. Τα επιμορφωτικά εργαστήρια

του 6ου διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου

Όπως κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ αφήγησης δεν περιλαμβάνει μόνο καλλιτεχνικές αλλά και παιδαγωγικές εκδηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο αφήνει ένα μονιμότερο ίχνος στην ζωή και στην παιδεία των κατοίκων της πόλης. Φέτος τα εργαστήρια είναι τρία και απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό.

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 είναι αφιερωμένο στα εργαστήρια.

  1. Στο δημοτικό Ωδείο θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι  για παιδιά από τρίτη δημοτικού Αίθουσα  από τις  10.00 ως τις 12.00 μ.μ. με τον Σάκη Κουκουμπέση. Τίτλος του: Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους
  2. Στο Θεατροδρόμιο από τις 10.00 ως τις 14.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήρι που απευθύνεται σε παιδαγωγούς, γονείς, ψυχολόγους, ηθοποιούς, βιβλιοθηκάριους και σε κάθε εραστή του προφορικού λόγου με τίτλο «Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι». Φέτος ο Στέλιος Πελασγός ασχολείται με την συναισθηματική αγωγή με έναν ετήσιο κύκλο σεμιναρίων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και δύο παραστάσεις αφήγησης «Κιβωτός συναισθημάτων» και «Σκοτάδι και φως στο δάσος των συναισθημάτων» που απευθύνονται αντίστοιχα σε μικρά παιδιά και εφήβους και περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Ένα σημαντικό μέρος της σοφίας της λαϊκής προφορικής παράδοσης για την συναισθηματική υπευθυνότητα θα μας μεταφέρει με αυτό το εργαστήριο.
  3. Τέλος στο Θέατρο Οχληρών από τις 11.00 ως τις 15.00 μ.μ.  ένας θρύλος του ελληνικού θεάτρου ο Άρης Ρέτσος θα μυήσει τους συμμετέχοντες θεατρόφιλους και θεατράνθρωπους στην ιδιαίτερη προσέγγιση του στην μετρική και την εκφορά του αρχαίου δράματος που μεταμορφώνει τα αρχαία κείμενα και την μετάφραση τους σε ένα ποικίλο ηχητικό σύμπαν μνημειακών διαστάσεων.

Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων.

Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης στην Αθήνα

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Στέλιος Πελασγός

Ελλάδα, Γαλλία, Αλγερία, Μαρόκο, Λίβανος

Διοργάνωση: Εργαστήρι Μαιρηβή

Με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Οι σπουδαιότεροι άνθρωποι του λόγου και της μνήμης μας μεταφέρουν στην παιδική ηλικία του κόσμου.

Καμέλ Γκενούν (Αλγερία –Γαλλία)

Σάββατο 21.00 μ.μ. 1 Νοεμβρίου 2014: Ο άνθρωπος που πήρε δρόμο ….

Κυριακή 18.00 μ.μ. 2 Νοεμβρίου 2014: Το κορίτσι με τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά

Χαλιμά Χαμντάν (Μαρόκο –Γαλλία)

Σάββατο 21.00 μ.μ. 13 Δεκεμβρίου 2014: Χίλιες και μία νύχτες στον κύκλο

Κυριακή 18.00 μ.μ. 14 Δεκεμβρίου 2014: Ο Μαχμπούλ, ο σοφός που έλεγε αστεία

Εργαστήρι: Φτιάχνω μια κούκλα, φτιάχνω μια ιστορία

Τζιχάντ Νταρβίς (Λίβανος –Γαλλία)

Παρασκευή 21.30μ.μ. 8 Μαίου 2015: Ιστορίες ζωής μέσα σε πόλεμο

Σάββατο 21.00 μ.μ. 9 Μαίου 2015: Γκιλγκαμές, η αρχαιότερη ιστορία της Μέσης Ανατολής

Κυριακή 18.00 μ.μ. 10 Μαίου 2015: Χασάν αλ Μπασρί, το ταξίδι του Σεβάχ του στεριανού

(όλες οι παραστάσεις είναι στην γαλλική γλώσσα με παράλληλη μετάφραση –συναφήγηση από τον Σ.Πελασγό)

Στην συνέχεια θα ανακοινωθούν και άλλες συμμετοχές

Βιογραφικά

Καμέλ Γκενούν

Αλγερία  -Γαλλία

Ο Καμέλ Γκενούν γεννήθηκε το 1953 στο νότο της Γαλλίας, από μητέρα γαλλίδα και πατέρα αλγερινό. Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Αλγερία και επέστρεψε στην Γαλλία το 1962. Δούλεψε στα λιμάνια, στα φορτηγά και στις οικοδομές πριν να αφιερωθεί στην κοινωνικοπολιτιστική εμψύχωση. Το 1987 ανακαλύπτει τον κόσμο της αφήγησης και αρχίζει την μαθητεία του δίπλα στους μάστορες της πρώτης γενιάς της αναβίωσης της αρχαίας αυτής τέχνης μέχρι να γυρίσει στις ρίζες και να βρει τον δικό του δρόμο. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αφηγητές της Γαλλίας και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ και συνιδρυτής της «Πορείας των παραμυθάδων» ένα πεζοπορικό φεστιβάλ που κάθε χρόνο περνά από διαφορετικά χωριά της Γαλλίας και των γαλλόφωνων περιοχών.

Οι παραστάσεις του χαρακτηρίζονται από μεγάλη μουσικότητα στην φωνή και στις κινήσεις, πολλές μάλιστα έχουν δημιουργηθεί μαζί με μουσικούς.

Χαλιμά Χαμντάν

Μαρόκο –Γαλλία

Η Χαλιμά Χαμντάν είναι αφηγήτρια, συγγραφέας και φιλόλογος. Γεννήθηκε στο Μαρόκο όπου και σπούδασε γαλλική φιλολογία. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Γαλλία και δίδαξε στην εκπαίδευση για δέκα χρόνια. Η γνωριμία της με τον αρχιμάστορα παραμυθά Ανρί Γκουγκώ την βοήθησε να συμφιλιωθεί με την προφορική λογοτεχνία και την μητρική της γλώσσα. Αφηγείται τόσο στα αραβικά όσο και στα γαλλικά και αντλεί το ρεπερτόριο της από την προφορική παράδοση του Μαρόκου.

 Τζιχάντ Νταρβίς                                    

Λίβανος -Γαλλία

Γεννήθηκε το 1951 στο Marwaniyé, ένα μικρό χωριό στο Νότιο Λίβανο. Μεγάλωσε με τα παραμύθια, τις λαϊκές ιστορίες και την ποίηση της Ανατολής που άκουγε από την μητέρα και τις χωριανές του. Το 1961 η οικογένεια του μετακινείται στο αρχαίο λιμάνι της Σαίντα όπου η παράδοση των παραμυθάδων και των ραψωδών ήταν ακόμη ζωντανή. Στα στενά δρομάκια οι γείτονες περνούσαν τον καιρό κουβεντιάζοντας από παράθυρο σε παράθυρο και διηγούμενοι τα όνειρα της περασμένης βραδιάς (που μοιάζαν με αληθινά παραμύθια), πίνοντας καφέ με κάρδαμο …. Σπούδασε στην Βυρητό και στο Μονπελιέ και εξάσκησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου από το 1975 ως το 1983, όταν μετοίκησε στην Γαλλία όπου αρχικά δίδαξε αραβικά και από το 1984 αφοσιώθηκε επαγγελματικά στην προφορική αφήγηση.

Έχει εκδώσει μεγάλο πλήθος βιβλίων και έχει αναβιώσει την τέχνη της αφήγησης στην πατρίδα του το Λίβανο, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής του από τα σχολεία μέχρι το εθνικό θέατρο και έχει προετοιμάσει πολλές γενιές νέων αφηγητών.