8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας

Το Ethnofest από 22 - 26 Νοέμβρη στο κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ

| 19/11/2017

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας για όγδοη χρονιά επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας και τον Κινηματογράφο Άστορ, με ταινίες από όλο τον κόσμο, ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, πάνελ και ανοιχτές συζητήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και masterclass.

Φέτος, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα «Εργασία και Επισφάλεια» με επιμελητές τους ανθρωπολόγους Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Institute for Social Anthropology) και Mao Mollona (Goldsmiths College, University of London), καθώς και το αφιέρωμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον» με επιμελητές τους Αλέξη Κατσαρό, μέλος του οργανισμού MedINA, και Καλλιόπη Στάρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο σταθερής συνεργασίας του Ethnofest με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τέλος, φέτος εγκαινιάζεται μία ξεχωριστή ενότητα προβολών, οι «Εθνογραφίες της Ελλάδας». Μέσα από αυτή την ενότητα, το Ethnofest αναδεικνύει εθνογραφικές παραγωγές ντοκιμαντέρ που μελετούν κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές στον ελλαδικό χώρο.


Σχετικά με το Ethnofest


Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, προβάλλει τις καλύτερες εθνογραφικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία προκύπτουν από την έρευνα επιστημόνων της οπτικής ανθρωπολογίας ή συγγενών κλάδων. Διοργανώνει, επίσης, q&a’s με τους σκηνοθέτες, ημερίδες με ακαδημαϊκούς και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και εργαστήρια για φοιτητές της κοινωνικής ανθρωπολογίας και των άλλων κοινωνικών επιστημών.

Η οπτική ανθρωπολογία είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, συνεπώς το Φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη πλατφόρμα προβολής του και έναν τόπο συνάντησης και ενημέρωσης καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. Aνάμεσα στους πολύτιμους συνεργάτες του περιλαμβάνονται το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, το Documentary Educational Resources (DER) και τα βρετανικά πανεπιστήμια Goldsmiths και Manchester, καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να διατηρήσει το προφίλ του ως μίας από τις πιο πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, με προσανατολισμό να συστήσει τις καλύτερες δημιουργίες οπτικής ανθρωπολογίας στο κοινό, που διαφορετικά δεν θα είχε την ευκαιρία να τις ανακαλύψει. Φιλοδοξία μας επίσης είναι η περαιτέρω συσπείρωση και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ιδιαίτερα των νέων δημιουργών, μέσα από την ανάδειξη των ταινιών τους, την δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου (εργαστήρια, συναντήσεις δικτύωσης, μεταξύ άλλων), όπως και την κατάρτιση μελλοντικών επιστημόνων με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που προσφέρουμε σε φοιτητές.


Info


22 έως 26 Νοεμβρίου | Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
Τιμές εισιτηρίων: 2 ευρώ ανά προβολή | 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο | 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές
Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και φοιτητές.
Περισσότερες πληροφορίες & το αναλυτικό πρόγραμμα: https://goo.gl/sqhpFg ή κατεβάστε το από εδώ