8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου | 1 - 7 Απριλίου 2019

12 συναρπαστικές ταινίες από 7 χώρες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

| 01/04/2019

Η 8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε στις συναρπαστικές ιστορίες των κατοίκων της αφρικανικής ηπείρου και να ανακαλύψουμε τα μυστικά τους. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν 12 συναρπαστικές ταινίες από 7 χώρες. Θα ταξιδέψουν μέσα από το κινηματογραφικό «πανί» στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Αλγερία, την Κένυα, το Μαρόκο, τηΝότιο Αφρική και την Τυνησία. Διαφορετικές χώρες, διαφορετικές κουλτούρες θα ξεδιπλωθούν και θα ζωντανέψουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μέσα σε μία εβδομάδα.

Η 8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου συνδιοργανώνεται από τις διαπιστευμένες στην Ελληνική Δημοκρατία Πρεσβείες και Επίτιμα Προξενεία αφρικανικών χωρών, το  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κάθε χρόνο, η προβολή ταινίας από μια αφρικανική χώρα σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ. Φέτος είναι η χρονιά του Μαρόκου.

Η 8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί και στην Τρίπολη στο CineVille multicinema από 11 έως 17 Απριλίου 2019.

 

Σύνοψη ταινιών:

 

Αλγερία:

Η ταινία «Αλ Ασίκ» του Amar Sifodil, αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε το 1958 ο Mohamed-Salah Benmesbah, γνωστός και ως Al Ashiq. Πρόκειται για ένα νεαρό τραγουδιστή από την Κωνσταντίνη (Βορειοανατολική Αλγερία) ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην κοιλάδα του Rummel. Με δεδομένο ότι  διατηρούσε φιλικούς δεσμούς με τους Γάλλους, η εκδοχή που επικράτησε από τις αποικιακές αρχές ήταν ότι δολοφονήθηκε κατ’ εντολή  του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN) της Αλγερίας. Γρήγορα, ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες καθώς, εν τέλει, ο νεαρός δεν συνεργαζόταν με τους Γάλλους στον βαθμό που φαινόταν.

Αίγυπτος:

Στην ταινία «Το Εργαζόμενο Κορίτσι» του Mohamed Khan, η 21χρονη Hiyam (Yasmin Raeis) είναι φτωχή εργαζόμενη σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του Καΐρου. Όταν ο Salah (Hany Adel), ο νέος επόπτης του εργοστασίου, την ερωτεύεται και μια εγκυμοσύνη έρχεται στο προσκήνιο, η Hiyam βρίσκει την ευκαιρία να πάρει τον έλεγχο της τύχης της και να βελτιώσει τη ζωή της. Όμως, υπάρχει ένα πολύ υψηλό τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει.

Στην ταινία «Mawlana-The Preacher» του Magdy Ahmed Aly, παρακολουθούμε ένα φαινομενικά παραδοσιακό ταξίδι ενός νεαρού σεΐχη σε ένα κυβερνητικό τζαμί, ο οποίος  από ιμάμης μετατρέπεται σε τηλεοπτική διασημότητα και εκδίδει «fatwas» που γίνονται δεκτές από εκατομμύρια  οπαδών του ως αποτέλεσμα του θάρρους του και των προσπαθειών του να αποκλίνει από την κανονική θρησκευτική ρητορική σε μια κοινωνία που επηρεάζεται έντονα από τον φονταμενταλισμό.

Στην ταινία «Η Πύλη της Εξόδου», ο Karim Hanafy, διηγείται μια αιγυπτιακή ιστορία ενηλικίωσης, για έναν νεαρό άνδρα που αγωνίζεται να ξεφύγει από την προστατευμένη ζωή μέσα στην οποία μεγάλωσε.

 

Αιθιοπία:

Στην ταινία «Το Πεπρωμένο» του Elias Fikru, η Menbere, μια όμορφη Αιθιοπίδα, γεννήθηκε σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της.Ο φίλος της οργανώνει μια υπέροχη τελετή για να γιορτάσουν την αποφοίτησή της.Φεύγοντας από τη δεξίωση, έχει ένα τροχαίο ατύχημα που την οδηγεί στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο την ερωτεύεται ο γιατρός που τη φροντίζει.

Κένυα:

Στην ταινία «Σούπερ Ήρωας» του Sarika Hemi Lakhani, η Jo, μια πανέξυπνη εννιάχρονη πιτσιρίκα, στο τελευταίο στάδιο θανατηφόρου ασθένειας, επιστρέφει στο χωριό της για να ζήσει το υπόλοιπο της σύντομης ζωής της. Μοναδική της παρηγοριά τις δύσκολες αυτές ημέρες είναι το όνειρό της να γίνει σούπερ ήρωας! Η θαρραλέα έφηβη αδελφή της, η υπερπροστατευτική μητέρα της, καθώς και ολόκληρο το χωριό, πιστεύοντας ότι μπορούν να εκπληρώσουν το όνειρο αυτό, ετοιμάζουν ένα μεγαλοφυές σχέδιο για να κάνουν την επιθυμία της πραγματικότητα.

Μαρόκο:

Η πρεμιέρα της 8ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί με την ταινία «Μια χρονιά με τους Γάλλους» τουAbdelfattah Arrom. Ο Mehdi, 10 χρόνων, ξεκινά τη φοίτησή του στο γυμνάσιο Lyautey της Καζαμπλάνκα, στο οποίο, ο δάσκαλός του, εντυπωσιασμένος από την εξυπνάδα και τη δίψα του για μάθηση, του εξασφαλίζει υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση. Μακριά από το χωριό του στον Άτλαντα, ο Mehdi φαντάζεται ότι είναι μέλος της ομάδας του Apollo στην ανακάλυψη ενός άγνωστου πλανήτη. Ποιοι είναι αυτοί οι Γάλλοι που ζουν μέσα στην χλιδή, λατρεύουν πράγματα που δεν τρώγονται, μιλούν χωρίς ντροπή και του δείχνουν τόσο ενδιαφέρον;

Στην ταινία «Στη χώρα των θαυμάτων» της Jihane El Bahhar, η Leila Laibidi είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο άντρα σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Μετά τον θάνατό του, υποχρεώνεται να μεταφέρει τα λείψανά του στη γενέτειρά του. Τη συνοδεύει ο οδηγός της, Abderrahim Boukal, όνειρο του οποίου είναι να γίνει αστυνομικός. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, συναντά αρκετά προβλήματα με τα μέλη της οικογένειας του Boukal και πολλές κωμικές καταστάσεις: την Aicha (Chikha – διάσημη τραγουδίστρια) και τον Hassan (βιολιστή) που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Το βασικό όμως πρόβλημα σ’ αυτό το ταξίδι, είναι ο προορισμός τους.

Νότιος Αφρική:

Η «Ευτυχία» του Thabang Moleya, είναι η ιστορία της τελειομανούς Nandi, η οποία φαίνεται να ζει την ιδανική ζωή όπως την ονειρευόταν: είναι μέτοχος σε μια μεγάλη επιχείρηση, παντρεύεται και έχει ένα υπέροχο σπίτι. Όλα όμως γίνονται στάχτη μερικούς μήνες πριν από το γάμο. Με τις φίλες της Zaza και Princess, η Nandi θα πρέπει να ανακαλύψει τι πραγματικά την κάνει ευτυχισμένη και στη συνέχεια να αγωνιστεί για να τα κατακτήσει.

Στην ταινία Pop, Lock n’Roll του Ziggy Hofmeyr, ο Raps είναι ένας φιλόδοξος χορευτής hip hop από μια φτωχή γειτονιά που πιστεύει ότι τα χρήματα είναι το παν. Του δίνεται η ευκαιρία και γίνεται επαγγελματίας καλλιτέχνης, αλλά όταν ερωτεύεται την όμορφη Βραζιλιάνα σύζυγο του γκάνγκστερ-παραγωγού που διευθύνει την καριέρα του, θα πρέπει να διακινδυνεύσει τη σταδιοδρομία και τη ζωή του για να βρει την πραγματική ευτυχία.

Τυνησία:

Στην ταινία «Tύνιδα τη νύχτα» του σκηνοθέτη Elyes Baccar, ο Youssef βρίσκεται πλέον στο δρόμο για συνταξιοδότηση, έπειτα από εργασία περισσότερο απο δύο δεκαετές στην Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία της Τυνησίας. Κάπου στην πόλη Sidi Bouzid, ένας νεαρός αυτοπυρπολείται. Καθώς φεύγει από τον ραδιοφωνικό σταθμό, ο Youssef συλλαμβάνεται από ένα αστυνομικό περιπολικό που τον περίμενε και τίθεται μερικές ώρες υπό κράτηση. Η Amal (η σύζυγός του) βρίσκει καταφύγιο και πάλι στην προσευχή, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός Amin, προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί να επανασυνδέσει την οικογένειά του.

Η ταινία «Βενζίνη» της Sarra Labidi, εκτυλίσσεται στη νότια Τυνησία, όπου ο Salem και η Halima περιμένουν για μήνες νέα από τον γιο τους Ahmed που έχει μεταφερθεί λαθραία στην Ιταλία.

Μέρες και Ώρες Προβολής ταινιών:

 

Δευτέρα      1/4  19:00 Μια χρονιά με τους Γάλλους (Μαρόκο)-Επίσημη έναρξη μόνο με προσκλήσεις.

Τρίτη           2/4  18:00 Mawlana – The Preacher (Αίγυπτος)

Τρίτη           2/4  21:00 Σούπερ ήρωας (Κένυα)

Τετάρτη       3/4 18:00  Ευτυχία (Νότιος Αφρική)

Τετάρτη       3/4 21:00  Benzine (Τυνησία)

Πέμπτη        4/4  18:00  Al Ashiq (Αλγερία)

Πέμπτη        4/4  21.00 Στη χώρα των θαυμάτων (Μαρόκο)

Παρασκευή  5/4  18:00 Το εργαζόμενο κορίτσι (Αίγυπτος)

Παρασκευή  5/4  21.00 Tύνιδα by night (Τυνησία)

Σάββατο       6/4  18:00 Μια χρονιά με τους Γάλλους (Μαρόκο)

Σάββατο       6/4  21:00 PopLock ‘n Roll (Νότιος Αφρική)

Κυριακή       7/4  18:00 Η πύλη της εξόδου (Αίγυπτος)

Κυριακή       7/4  21:00 Το πεπρωμένο (Αιθιοπία)

 

 

 

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation

Twitter: @MCF_MCacoyannis

Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF

Youtube: MCacoyannisF

8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

Δευτέρα 1 Απριλίου έως Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Ώρες Προβολής: Καθημερινά 18.00 και 21.00

Στον Κινηματογράφο

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

Χορηγοί επικοινωνίας 8ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου:

ΕΡΤ

ΕΡΤ ΤΡΙΠΟΛΗ

ΚΟSΜΟS

 

Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.