8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

12-23 Νοεμβρίου 2014. Ταινιοθήκη της Ελλάδος

| 13/11/2014

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, μια πραγματικά ξεχωριστή διοργάνωση εκ μέρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα λάβει χώρα από τις 12 έως 23 Νοεμβρίου 2014 και είναι το κινηματογραφικό γεγονός του φθινοπώρου. Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ που επιχειρεί να αναδείξει avant-garde ρεύματα και δημιουργούς, που αμφισβητούν κατεστημένες ιδέες, φόρμες, συνταγές, καλούπια και αναζητούν πάντα κάτι νέο και αυθεντικό επικοινωνώντας με τις εκάστοτε σύγχρονες ανησυχίες. Με αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, ειδικές προβολές, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, masterclasses, εικαστικές εκθέσεις), το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας έρχεται για μια ακόμα φορά να ταράξει τα νερά.

Ιδιαίτερη χαρά προξενεί η ανακοίνωση ότι ο Leos Carax (Boy Meets GirlMauvais sang),  ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα ’80’s στα ’90’s και έφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο ΦΠΚΑ και να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό 7 ταινίες του, σε ένα αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Κεντρική θέση στο φεστιβάλ φέτος έχει το αφιέρωμα Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων στη Νέα Χιλιετία (σε επιμέλεια Jon Gartenberg), ένα πρόγραμμα με συνολικά 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που θα μας κάνει κοινωνούς σε ένα λιγότερο γνωστό πρόσωπο του αμερικανικού κινηματογράφου της Τρίτης Χιλιετίας (2001-2014). Πρόκειται για ταινίες που αντλούν έμπνευση από το καλλιτεχνικό, πειραματικό, ιστορικο-κινηματογραφικό μοντέλο (αντί για το μοντέλο της βιομηχανίας του κινηματογράφου) και δανείζονται ελεύθερα στοιχεία από πλήθος πηγών για να συνθέσουν κολάζ από οπτικό υλικό. Συλλογικά, οι σκηνοθέτες και οι ταινίες αυτού του αφιερώματος αγγίζουν θέματα ατομικής ταυτότητας, ενδοοικογενειακής δυναμικής, συγκρότησης διαφορετικών εθνικών ομάδων/κοινοτήτων, και της ευρύτερης πολιτικής κουλτούρας. Ο επιμελητής του αφιερώματος, καθώς και οι σκηνοθέτες Julie Talen και Abigail Child, θα βρεθούν στην Αθήνα για το 8ο ΦΠΚΑ. Σημειώνουμε ότι ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Abigail Child έχει δεσπόζουσα θέση στη φετινή διοργάνωση. Η Child είναι ποιήτρια, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών από την δεκαετία του ’70, με περισσότερες από 30 ταινίες, βίντεο και installations, ενώ έχει γράψει και 6 βιβλία. Αναγνωρισμένη πρωτοπόρος στο μοντάζ, με τις πρώτες δουλειές της να θέτουν το ζήτημα της αλληλεπίδρασης ήχου και εικόνας μέσα από την ανάπλαση της αφήγησης και να προοικονομούν συζητήσεις που αφορούν τον σύγχρονο κινηματογράφο και τα media.

8ο

Hamilton, του Matt Porterfield

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen θα παρουσιαστεί και το αφιέρωμα Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς, με ταινίες των:  Jessica KrummacherTimo MüllerHannes Lang και Maximilian Linz. Πρόκειται για τέσσερις Γερμανούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, το έργο των οποίων, όμως, ξεχωρίζει για το πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα σήμερα. Τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημιουργών, οι οποίοι ενδεχομένως συνθέτουν μια νέα πρωτοπορία στη Γερμανία σήμερα.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο αφιέρωμα που θα γίνει σε Έλληνες δημιουργούς όπως η Φρίντα Λιάππα και ο Γιάννης Οικονομίδης, καθώς και στο πρόγραμμα “τα μπλουζ της μεταπολίτευσης”, το οποίο επιμελείται η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη και παρουσιάζει έργα σκηνοθετών που εξέφρασαν την μεταπολιτευτική αγωνία και την ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό στα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με τον έρωτα της περιπλάνησης.

Δε θα μπορούσε να απουσιάζει το τμήμα Some Like it Short, σε επιμέλεια Νίνας Βελιγράδη, που θα φιλοξενήσει μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο,  όλες παραγωγής 2013-2014.

Αναλυτικές πληροφορίες στο: http://8aagff.tainiothiki.gr/ 

To 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

(Μετρό Κεραμεικός), Αθήνα