8 Δεκεμβρίου δικάζεται η αλληλεγγύη και η ελεύθερη δημοσιογραφία!

9 διωκόμενοι αλληλέγγυοι και δημοσιογράφοι επειδή στήριξαν τον αγώνα των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Τρικάλων

| 03/12/2015

Το καλοκαίρι του 2014, οι απλήρωτες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και ο αγώνας τους, που κατέδειξε την εργοδοτική τρομοκρατία κι ασυδοσία, τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων ειδικά σε “ευαίσθητους” τομείς, όπως η καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και τις σχέσεις “στοργής” μεταξύ του ντόπιου και του κεντρικού κατεστημένου με τις αναθέσεις εργολαβιών, ξεσήκωσε μεγάλο κύμα συμπαράστασης και ταξικής αλληλεγγύης από εργαζόμενους/ες και πήρε μεγάλης έκτασης δημοσιότητα.

Ο εργολάβος καθαριότητας προχώρησε σε μηνύσεις απέναντι σε 9 αλληλέγγυους/ες και δημοσιογράφους. Μηνύει αλληλέγγυους/ες με βάση την έμπρακτη συμπαράστασή τους, δηλώσεις τους σε τοπικά ΜΜΕ και αναρτήσεις τους σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης! Μηνύει δημοσιογράφους επειδή τόλμησαν να κάνουν αναφορά στην κινητοποίηση των καθαριστριών! Είναι σαφής ο στόχος της δίωξης των 9 αλληλέγγυων και δημοσιογράφων: η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η ποινικοποίηση της ταξικής αλληλεγγύης και η φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής στα ΜΜΕ

Η δίκη των αλληλέγγυων έχει οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου και ήδη διάφορες συλλογικότητες έχουν εκδώσει ψηφίσματα υπεράσπισης της δράσης των συγκεκριμένων 9, υπεράσπισης της αλληλεγγύης. Χρειάζεται κινητοποίηση και εγρήγορση από όλους και όλες μας, έτσι ώστε οι φωνές αντίστασης και αλληλεγγύης να μη σιγήσουν.

Επειδή ο μεσαίωνας των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και οι αντιεργατικές νομοθεσίες είναι στα σκαριά, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που μας περιμένουν, πρέπει κάθε στιγμή να συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος της εργασίας είναι απέναντι στον κόσμο των εκμεταλλευτών και κάθε στιγμή πρέπει να είμαστε από τη δική μας πλευρά.

ergolavos1-864x400_c

 

Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της “Πρωτοβουλίας για την αλληλεγγύη στους δικαζόμενους αγωνιστές και δημοσιογράφους”.

Στις 8 Δεκέμβρη δικάζονται στα Τρίκαλα αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων και δημοσιογράφοι στον τύπο, που δημοσίευσαν κείμενα για το συγκεκριμένο θέμα. Η δίκη γίνεται μετά από μήνυση του εργολάβου καθαριότητας του Νοσοκομείου κατά εννιά (9) συνολικά ατόμων (αλληλέγγυων και δημοσιογράφων) για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Το καλοκαίρι του 2014 οι απλήρωτες καθαρίστριες του Νοσοκομείου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, κλήθηκε η επιθεώρηση εργασίας και υπήρξε συμπαράσταση από αγωνιστές και αγωνίστριες, συλλογικότητες, σωματεία και οργανώσεις, ενώ το όλο θέμα πήρε ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (και όχι μόνο), φανερώνοντας την ασυδοσία, και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Η αγωνιστική στάση των καθαριστριών που ήταν απλήρωτες επί αρκετούς μήνες, η συμπαράσταση των αλληλέγγυων και η δημοσιοποίηση που έλαβε το θέμα, ανέδειξε με κραυγαλέο τρόπο τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και σε “ευαίσθητους” τομείς, όπως η καθαριότητα νοσοκομείων. Η τοπική κοινωνία διαπίστωσε πόσο καταστροφικές συνέπειες έχει η ιδιωτικοποίηση τομέων του δημοσίου και το πόσο μεγάλο ψέμα είναι η οικονομική εξυγίανση που δήθεν αυτή επιφέρει, μια και πιο ακριβά κοστίζει και χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Όσο για τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων… απλά “μεσαίωνας”!

Η μήνυση από την πλευρά του εργολάβου, αποτελεί ξεκάθαρα έναν εκβιασμό με στόχο τη φίμωση της κοινωνίας και της ελευθεροτυπίας και την ποινικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης. Συμπαραστεκόμαστε ενεργά στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στάθηκαν αλληλέγγυοι/ ες στις καθαρίστριες του νοσοκομείου Τρικάλων και στους δημοσιογράφους που προέβαλαν το θέμα. – Δηλώνουμε πως ενέργειες όπως αυτή του εργολάβου καθαριότητας του Νοσοκομείου δε μας φοβίζουν, ούτε μας τρομοκρατούν. – Η ταξική αλληλεγγύη θα ενταθεί και οι φωνές ελευθερίας κι ανεξαρτησίας δε θα σιγήσουν ποτέ. – Οι αγώνες των εργαζομένων απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα θα συνεχιστούν και θα νικήσουν. – Το δίκιο το έχουν όσες και όσοι αγωνίζονται!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

12348287_1943996519159042_1673618898_n

Σε ανακοίνωση στήριξης στους διωκόμενους αγωνιστές προέβη και η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΥΤΕΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Σε λίγες μέρες δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων εννέα αγωνιστές, δημοσιογράφοι και αλληλέγγυοι στον αγώνα των απλήρωτων και απολυμένων καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων, μετά από μήνυση του ιδιώτη εργολάβου που είχε αναλάβει το 2014 το έργο της καθαριότητας. Δικάζονται, γιατί αποκάλυψαν το δουλεμπορικό καθεστώς που μαστίζει τον κλάδο και ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου…

Για άλλη μια φορά, οι εργολάβοι που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα με τις συμβάσεις καθαριότητας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των Νοσοκομείων, εκτός από τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει στα συνεργεία με την πλήρη ασυδοσία τους, τώρα επιδιώκουν με ψευδείς μηνύσεις να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των εργαζομένων και την αλληλεγγύη της κοινωνίας, για παραδειγματισμό και εκφοβισμό. Όσο κι αν οι «θύτες» παριστάνουν τα θύματα δεν πείθουν…

Κατηγορούμενοι στα δικαστήρια και έκπτωτοι, αποκλεισμένοι από τις δημόσιες συμβάσεις, έπρεπε να είναι οι εργολάβοι που παραβιάζουν κάθε άρθρο της εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Και μάλιστα διωκόμενοι με τη διαδικασία του αυτόφωρου, όπως προβλέπει ο νόμος, όταν δεν καταβάλλουν μισθούς, δώρα κλπ. και όχι αυτοί που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Το απόστημα της απλήρωτης και μαύρης εργασίας στα εργολαβικά συνεργεία, πρέπει επιτέλους να σπάσει. Μόνη λύση οι Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στους διωκόμενους αγωνιστές εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου. Ο νόμος και το δίκιο είναι με το μέρος τους.”