Η ελεύθερη δημοσιογραφία άλλη μία φορά στο στόχαστρο του Ερντογάν

Γερμανός ανταποκριτής προφυλακίζεται στην Τουρκία για "τρομοκρατική προπαγάνδα"

| 28/02/2017

Την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση –άγνωστο για πόσο- του Ντενίζ Γιουτζέλ, 43 ετών, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία. Ο Γιουτζέλ, ο οποίος έχει τουρκική και γερμανική υπηκοότητα, στις 14 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στις Αρχές που τον αναζητούσαν, λόγω του ρεπορτάζ που έκανε, όπως και άλλοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα, για τα email που διέρρευσε μία ομάδα αριστερών χάκερ, η RedHack, και αφορούσαν στην ιδιωτική αλληλογραφία του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του Ερντογάν. Οι Αρχές τον κράτησαν και έψαξαν το διαμέρισμά του για να βρουν στοιχεία από το ρεπορτάζ του. Στη Γερμανία υπήρξε μια σειρά κινητοποιήσεων που ζητούσαν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. Βουλευτές και δικαστικοί διαμαρτυρήθηκαν, πορείες πήγαν έξω από την τουρκική πρεσβεία, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Dieter Kosslick, έκλεισε την τελετή απονομής της 67ης  διοργάνωσης υψώνοντας τη γροθιά του μπροστά σε φωτογραφία τού Γιουτζέλ, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του.

Festival director Dieter Kosslick and presenter Anke Engelke talk to audience during the awards ceremony at the 67th Berlinale International Film Festival in Berlin, Germany, February 18, 2017. REUTERS/Stefanie Loos

REUTERS/Stefanie Loos

Την Δευτέρα ο δημοσιογράφος κλήθηκε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για να αποφασιστεί εάν θα προφυλακιζόταν ή όχι. Μετά από τρίωρη ανάκριση, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την κράτησή του μέχρι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο και να διεξαχθεί η δίκη. Μέχρι στιγμής κατηγορείται ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, παράνομη χρήση δεδομένων και τρομοκρατική προπαγάνδα. Τα email που διέρρευσαν και διερευνούσε είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης και την επιρροή της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση μέσω ψεύτικων προφίλ στο twitter.

Από τη Δευτέρα εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται μέσω twitter για την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ στο hashtag #FreeDeniz

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan αναφέρει ότι ο Γιουτζέλ ερωτήθηκε και για μία συνέντευξη που είχε πάρει με τον Τζεμίλ Μπαγίκ, μέλους του PKK, καθώς και για τα άρθρα του σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

Ο Γιουτζέλ είχε κρατηθεί τον Ιούνιο του 2015 μαζί με τρεις άλλους δημοσιογράφους, όταν κάλυπταν την κατάληψη μιας συριακής περιοχής από τις δυνάμεις των Κούρδων. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν όχι απλά παρακολουθούσε τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, αλλά ετοιμαζόταν να βρει τον τρόπο να σταματήσει το έργο του, όπως άλλωστε έχει κάνει σε πάνω από 100.000 ανθρώπους, που απομάκρυνε από τις θέσεις τους μετά το «αποτυχημένο πραξικόπημα» του περασμένου Ιουλίου. Ανάμεσα, φυσικά, στις «απομακρύνσεις» αυτές βρίσκονταν πολλοί τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι βρίσκονται φιμωμένοι ή και φυλακισμένοι από τη μία μέρα στην άλλη, ενώ πολλά πρακτορεία και όμιλοι κλείνουν.

Δημοσιογράφοι από ξένα μέσα έχουν επίσης κρατηθεί και απελαθεί. Ωστόσο, είναι ο πρώτος γερμανός δημοσιογράφος που φυλακίζεται και όλοι αναρωτιούνται τι πρόκειται να επιφέρει η φυλάκιση αυτή στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Οι σχέσεις των συμμάχων μέσα στο ΝΑΤΟ φαίνεται να έχουν οξυνθεί μετά από τον Ιούλιο και μετά από τις δράσεις που έχει αναλάβει ο Ερντογάν απέναντι σε όποιους διαφωνούν στο εσωτερικό. Προσχηματικά, έστω, οι Ευρωπαίοι, ζητούν «περισσότερη δημοκρατία», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους υπακούσει. Η Γερμανία ωστόσο δεν είναι εύκολο να σπάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, πέρα όλων των άλλων, γιατί τη χρειάζεται για να συμφωνήσουν στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Σε δήλωσή της η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την προφυλάκιση του Γιουτζέλ ως «πικρή και απογοητευτική» και «δυσανάλογη» με το γεγονός.

«Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας να λάβουν υπόψη στην υπόθεση του Γιουτζέλ την υψηλή αξία της ελευθερίας του Τύπου σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια δίκαιη και νόμιμη μεταχείριση του Ντενίζ Γιουτζέλ και να ελπίζουμε ότι σύντομα θα ανακτήσει την ελευθερία του», δήλωσε.

Η αλήθεια είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς η συμμαχία με την Τουρκία της διασφαλίζει ενδεχομένως ένα χαρτί για τις δύσκολες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία που αναμένονται σε λιγότερο από εφτά μήνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλη διαφορά στο ζήτημα της ελευθερίας του τύπου, στηλιτεύοντας έτσι ακόμα πιο αυστηρά την απόφαση των τουρκικών αρχών.