6ο Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, Ελλάδα, Γαλλία, Αλγερία 24- 28 Οκτωβρίου 2014

| 28/09/2014

Το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα απλωθεί από τις 24 ως τις 28 Οκτωβρίου στην πόλη, στα θέατρα, το ωδείο, το σταθμό, το μπαρ, το καφέ, το αναψυκτήριο, στο λεωφορείο των παραμυθιών. Καλεσμένοι του ο Γαλλοαλγερινός Καμέλ Γκενούν που θα  μας φέρει τις μυρωδιές και τα χρώματα της Αλγερίας, η γαλλίδα Φρανσουάζ Ντιεπ με τις τρυφερές ιστορίες της Προβηγκίας αλλά και της Δυτικής Αφρικής που αγαπά και μελετά μαζί με τον Άρη Ρέτσο τον ηθοποιό –θρύλο που τραγουδά, ψέλνει, κραυγάζει, ψιθυρίζει τα λόγια των ηρώων της ελληνικής τραγωδίας και διηγείται μόνος και μοναδικά του μεγάλους ελληνικούς μύθους. Μαζί τους πολλοί νεότεροι αφηγητές, ντόπιοι και επισκέπτες, εργαστήρια αφήγησης και κάτι νέο: Το νυχτέρι «Όλοι έχουν μια ιστορία» όπου όλοι μπορούν να αφηγηθούν μια μικρή ιστορία μαζί με όσους θα διαγωνισθούν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό αφήγησης που φέτος θεσμοθετείται.

Τέλος την ημέρα της εθνικής επετείου το φεστιβάλ θα τιμήσει τους ήρωες με ένα απροσδόκητο λογοτεχνικό αναλόγιο και την Πανδώρα στην Αίθουσα Τέχνης. Ο Στέλιος Πελασγός μέσα σε ένα σύμπαν εικόνων της βίντεοαρτιστ Άννυς Γαλανού θα διαβάσει το γράμμα που έγραψε ο ημιονηγός Νίκος Καββαδίας στο άλογο, τα λόγια του θαλασσινού ποιητή μαζί με γράμματα και ιστορίες αφανών ηρώων που πολέμησαν μαζί του και θυσιάστηκαν.

Η διεθνής γιορτή λόγου που ρίζωσε στην πόλη θα γελάσει, θα συγκινηθεί, θα ανατριχιάσει, θα θυμηθεί, θα τιμήσει και θα ζήσουμε όλοι καλά κι ακόμα καλύτερα.

KG_Photo_Regis_Colin_10

6ο Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Ελλάδα, Γαλλία, Αλγερία

24- 28  Οκτωβρίου 2014

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

Σιδηροδρομικός σταθμός 20.00 μ.μ.  Λένε γι’ αυτές. Παραδοσιακές ιστορίες για την Γυναίκα με την  Francoise Diep

Θεατροδρόμιο 22.00 Έπεα πτερόεντα. Μια παράσταση του Άρη Ρέτσου

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Θεατροδρόμιο 10.00 -14.00 μ.μ. Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι. Εργαστήρι για ενήλικες με τον Σ. Πελασγό.

Θέατρο Οχληρών 11.00 -15.00 μ.μ.  Εργαστήρι για την μετρική και την εκφορά του αρχαίου δράματος με τον Άρη Ρέτσο

Αίθουσα Ωδείου: 10-12.00 μ.μ. Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους Εργαστήρι  για παιδιά από Τρίτη δημοτικού με τον Σάκη Κουκουμπέση

Βιβλιοθήκη Κοζάνης  18.00 μ.μ. Το σεντούκι θα ανοίξει … Παιδική παράσταση αφήγησης με την Βαίτσα Λαμπροπούλου

Αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου 21.00 – 2.00 (τα ξημερώματα) «Όλοι έχουν μια ιστορία» Νυχτέρι και διαγωνισμός αφήγησης . Κερνάμε σούπα ζεστή και ζεστό κρασί με κανέλα και μήλο.  Οικοδέσποινα –αφηγήτρια η Francoise Diep που θα διηγείται ιστορίες από την παράσταση της «Η φωνή των δέντρων»

Κυριακή 26 Οκτωβρίου

11.00 Λεωφορεία των παραμυθιών. Μια βόλτα στις εξοχές και τα χωριά της Κοζάνης ακούγοντας ιστορίες από τους καλεσμένους αφηγητές μας

18.00 Δημοτικό ωδείο Κοζάνης Αφηγήσεις σε ζευγάρια :

 Γυναίκες της Βαγδάτης από τον Σάκη Κουκουμπέση

Παραμύθια των ζαπατίστας από την Μαρία Σόφτση

Θεατροδρόμιο 21.00 μ.μ Το κορίτσι με τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά

Καμέλ Γκενούν

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Κιβωτός: 10.00 Παράσταση αφήγησης ειδικής αγωγής με τον Σ. Πελασγό και επισκέπτες

Νοσοκομείο Κοζάνης 18.00 Αφηγήσεις από το ν Κ. Γκενούν, Φρ. Ντιέπ και Σ.Πελασγό

Κα- φε- λα- φαμ. (Γ.Κονταρή 1) 18.00 μ.μ Αφηγήσεις σε ζευγάρια

 Κλάματα και θάματα. Ιστορίες για μεγάλους και μικρούς από τον Γιώργο Ιωάννου και την Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου

Μπαρ Gallery 10. 00 Ιστορίες για μπαρ με τον Kamel Guennoun

Τρίτη 28 Οκτωβρίου

20.00 Αίθουσα τέχνης. «Τότε που μπήκαμε μ’ άλλους πολλούς μες στη μάχη» Λογοτεχνικό και μουσικό αναλόγιο για την επέτειο του έπους του ΄40 με την φιλαρμονική Πανδώρα και τον Σ. Πελασγό πάνω σε αλληλογραφία του ’40 και στο κείμενο του Νίκου Καββαδία «Στο άλογο μου». Video art : Άννα Γαλανού

Όλες οι ξενόγλωσσες αφηγήσεις συνοδεύονται από ελληνική μετάφραση- συναφήγηση. Ειδικές τιμές ξενοδοχείων για τους συμμετέχοντες στο νυχτέρι αφήγησης (40 Ε δίκλινο, 20 Ε μονόκλινο κ.ο.κ.) Στα εργαστήρια θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Πανελλήνιος διαγωνισμός αφήγησης

Όλοι έχουν μια ιστορία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕΘΕ. Κοζάνης καλεί τους λάτρεις και διακόνους της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, ιστορητές, νεοαφηγητές, παραμυθάδες, χωρατατζήδες, τερατολόγους κ.λ.π. να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό αφήγησης «Όλοι έχουν μια ιστορία» το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014.

Στο αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου θα γίνει ένα νυχτέρι όπου κάθε ένας μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία ενώ θα υπάρχει και διαγωνιστικό τμήμα. Από τις 21.00 ως τις 2.00 τα ξημερώματα κερνάμε ιστορίες, σουπίτσα και ζεστό κρασί με μήλο και κανέλα. Ο καλύτερος αφηγητής/ τρια που θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα θα λάβει από την κριτική επιτροπή χρηματικό έπαθλο και ένα συμβόλαιο για παράσταση του στο επόμενο φεστιβάλ αφήγησης. Οικοδέσποινα θα είναι η γαλλίδα αφηγήτρια Φρανσουάζ Ντιέπ που θα αφηγηθεί ενδιάμεσα ιστορίες για δέντρα. .

Για τους συμμετέχοντες θα υπάρχουν ειδικές μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες της πόλης καθώς και δωρεάν παρακολούθηση παραστάσεων του φεστιβάλ αφήγησης που θα διαρκέσει από 24 εώς 28 Οκτωβρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Στέλιου Πελασγού: [email protected] και steliospelas[email protected] ή τηλεφωνικά στην γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ :2461024062

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Στέλιου Πελασγού στο Περιοδικό εδώ