Mixtape - Ημέρα της Γυναίκας :

«Το άλλο μισό του ουρανού»

| 08/03/2016

Μια μουσική στήλη με λίγα λόγια και πολλή μουσική. Πρόκειται για το «mixtape του περιοδικού», όπου με αφορμή ένα γεγονός της επικαιρότητας ή μια επέτειο που επαναφέρει στη μνήμη μας σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, προσεγγίζουμε την ιστορία μέσα από τραγούδια και μουσικές, πιστοί στον στόχο της «διατάραξης της κοινής ησυχίας».

Ημέρα της γυναίκας σήμερα και, αν και δεν είμαστε με τις «επίσημες» επετείους, δράττουμε την ευκαιρία για ένα mixtape αφιερωμένο στις πολλαπλές διαστάσεις της γυναίκας. Τραγούδια αφιερωμένα στη καταπιεσμένη γυναίκα, στη γυναίκα αγωνίστρια, στη γυναίκα επαναστάτρια, στη γυναίκα που βιώνει τη βαρβαρότητα του πολέμου και την ενδοοικογενειακή βία, στη γυναίκα που εμπνέει με το πιο καθολικό τρόπο. Εξαιρέσαμε συνειδητά κάθε αναφορά στο ερωτικό στοιχείο μιας και αυτό από μόνο του είναι ένα άλλο κεφάλαιο.


1. Το ποτάμι


Ξεκινάμε λοιπόν με τη  Νένα Βενετσάνου και “Το κουτί της Πανδώρας” από το Νοέμβριο του 1984, ένα δίσκο  με τραγούδια φεμινιστικά, γυναικεία, κινηματικά σε μουσική και ερμηνεία δική της, σε ποίηση και στιχουργική διαφόρων γυναικών. Το κουτί της Πανδώρας είναι ένας δίσκος αναφοράς για το εγχώριο φεμινιστικό κίνημα. Ακούμε το χαρακτηριστικό «Το Ποτάμι» σε στίχους της  Μπέττυ Κομνηνού


2. The Rebel Girl


Συνεχίζουμε με ένα πραγματικά ιστορικό τραγούδι του Joe Hill γραμμένο για τη γυναίκα αγωνίστρια του Αμερικάνικου εργατικού κινήματος και των Wobblies. Πρόκειται για το  The Rebel Girl τραγουδισμένο σε σύγχρονη έκδοση από την Jane Laerkedahl:


3. Woman is the nigger of the world


Φτάνουμε στα 1972 και στη Νέα Υόρκη βρίσκοντας το  John Lennon να τραγουδάει για «τη γυναίκα το νέγρο του κόσμου» συνδέοντας το Black Power Movement με το φεμινιστικό κίνημα. Woman is the nigger of the world από το άλμπουμ Sometime in New York City.


4. Ballad of the soldier’s wife


Περνάμε σε ένα ιστορικό κομμάτι, γραμμένο από τον Kurt Weill (μουσική) και Bertolt Brecht (στίχοι), το Ballad of the soldier’s wife, τραγουδισμένο αυτή τη φορά από τη P J Harvey. Το κομμάτι υπάρχει στο  tribute άλμπουμ  September Songs – The Music of Kurt Weill που κυκλοφόρησε το 1997 και αποτελεί το σάουντρακ του ομότιτλου ντοκυμαντέρ του Καναδού Larry Weinstein που προβλήθηκε το 1994.


5. Woman


«Είναι ένας αντρικός κόσμος» τραγούδαγε στα 1966 ο μεγάλος James Brown, αλλά μετά από 30 χρόνια πήρε την απάντηση του από τη Nenneh Cherry και το Woman από το δίσκο – τι ειρωνεία – με το τίτλο Man.


6. Song of the mother in debt


Συνεχίζουμε με  τους Chumbawamba  και το πολύ επίκαιρο  Song of the mother in debt από το  Uneasy Listening του 1998.


7. Εκείνη


Την ίδια χρονιά ο Φοίβος Δεληβοριάς κυκλοφορεί το δίσκο «Χάλια». Το πρώτο τραγούδι με τίτλο «Εκείνη» είναι ένα από τις πιο συγκλονιστικές στιχουργικές αφηγήσεις για τη γυναίκα που έχει καταγραφεί στην Ελληνική και όχι μόνο δισκογραφία. Το βίντεο κλιπ που ακολουθεί είναι από την εμφάνιση του Φοίβου στο μεγάλο αμφιθέατρο της  φιλοσοφικής σχολής της Αθήνας.


8. 1000 mirrors


Από το Φοίβο στους Asian Dub Foundation και τη Sinead O Connor, στο κομμάτι 1000 mirrors, που αναδεικνύει το φαινόμενο των γυναικών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Από το άλμπουμ Enemy of the enemy 2003.


9. She’s a rebel


Τη σκυτάλη παίρνει το punk και οι Green Day με το She’s a rebel από το American Idiot του 2004 :


10. Resistencia


Από το αμερικάνικο punk περνάμε στο Ζαπατίστικο κίνημα και το κομμάτι Resistencia από το Μεξικάνικο γκρουπ των Los De Abajo. To κομμάτι προλογίζει η comandante Esther, ηγετική μορφή του Ζαπατίστικου Κινήματος. Το τραγούδι βρίσκεται στο άλμπουμ LDA vs The Lunatics του 2005.


11. Πρωινό στη Βαγδάτη


Από τα βουνά του Μεξικού φτάνουμε στη μαρτυρική Βαγδάτη με αρωγό τη Sadahzinia και το κομμάτι Πρωινό στη Βαγδάτη, για την έφηβη Γκουλσομά και τα πρωινά της. Από το δίσκο Πετρανάσα του 2006 :


12. Αχ Κομπάνι


Λίγο πριν κλείσουμε, ένα παραδοσιακό Κούρδικο τραγούδι τραγουδισμένο από την ανώνυμη γυναίκα της Ροζάβα. Τραγουδισμένο από την τραυματισμένη αλλά ελεύθερη, αιμόφυρτη αλλά περήφανη αντάρτισσα στο κρεβάτι του νοσοκομείου για «το Κομπανί των δακρύων που καίγεται και γεμίζει αίμα».. Αυτή που έκανε τον δυτικό κόσμο -ακόμη κι αυτό το Marie Claire- να κοιτάξουν -ή έστω να κάνουν πως κοιτάν- για τη γυναικεία ομορφιά σε εντελώς διαφορετικά μέρη από εκείνα που συνηθίζουν:


13. African Woman


Κλείνουμε το αφιέρωμα μας με ένα τραγούδι γραμμένο για τη γυναίκα που αγωνίζεται συνεχώς για την επιβίωση την γυναίκα της Αφρικής. African Woman από μεγάλο Γκανέζο μουσικό τον Ebo Taylor  και το άλμπουμ Love and Death του 2010 :

****

kurdish woman fighter

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…